hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    ‘Temiz eller’ 30 yaşında

    18.02.2022 Cuma | 15:19Son Güncelleme:

    ‘Mani Pulite’ yani ‘Temiz Eller’ tarihi yargı soruşturması İtalya’da tam 30 yıl önce başlatılmış ve bu beklenmedik adli operasyon Birinci Cumhuriyetin sona ermesine neden olmuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1992 yılında Milano’nun üç gözü pek savcısı tarafından başlatılan bu önemli operasyon ülkeyi saran rüşvet ve yolsuzluklar üzerine cesurca giderek ve başta dönemin Sosyalist Başbakanı Bettino Craxi ile yönetimini hedef alarak ülkenin kirli çamaşırlarını ortaya çıkartmıştı.

    Savcılar Pier Camillo Davigo, Gherardo Colombo ve Antonio Di Pietro özellikle ihale mafyasının ölümle tehditlerine karşın görevlerini yerine getirerek halkın gözünde birer kahraman ilan edilmişler ayrıca dünyaya örnek olmuşlardı.

    ‘Temiz Eller’ operasyonunda bir çok parti başta iktidarı koalisyon ile yönlendiren Sosyalist Parti olmak üzere ortadan kalktı., silindi. Siyasetçi ve iş adamları kaçacak delik bulamadılar. Parlamentonun yarısı hakkında suç duyurusu yapıldı. Toplam soruşturma sayısı 2563 oldu ve1408 kişi hakkında mahkumiyet kararı verildi.

    ‘Temiz eller’ 30 yaşında

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    O dönem İtalya’da temsilciydim. Hemen hemen her gün bu konu ile ilgili haberler yorumlar geçiyordum. Bu savcı üçlüsünün gizli lideri Antonio Di Pietro idi. Güney İtalya’dan geliyordu. Mafya ile mücadele deneyimliydi. Bütün dünya medyası kendisi ile röportaj yapmak istiyordu. Ama o görevi gereği İtalyan medyasına bile konuşmuyordu.

    Seksenli yıllarda Roma’da Papaya suikast davasını izlemiş ve deneyim kazanmıştım. Antonio Di Pietro ile görüşmenin bir yolunu bulmalıydım. Şans gazetecilik mesleğinin en büyük dostudur ve o şans döndü dolaştı başıma kondu. İstanbul’dan bir istihbarat geldi. Dev bir holding Antonio Di Pietro’yu ‘Temiz Eller’i anlatması için konferansa Türkiye’ye davet etmişti. Gidip gitmemekte kararsızdı. Öncelikle zamanı yokmuş. Dünyanın her köşesinden davet alıyormuş ve bunlara olumsuz yanıt veriyormuş.

    Mahkemeyi takip eden bir İtalyan arkadaşım vardı. Konuyu ona açtım. ‘Ben savcı ile konuşurum’ dedi. Ertesi gün ‘Çabuk atla uçağa Milano’ya gel’ komutu verdi adeta. Soluğu Milano adliye sarayında aldım. Zannettim odasında beni kabul edecek. Doğrudan mahkeme salonuna gittik. Cübbesi üzerinde iddianameyi okuyordu. Gazeteci arkadaşım Stefano bizi tanıştırdı. Di Pietro bana Türkiye davetinden söz etti ve fikrimi sordu. ‘Muhteşem bir deneyim olur özellikle Türk hakim ve savcılarına hatta siyasetçilere bile’ yanıtını verdim. Sonra fotoğraf çektirdik. Gazetemde manşet oldu haberi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ‘Temiz eller’ 30 yaşında

    Birkaç hafta sonra savcı Antonio Di Pietro ve eşi Susanna ile aynı uçakta yan yana İstanbul’a uçtuk.

    ‘Temiz Eller’ savcıları ve aileleri dava sürecinde ölümle tehdit ediliyordu. Önce Pier Camillo Davigo istifa etti. Yargıtay da pasif bir göreve getirildi. Antonio Di Pietro’ya da büyük baskı vardı. O’da istifasını verdi ancak kabuğuna çekilmedi ve daha iyi bir İtalya için ‘İtalya’nın Değerleri’ adında bir parti kurdu. Yüksek oy aldı ve Parlamentoya girdi. Bakan bile oldu. Ama siyasette de umduğunu bulamadı ve

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Molise’de ki köyüne dönerek çiftçilik yapmaya başladı. ‘Temiz Eller’ için savaşı yeni kurduğu kadro ile tek başına götürmeye çalışan Gherardo Colombo’da15 yıl önce istifa ederek Bocconi Üniversitesinde yeni hukukçular yetiştirmek için kolları sıvadı.

    İtalya’da İkinci Cumhuriyetin başlamasına neden olan ‘Temiz Eller’ operasyonu 30 yıl sonra sadece etkili bir tarihi anı olarak kaldı.