hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Reha Erus Reha Erus

    Zeytinyağı atıklarını ne yapmalıyız?

    18.04.2021 Pazar | 15:15Son Güncelleme:

    Yakın geçmişte bu köşeden Milas’ın zeytinyağının Avrupa Birliği coğrafi tescil listesine girdiği haberini coşku ile vermiştim. ‘MİTSO’nun (Milas Ticaret ve Sanayi Odası) birkaç yıldır özenli ve ısrarcı çalışmasıyla bu unvan hakkıyla alınmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 5 yıldır Milas’a bağlı antik kent Iasos, diğer adıyla Kıyıkışlacık’ta yaşıyoruz. Bu köy geçimini balıkçılık ve zeytincilikten karşılıyor. Evimizin etraf zeytin ağaçlarıyla dolu. Denizle birleşince ortaya inanılmaz bir doğa harikası tablosu çıkıyor. Milas’a bağlı 117 köyde toplam zeytin ağacı sayısı 12 milyondan fazla. Çok büyük bir rakam. Olağanüstü kaliteli ve lezzetli özellikle soğuk sıkım zeytinyağları tadıyoruz, kullanıyoruz. Evimize çiçek yağı girmiyor dersem abartmış olmam.

    Yıllarca yaşadığım İtalya’daki zeytinyağları ile kıyaslar hale gelmenin mutluluğu ile övünüyorum.

    Geçenlerde ‘Hürriyet’ gazetesinin ‘Kelebek’ ekinde köşesi olan Roma’da yıllarca birlikte çalıştığımız Elvan Uysal Bottoni’nin zeytinyağı ile ilgili bir yazısı dikkatimi çekti. Sevgili Elvan zeytinyağı atıklarını gündeme getirip araştırırken İtalya’da konu ile ilgili son girişimleri kaleme alarak bizleri aydınlatmış. Zeytinyağı atıklarının çevreye verdiği zararı biliyoruz, Maalesef atıklardan kurtulmanın en basit yolu kullanılan zeytinyağını lavaboya dökmektir. Sadece İtalya veya Türkiye’de değil pek çok ülkede bu olağan hale geldi. İtalya’da olduğu gibi Türkiye’de de bazı bölgelerde zeytinyağı atıkları toplanıyor. Ama inanın bu çok yetersiz oluyor devede kulak misali.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zeytinyağı atıklarını ne yapmalıyız

    Elvan Uysal, Bottoni Roma Belediyesi'nin yeni girişimini anlatmış. Genelde bir litre sıvı yağ 140 futbol sahası genişliğinde bir alan büyüklüğünde suyu kirletebiliyor. Kısacası zeytinyağının üretim atığının dönüştürülmesi başlı başına bir ekolojik sorun. Roma Belediyesi buna bir çare bulmak için kampanya başlatmış. Benim yaşadığım dönemde Roma’da tek tük sarı renkte atık toplama variller vardı. Ama çok az kişi atıkları biriktirip bu varillere atma zahmetinde bulunuyordu. Şimdi bu yeni kampanya ile atık toplama eylemine start verilmiş. Roma'nın cadde ve sokaklarına ve özellikle okulların bulunduğu yerlere ‘Zeytinyağı topluyorum’ adı altında sahanda üç yumurta ve üzerine dökülen zeytinyağının, konservelerin dönüştürme yolculuğu ve sonunda yakıta dönüşmesi gösterilmiş. Kısacası eski yağlar biyolojik yakıt haline getirilecek. Bence sabun bile üretilebilir. Roma Belediyesi'nin bu kampanyası ilk meyvelerini vermiş gibi. Çünkü zeytinyağı atığı toplama kutuları öncelikle pazarlara, sokak başlarına ve okula yakın, yerlere konmuş. Belediye kutuların bulunduğu yerlerin listesini de Twitter’dan vermiş. Amaç çocukları da bu kampanyaya alıştırmak. Bu atıklardan para kazanılmıyor ama belediyelerin bütçesine katkıda bulunabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İtalya gibi bir Akdeniz ülkesiyiz. Yenilikler kadar faydalı girişimlere çabuk uyum sağlarız.

    Elvan’ın yazısı aslında güzel bir çağrı. Nasıl özenle ve ısrarla Milas’ımızın kaliteli zeytinyağını Avrupa Birliği'ne kabul ettirdiysek yakıta dönüşebilecek zeytinyağı atıklarını da biriktirip geriye dönüşümü sağlayabiliriz.

    Zeytinyağı atıklarını ne yapmalıyızFotoğraf: Reha Erus