hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Venedik iklim değişimi kurbanı

    13.11.2019 Çarşamba | 11:40Son Güncelleme:

    Kanallar kenti Venedik'in ünlü San Marco meydanında deniz suyu seviyesi 1.87 metreye çıkarak başta San Marco Katedrali olmak üzere meydanda ki bütün tarihi binalara büyük zarar verdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Venedik Belediye Başkanı Luigi Brugnaro Roma hükümetini uyararak acil yardım istedi ve doğal afet ilan etti.

    Yetkililer son 1200 yılda tam 6 kez Venedik’in sular altında kaldığını hatırlatarak "Durum çok ciddi. Bu afetin iklim değişikliği ve kutuplarda ki buzların erimesine bağlantılı olduğunu sanıyoruz. Çünkü son 20 yılda bu üçüncüsü oluyor" açıklaması yaptılar.

    Meydandaki San Marco Katedralini basan yükselen deniz suyunun zemindeki mozaiklere ve bazı fresklere zarar verdiğini belirten Belediye Başkanı Luigi Brugnaro 1966 yılındaki su yükselmesinin 1.94 metreye ulaştığını bununda rekor sayıldığını söyleyerek 12 yıldan beri Venedik adasına olan Adriyatik Denizi'nden giriş kanalında yapımı süren ve 'Musa' adı verilen kapakların inşaatının bittiğinde deniz suyu yükselmesinin büyük çapta engellenebileceğini duyurdu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genelde Lodoslu havalarda yükselen deniz suyuna alışık olan Venedik’liler bu durumlarda meydana ve ara sokaklara yerleştirilen 60 santim yükseklikteki bantların üzerinden geçerek yaya ulaşımını sağlamaktalar.

    2006 yılında bir Venedik Karnavalini izlerken yine ünlü meydanda su yükselmiş ve adeta karaborsaya düşen yüksek çizmeler satın alarak bunu diğer turistler gibi bir eğmence olarak algılamıştık.

    Ancak bu kez durumun çok ciddi olduğu İtalya Güzel Sanatlar ve Anıtlar Birliği kurumunca duyuruldu. Her su seviyesinin yükseldiğinde kullanılan kum torbalarının bu kez işe yaramadığını söyleyen San Marco Katedrali tarihi bina sorumlusu Compastrini "Elimizden geleni yapıyoruz. Ancak  lodos ve rüzgar şiddeti de çalışmalarımızı engelliyor. Özellikle Zen şapeline giren suyu engelleyemedik. Doğal afet sırasında kente turistlerin gelmemesini istiyoruz" dedi.

    İtalya Kültür ve Turizm Bakanı Dario Franceschini Venedik’in yaşadığı afet için 'Musa' kapaklarının inşaatının hızlandırılacağını, kanallar kentine devlet bütçesinden ek maddi ödenek sağlanacağını açıklayarak yaraların bir an önce sarılacağını da sözlerine ekledi.      

    Venedik iklim değişimi kurbanı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Fotoğraf: iStock