hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Venedik'te kafalar karışık

    03.07.2020 Cuma | 13:20Son Güncelleme:

    Pandemi öncesi dünyada en çok turist çeken kentler arasında Venedik ilk sıralarda yer alıyordu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yılda 23 ila 25 Milyon yerli ve yabancı turist Venedik içerisinde konaklarken en az 3 Milyon da anakara da kalıyordu. Tabii birde otobüslerle veya kendi araçları ile günü birlik Venedik’i ziyarete gelenleri de unutmamak gerek.

    Murano, Burano ve Torcello gibi belli adaları saymazsak Venedik aslında pek te büyük bir kent sayılmaz. Gezilecek yerler belli. Albenisi kanalları.

    Venedikliler gelirlerinin tamamına yakınını turizmden sağlamalarına karşın yerli ve yabancı turistlerden oldum olası yakınırlar.

    Konaklayan turistlerden ek vergi alırlar. Fiyatlar fahiştir. Kazıklama payı yüksektir. Restoranlar dünyada pahalılıkta rakipleri ile yarış ederler. Tipik turistik menü lezzet yerine tamamen ticari amaçlıdır. Ulaşım Venediklilere ucuzdur. Yabancılara üç misli pahalıdır.

    Venedik Film Festivaline gittiğim her yıl bu olumsuzlukları yaşardım. Birkaç yıldan beri Venedikliler turistlerden çok çektiklerini ve bir dizi önlem almaları gerektiğini sık sık Roma hükümetine bildirdiler. Özellikle yaz aylarında adım atılamaz hale gelen kente girişin sınırlanması önerildi. Kota konması istendi. Hatta Venedik’in giriş yerlerine turnike konulması gündeme getirildi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Venedikte kafalar karışık

    Tabii birde kış aylarında suların yükselmesi ve verdiği zararda Venediklileri tüm önlemlere karşın usandırdı. Geçtiğimiz Ekim ayında Venedikliler ellerinde “No ai Turisti” (Turistlere Hayır) pankartları ile ünlü San Marco meydanında büyük gösteriler yapıp sonbahar turistlerini kanallar kentine sokmamaya çalıştılar. Prensipte Belediye Meclisi Komisyonundan 2020 yılında turistlerin kademeli girmeleri ile ilgili karar tasarısı aldırdılar. Karneval sonrası oylanacaktı.

    Sonra ne oldu? Koronavirüs geldi. Öyle bir geldi ki Venedik ve Venedikliler İtalya ile birlikte darmadağan oldu. Sokağa çıkma yasağı, Covid – 19 gerçeği ile o önyargı birden dramatik hal aldı. İşsizlık rakamları rekor dereceye ulaştı. Restoranlar kapatıldı. Turistik eşya satan esnaf kapılarına kilit vurdu. Vaporetto’lar çalışmadı, gondollar sahile çekildi ve o pis lağım akan, kokan kanallar birden temizlendi, su berraklaştı, 40 yıl sonra balıklar geri döndüler. Ama yerli turistler bile  Venedik’e halen uğramadılar. Kentte hayalet kol geziyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Şimdi yasaklar yavaş yavaş kalkıyor. Venediklilerin kafası karışık. Bir kısım ve özellikle 60 yaş üstü turist gelmesin yada kısıtlansın istiyor. Diğer yandan esnaf darda. Gençler işsiz kaldı. Turizm sektörü can çekişiyor. CEVED Ulusal Bilgi İşlem Enstitüsü İtalya’da turizm sektörünün 2020 -21 de 320 Milyar Euro zarar görebileceğini ve Venedik’in yüzde 42.6 ile bu alanda işsizliğin baş gösterdiği rakamlarını verdi. Acil toparlanması gerek. AB ülkeler arası yolculuklara izin verdi. Bu da bir umut. Ama önce Venediklilerin bu yaşananlardan ders almaları gerek.” Turist turistir ve kazıklanması şarttır” ilkesinden vazgeçerek yeni bir sayfa açmaları kaçınılmazdır.