hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Venedik'te Polanski "Me Too" kurbanı

    10.09.2019 Salı | 17:17Son Güncelleme:

    Cannes’dan sonra en değerli film festivali olarak bilinen Venedik Film Festivaline tam 32 yıl akredite oldum. Son 4 yıldır da maalesef medyadan izliyorum. 31 yılda yaptığım fotoğraflı, kameralı röportajların haddi hesabı yok. Güzel günlerdi Lido Adasında Excelsior Otelinin terasında, suitlerinde ünlü oyuncularla, yönetmenlerle, yapımcılarla teke tek veya yuvarlak masa söyleşileri gerçekleştirmek. Tabii kırmızı halıyı da unutmamak gerek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En az yarışan veya yarışmayan filmler kadar dikkat çeker festivalin magazin tarafını beslerdi. Ya da bol paralar karşılığı festivali renklendirmek için özel uçaklarla getirilen beyaz perdenin süper ünlüleri. Gala yemekleri, prodüksüyon resepsiyonları, organizasyon baloları. Onun için her akredite olan medya mensubunun yanında ya smokin veya tuvalet getirme zorunluluğu vardı.

    Bu yıl Venedik Film Festivalinin 76. sı yapıldı. Türk sineması maalesef yoktu. Oysa yakın geçmişte “Genç Aslan” yönetmenlerin ilk film ödüllerine abone olmuştuk.

    Yarışma bölümünde en önemli ödül “Altın Aslan” ı Todd Phillips “Joker” adlı  filmi ile aldı. Joaquin Phoenix’in başrolünü oynadığı yapıtta cizgi roman süper kahraman Batman’ın azılı düşmanı Joker’in yalnız ve savunmasız bir karakterken caniye dönüşmesini konu ediyor

    “Altın Aslan” ödülünün favorisi Roman Polanski’nin Fransa’da 19. yüzyılın sonlarında 20. yüzyılın başlarında yaşanan “Dreyfüs Davası” nı şiirsel bir biçimde o dönemde Emile Zola’nın suçsuz Yahudi asıllı subayı “Le Figaro” gazetesine gönderdiği “J’accuse” (Suçluyorum) makalesiyle savunmasıyla ve ülke ve dünya çapında yaşanan skandalı “J’accuse” (Suçluyorum) veya İngilizce adıyla  Robert Harris’in kitabından alıntıyla “Subay ve Casus” ta anlatıyor. Fransa’nın siyasi, hukuki ve askeri önyargısı ile Almanya’ya askeri sırları satmakla suçlanan Yüzbaşı Alfred Drefüs ırkçılığın kurbanı olmasını Polanski damardan girerek sinemaya aktarmış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Venedikte Polanski Me Too kurbanı

    Ancak Jüri başkanı Arjantin’li yönetmen, senarist Lucrecia Martel yetkisini aşan bir demeçle 1977 yılında bir kız çocuğuna tecavüzle suçlanan Roman Polanski’nin filminin galasına gitmeyeceğini ve yönetmeni protesto edeceğini söylemesi Festival yönetimini zor durumda bıraktı. Feminist Lucrecia Martel jüri başkanı olarak galayı es geçerek yapıtı  medyaya özel gösterimde izledi.

    Böylece Polanski’nin “Altın Aslan” ödülünü kazanma şansı kalmadı. Ödül töreninden 24 saat önce toplanan jürinin diğer üyeleri Lucrecia Martel’i “MeToo” saplantısından vazgeçmesi için dil dökmeleri  ve yumuşatmaları işe yaradı ve Roman Polanski “Özel Jüri Ödülü” olan “Gümüş Aslan”a son anda layık görüldü. Ödülü Roman Polonaski’nin oyuncu eşi Emmanuelle Seigller yapay bir dille jüriye teşekkür ederek ünlü yönetmenin oyunculara ve yapımcılara sevgisini gönderdiğini söyledi..

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Meryl Streep, Brad Pitt, Johnny Depp, Scarlett Johansson, Vincent Cassel, Monica Bellucci, John Malkovich, Jude Law, Penelope Cruz, Catherine Deneuve bu  büyük sinema şölenine renk katan ünlü oyunculardı.