hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    St. Helena adası salgınla tanıştı

    24.06.2020 Çarşamba | 10:35Son Güncelleme:

    Atlas Okyanusu'nun güneyinde volkanik tabanlı St. Helena adasının tarih kitapları olmasa adının geçmeyeceği aşıkar. Birleşik Krallık'a bağlı bu 'Tanrının Uğramadığı' denilen ada Fransa İmparatoru Napolyon’un 1815’te sürgüne gönderilmesi ve burada 1821’de yaşamını yitirmesiyle tanınıyor. O kadar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İngilizlerin geçmişte sürgün adası olarak kullandıkları en yakın anakara Afrika’nın Angola kıyılarına1.900 kilometre uzaklıkta ki St. Helena adası bugüne kadar tüm pandemilere karşı salgına uğramayan yer yüzünde ki tek kara parçası olarak  biliniyordu.

    1918 İspanyol Gribi, Afrika’yı kıran Ebola, Kuş Gribi, Domuz Gribi St. Helena’ya ulaşamamıştı 7000 nüfuslu adanın koronavirüsü de atlatabileceği sanıldı. Şu arada kadar St. Helena’da Covid -19 tanısı yok.

    St. Helena adası salgınla tanıştıFotoğraf: iStock

    Ancak 1.295 kilometre uzaklıktaki en yakın ada Ascension’da üç vakanın görülmesi St. Helena’lıları paniğe sürükledi. Başkent Jamestown’da okullar kapandı, Güney Afrika’dan haftada iki kez gelen tarifeli uçaklar iptal edildi. Turistik limana kilit vuruldu. Kamu çalışanları evlerine gönderildi ve karantina dönemi başladı. Daha önceki pandemiler için İngiltere’den temin edilen maskeler ilk kez Sağlık ocaklarından halka dağıtıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adaya son olarak 14 Mart’ta gelen yolcu uçağında seyahat edenlerin ve havalimanında çalışanların koronavirüs süphesiyle önlem amaçlı gözetim altına alınıp evlerinde karantina uygulamalarından sonra rahat bir nefes alan adalılar şimdilerde katı kuralları uygulayıp bu salgından da temiz çıkmayı hedefliyorlar.

    Napolyon’un 6 yıl sürgün kaldığı ev ve sembolik boş mezarını ziyaret için St. Helena’ya gelen yabancı turistler uzun süre adaya alınmayacaklar. Toplantıların, bedensel temasının,  yasaklandığı, maske zorunluluğunun konduğu adada koronavirüs sanki ruh gibi dolaşıyor havası sosyal medyada ironi ile karşılanıyor. Adanın önde gelen aydınlarından Douglas Augustus "Eğer virüs Ascension’dan potkal ile adamıza gönderilmediyse bu pandemiyi de atlattık demektir" göndermesinde bulundu.   

    St. Helena adası salgınla tanıştıFotoğraf: iStock