hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    "Temiz Eller" öksüz kaldı

    22.07.2019 Pazartesi | 17:30Son Güncelleme:

    İtalya’da doksanlı yıllarda siyaset içerisinde rüşvet ve yolsuzlukla mücadele başlatan bir avuç savcının lideri Francesco Saverio Borrelli 89 yaşında yaşamını yitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada “Temiz Eller” operasyonu olarak bilinen ve İtalya’da İkinci Cumhuriyet’in başlangıcı sayılan siyaset içerisinde ki rüşvet ve yolsuzluk skandalı dönemin Sosyalist Başbakanı Bettino Craxi’ye soruşturma ile başlamış ve daha sonra yine siyasete yeni atılıp “Forza İtalia” partisini kuran iş adamı Silvio Berlusconi hakkında suç duyurusunda bulunarak ülke çapında genişletilmişti.

    Milano Başsavcısı Francesco Saverio Borrelli’nin ekibinde daha sonra cesaretle yolsuzluk ve rüşvete adı karışan siyasetçilerin üzerine giden Başsavcı Antonio Di Pietro dışında Gherardo Colombo, İlda Bocassini, Piercavallo Davigo ‘da yer alıyordu.1992’de siyasetçilerin iş adamlarından rüşvet alarak yolsuzluk yaptıklarını saptayan savcılar delilleri toplayıp operasyonlarla Parlamentonun bazı üyelerini mahkemeye taşımışlar ve ülkenin büyük desteğini almışlardı.

     Lider Başsavcı Francesco Saverio Borrelli geri planda kalmış ve öğrencilerinden Antonio Di Pietro ön plana çıkarak “Temiz Eller” operasyonunu Adalet önünde başarı ile yönetmiş ve sembol haline gelmişti. 

    Ne var ki birçok ülkede olduğu gibi Mafya’yı destek alan siyasetçiler bir süre sonra kumpaslar kurarak “Temiz Eller” ekibini yıpratmaya başlamış ve bundan zorda olsa başarı sağlayarak dağılmalarını sağlamıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Temiz Eller öksüz kaldı

    “Temiz Eller” davasını Milano Adalet Sarayında izleyen ilk gazetecilerden biri olmuştum. İlk röportajı Antonio Di Pietro ile yapmıştım. Daha sonra “Temiz Eller”i anlatmak için Türkiye’ye davet edilmiş ve İstanbul’a beraber gitmiştik.

     “Siyasette kokuşmuşluğu protesto etmek için cübbesini çıkartarak istifa eden Antonio Di Pietro, hocası Francesco Saverio Borrelli’nin desteği ile siyasete atılarak “Beyaz Sayfa” açmayı hedeflemiş Romano Prodi hükümetinde Çalışma Bakanlığı yapmış daha sonra da “İtalya’nın Değerleri” adlı partiyi kurarak siyasette dördüncü parti haline getirmişti.

    “Temiz Eller” İtalya’yı ikiye bölmüştü. Bir kesim Savcıları kurtarıcı olarak görürken bir kesim de klasik siyasi düzeni bozmakla suçlamıştı.

     Operasyon, adı rüşvet ve yolsuzluğa karışan politikacılara gözdağı vermekten öteye gidemedi. Ama Başsavcı Borrelli ve ekibi cesaretleriyle, korkmadan, etki altında kalmadan, kendilerine önerilen rüşvetleri ellerinin tersiyle iterek tarih yazdılar. Bir şekilde diğer ülkelere örnek oldular.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Saygın Başsavcı Francesco Saverio Borrelli “Temiz Eller” operasyonundan sonra 2006’da  ülkede patlak veren Futbol Skandalının soruşturmasını üstlenmiş, Kulüpler arasında dönen kara para ve şike olaylarını ortaya çıkartmıştı.