hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Savaş Önemli Savaş Önemli

    Dijital anneler YouTube’da tecrübelerini paylaşıyorlar

    12.05.2018 Cumartesi | 18:16Son Güncelleme:

    Dijitalleşme ile hayatımıza farklı disiplinlerde sayısız bilgi platformunun dahil olmasıyla bilgi aktarımının büyüklerden yeni nesillere yapıldığı dönemler çok geride aldı. Yeni nesil anneler için de annelik konusunda ana tavsiye kaynağı artık aile büyüklerinden önce kendileri ile aynı yollardan kısa süreler önce geçmiş ve bu tecrübelerini dijital dünyada paylaşan YouTuber anneler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    YouTuber’lık son bir iki yıldır dijital dünyada hızla içini boşalttığımız kavramlardan biri olsa da faydalı içerik peşinde koşan ve bunun için nereye bakacağını bilen kullanıcılar için hala çok değerli. YouTube’da özellikle bazı kategoriler var ki bana kalırsa hiçbir zaman popülaritesini yitirmeyecek ve hatta giderek hayatımızda daha fazla yer kaplayacaklar. Bunların başında da YouTube’da annelik tecrübelerinin paylaşıldığı kanallar geliyor. Neden mi? Dijitalleşme ile hayatımıza farklı disiplinlerde sayısız bilgi platformunun dahil olmasıyla bilgi aktarımının büyüklerden yeni nesillere yapıldığı dönemler çok geride aldı. Artık yeni anneler eskisine kıyasla büyüklerinden daha az tavsiye ya da yardım alıyorlar. Yeni annelerin bilgi kaynağı kendileri ile aynı yollardan kısa süreler önce geçmiş ve bunları dijital dünyada paylaşan YouTuber anneler. Elbette, annelerin bilgi ve tecrübelerini online’da paylaşmaları yeni bir hadise değil. Blog’ların hızla popüler olduğu dönemlerde başlayan bu furya çağın içerik tüketim ihtiyaçlarına şekillendi ve bugün hepimizin en çok tükettiği içerik formu olan videolar ile zirve yaptı diyebiliriz.

    Annelik başlı başına güven veren bir algı oluşturuyor

    YouTube üzerinden içerik üreten anneler çoğunlukla annelik tecrübelerinden edindikleri bilgileri takipçilerine anlatarak tavsiyeler veriyorlar. YouTuber annelerin hemen hemen hepsi aynı noktaya işaret ediyorlar: “Çevremizde bulunan insanların anneliği bizlere öğretmeye çalışmalarından sıkıldık. Biz anneliği kendi deneyimlerimizle öğreneceğiz.” Bu çerçevede "annelik" aslında başlı başına güven veren bir algı oluşturuyor. İnsanlarda bulunan "anne kendi çocuğuna zarar verecek bir şey yapmaz" algısı da markaların özellikle çocuk bakımı influencer iletişimi gerçekleştirmeyi istedikleri dünyada ilk baş vurdukları kategori oluyor.  YouTuber anneler son dönemlerde öylesine ilgi çekiyor ki  geleneksel medyadan da pek çok ünlü ismin anne olduktan sonra YouTuber’lığa soyunduğunu sizler de takip ediyorsunuzdur. Bu bağlamda YouTube’da anne-çocuk kategorisinde onlarca başarılı kanal olsa da bazıları diğerlerinden bir şekilde daha popüler, yani daha fazla takip ediliyor ve etkileşim alıyor. Bugünlerde dijital dünyada en çok konuşulan YouTuber anneler konusunda danıştığım influencer marketing ajansı Unite.Ad’in Kurucusu Arman Acar’ın benimle paylaştığı kanallar şöyle;

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çağla Şikel: Cilt bakımı ve güzellik üzerinden içerikler ürettiği kadar annelik üzerine videoları da bulunuyor. Çocuklarının okul ve beslenme süreçleri ile ilgili içerikler üretiyor. Bu içerikleri, en az cilt bakımı üzerine olanlar kadar ilgi görüyor. Kanalın 710 binin üzerinde takipçisi var.

