hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Zeytinin çığlığı

    10.03.2022 Perşembe | 11:48Son Güncelleme:

    Zeytin diyarı olarak bilinen Milas’ın şirin balıkçı köyü İasos’ta yaşadığımı az çok biliyorsunuz. Evimin, önü, arkası, sağı, solu zeytin ağaçlarıyla kaplı. Birde denizle birleşince lacivert – yeşil görüntü nefis.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milas zeytinyağının 23 Aralık 2020’de AB nezdinde tescillendi. Bu Milas’ lı lar için büyük bir gurur kaynağı oldu. Gerek kalitesiyle, gerek tadıyla Türkiye’de ilk tescillenen zeytinyağı unvanını kazanan Milas’ ta bugünlerde büyük bir şaşkınlık yaşanıyor. Milas’ın köylerinde toplam 8 Milyon adete yakın zeytin ağacı var. En yaşlısının 3.200 yıllık olduğu iddia ediliyor.

    Geçen yıl Milas’ ta çıkan yangınlarda binlerce zeytin ağacı zarar gördü. İçimiz yandı. Şimdi ise geçtiğimiz hafta Resmi Gazetede yayınlanan zeytinliklerin elektrik üretimi amaçlı madenciliğe açılması hakkında ki yönetmenlik tepki gördü. Geçmişte bununla ilgili yasa tasarısı TBMM ten bir çok kez geri dönmüştü.

    Milas’ lı lar yönetmenlik ile ilgili protestolarını Akbelen ve İkizköyler’ de gerçekleştirirken Milas’ta konu ile ilgili bir açık hava toplantısı düzenlendi. İlk konuşmayı Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptı ve ‘Zeytincilik Milas için çok önemli.

    Zeytinin çığlığı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Antik çağlardan bu yana Milas zeytinciliğin başkentidir. Ata zeytin ağaçlarıyla 3 bin yıldan bu yana bu toplumu besleyen ve daha binlerce yıl yine bu toplumu besleyecek olan zeytin ağaçlarımız maalesef tehdit altında. Yasa zeytinliklere 3 kilometre yaklaşmayı yasaklamakta ama bu yönetmenlik zeytini katletmeye müsaade ediyor. Bunu çıkaran kişiler suç işliyor. Milas Belediyesi olarak hukuki işlemleri başlattık ve yönetmenliğin iptali için elimizden geleni yapacağız.’

    Milas’ ta ki sivil toplum kuruluşları, çevre örgütleri ve Muğla Kent Konseyi zeytinlikleri korumak için ‘Zeytin ittifakı’ ile bu yürütmeyi durdurmak için dava açacaklarını belirtirken köylüler ‘Zeytin İçin Adalet’ isteyerek eylemlerini sürdürüp zeytinliklerde nöbet tutmaya devam edeceklerini dile getirdiler.

    Zeytin diyarı Milas ve ülkemizin zeytinle geçinen diğer bölgelerinin tek umudu ve isteği bu yönetmenliğin iptali.

    Zeytin dalı mitolojiden beri dünya kültürün barış simgesidir. Nitekim 2008 yılından bu yana aramızın açık olduğu İsrail’in Cumhurbaşkanı İsaac Herzog Ankara’ya resmi bir ziyaret yaptı. Çok önemli bir mesajı da beraberinde getirdi. Uçağının hemen ön kapısının yanında koca bir zeytin dalı simgesi vardı. Altında İbranice, İngilizce ve Türkçe ‘Barış’ ve ‘İşbirliği’ yazıyordu. İşte zeytin bu kadar önemlidir. Lütfen zeytinin çığlığını duyalım.