hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Sonbahar yaprakları

    11.10.2019 Cuma | 09:28Son Güncelleme:

    Amerika gezilerimi genelde sonbaharda yaparım. Ülkenin kuzey doğusu yani New England adıyla bilinen eyaletler topluluğunda ağaçların yaprak dökümü sırasındaki renk değiştirme cümbüşü görülmeye değer. Vermont, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Connecticut, rhode Island ve New York eyaletlerinin geniş ormanlarında Ekim ayı başından itibaren ağaçların yaprakları inanılmaz bir doğa uyumu armonisiyle yeşilden parlak sarıya, turuncuya, kırmızıya ve de açık kahverengine dönüşür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sonbahar hüznünü unutturan ve gözlere zenginliği cömertçe sunan bu değişim yapraklar dökülene kadar sürer. Bu bölgede kış uzun ve sert geçer. Ağaçlarda, bazı hayvanlar gibi ilkbahar ve yaz aylarında bünyelerinde enerji ve besin maddesi depolarlar ve kış aylarında dinlenme sürecine geçerler. İşte bu dinlenme sürecine geçmeden yaşanan bu doğa mucizesini seyretmeye doyum olmaz.

    Kristof Kolomb’un Amerikayı keşfetmesini kutlama tarihi ile denk gelen Fall Foilage yani Sonbahar Yaprakları sırasında bu bölgeye doğa seferler akın ederler. Otellerde yer bulmak zorlanır. Diğer sıcak eyaletlerden turlar düzenlenir. Bu renk değişimi şöleni sırasında okulda okuyup unuttuğumuz yaprakların neden yaşlanıp döküldüğü ile ilgili bilgiler rehberler sayesinde tekrar hatırlatılır.

    Bütün bitkilerin yapısında renk veren çeşitli pigmentler bulunur. Yapraklara yeşil rengi veren klorofil pigmenti fotosentezin gerçekleşmesini sağlayan kimyasal bir bileşendir. Ancak sonbahar ve kış aylarında fotosentezin gerçekleşmesi için yeterli ışık ve su bulunamadığından yapraklarda ki klorofil seviyesi azalır ve diğer renk pigmentleri açığa çıkmaya başlar. Bunlar yapraklara parlak sarı rengi veren ksantofil, turuncu rengi veren karotin, kırmızı rengi veren antosiyanindir. Bütün bu renk pigmentleri yapraklarda sürekli  bulunmasına rağmen yeşil rengi veren  klorofil baskın durumda olduğundan  yapraklar yeşil renktedir ve diğer pigmentler maskelenmiş durumdadır. Havaların soğumasıyla birlikte yeşil yaprak içerisinde ki klorofiller azalmaya başlayınca karotinler parlak sarı ve turuncu renkleri daha sonrada yapraklardaki fosfat miktarı azaldıkça antosiyaninlerin kırmızı ve eflatun renkleri yapraklarda hakim olur. Sonbahar renkleri genelde sari ve kırmızıdan oluşur. Sonbaharın ilerleyen döneminde sarı yapraklar genelde dökülmeden kahverengine dönüşür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık bir, bir buçuk ay süren yaprak dökülmesi zamanı Amerika'da ritüel bir  kutlamadır.

    New England’da turistik yaprak dökümü izleme turları düzenleyenler için mutlak gidilmesi gereken 10 bölge ise şunlardır: Woodstock (Vermont) , Stove (Vermont), North Conway (New Hampshire), Manchester (Vermont), Lenox (Massachusetts), Franconia (New Hampshire),  Bar Harbour (Maine), Waitsfield (Vermont), Betlehem (New Hampshire), Bethel (Maine)    

    Sonbahar yaprakları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fotoğraf: iStock