    Bir Demet Anne: Tamamen hamilelik, annelik, çocuk bakımı, beslenme ve çocuk sağlığı üzerinden ürettiği içeriklerde, bir kadının anne olunca değişen ve yeniden şekillenen hayatını anlatıyor. Annelerin çevresinde bulunan herkesin birbirinden farklı tüm önerilerini geride bırakarak çocuk bakımında tamamen kendi tarzı ile ilerlediğine vurgu yapıyor. Kanalın takipçi sayısı 63 binin üzerinde.

    Akasya Ana: Akasya Asıltürkmen’in hamilelik ve doğum sonrasındaki sürecini başından geçen tecrübeler ile birlikte anlattığı bir kanal. Aslıtürkmen, çocuk yetiştirmeyle ilgili sağlık bilgilerini samimi bir dille anlatarak "kendi annelik serüvenini" benimsediğini vurguluyor. Takipçi sayısı yaklaşık 50 bin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Acemi Anne: İlk anneliği olan bir Acemi Anne'nin bebek bakımıyla ilgili yönlendirmelerinin bulunduğu bir kanal. Tüm tavsiyeleri bir kenara bırakarak "anneliği öğrendiği" temelinde içerikler üretiyor. 42 binin üzerinde kişi kanalı takip ediyor.

    Annee TV: Ceyda Düvenci ve Ayşe Öner'in birlikte oluşturdukları bir kanal. Hamilelik süreci boyunca yayın yapılan kanalda, nelere dikkat edilmeli, hangi besinler tüketilmeli gibi içerikler var. Kanalın 26 binin üzerinde takipçisi var.

    Annelerin en çok içerik ürettiği mecralardan biri de Instagram

    YouTube ile birlikte annelerin favorisi olan diğer dijital platform haliyle Instagram. Burada Instagram'ın yayıncılar noktasında, Türkiye'de, daha kalabalık olmasını, daha kısa ve daha anlık içeriklerin paylaşılabilir olmasıyla ilişkilendirebiliriz. Instagram üzerinden yayın yapan anneler, çoğunlukla annelik tecrübelerine vurgu yapıyor ve çocuklarıyla birlikte bulundukları fotoğraflarla paylaşımlarını gerçekleştiriyorlar.  Yine Unite.Ad’den aldığım bilgilere göre Instagram’da kaliteli içerik üreten influencer anneler arasında öne çıkan hesaplar 470 binin üzerindeki takipçisi ile imrengursoy, 290 bin üstü takipçisi ile gizemzzor, 258 bini aşkın takipçisi ile esgimira, 171 bin takipçisi ile melekicmeli ve 155 bin takipçisi ile saadetalgan. Hem anneliği hem influencer’lığıu aynı anda başarıyla yürüten bu isimlerden İmren Gürsoy ve Saadet Algan’a annelik tecrübelerini paylaştıkları Instagram dünyasına giriş hikayelerini sordum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital dünyada çok sevilmenin sırrı samimiyet

    İki ismin de üzerinde durduğu konu samimiyet oldu aslında. İmren Gürsoy şunları aktardı: “Mete hayatıma girdikten sonra, okuduğum kitapları, anneliğe dair öğrendiklerimi, birlikte yaptığımız oyunları, ek gıda tariflerini sadece diğer annelere fikir olsun diye paylaşırken kendimi bu mecrada buldum ve şu an kocaman bir aile gibiyiz. Onlardan da aldığım güzel enerji ve dileklerle beraber kendimi daha da güçlü hissederken, kimi zaman da gelen yapıcılıktan uzak olumsuz yorumlara aldırış etmemeye çalışmak yaptığımız işin en zor yanı kesinlikle.” Saadet Algan ise şunları söyledi: “Asla bilerek ve stratejik başlamadığım, tamamen yaşadıklarımı yazmayı ve konuşmayı seven bünyem sayesinde bugün buradayım. Beni takip edenlerle benim aramdaki en büyük bağ, samimiyet ve iyi enerji. Deneyimlerimi paylaşma şeklim kadar sevilmemin en önemli sebebi, göründüğüm gibi olmam, olayım bu.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu yazı vesilesi ile dijital ya da henüz dijitalleşememiş tüm annelerimizin anneler gününü kutlamak isterim.