hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Bossaball: Futbol, Voleybol ve Akrobasinin Karışımı En Eğlenceli Spor Branşı

    09.01.2022 Pazar | 10:14Son Güncelleme:

    Küçük- büyük fark etmeden, ne zaman bir trambolinin üzerinde zıplasak hepimiz çok mutlu oluruz. Hatta trambolinin üzerinde uzun bir süre zıpladıktan sonra, hayal dünyamızda dünyanın en sıradışı sporcuları oluveririz. Belki de bu haftaki köşe yazımın konusu olan: ‘’Bossaball’ branşı da bu hayaller sayesinde ortaya çıktı. Gelin bu hafta sıradışı ama bir o kadar çok eğlenceli olan ‘’Bossaball’’ spor branşı hakkında bilgi sahibi olalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bossaball Nedir?

    Bossaball her halükarda estetik olabilen nadir oyunlardan biri. Çok yeni, adını duymamış olabilirsiniz. 2004’te icat edilmiş, ciddi bir düzeyde yayılsa da birçokları için tatil eğlencesi olarak görülen bir spor branşı. Biraz futbol var içinde, biraz voleybol, biraz da dans. Samba ve kimi zaman capoeira! Hepsinin karışımıyla ortaya çıkmış bu spor branşı; oynayana ve izleyene müthiş bir keyif veriyor.

    Bossaball: Futbol, Voleybol ve Akrobasinin Karışımı En Eğlenceli Spor Branşı


    Bossaball Oyun Kuralları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 ya da 5 kişiden oluşan takımlar, filenin iki tarafında voleybol benzeri bir kurallar bütünüyle topun kendi alanlarına düşmemesi için çabalarlar. Fakat mühim bir fark var: bir trambolin! Takımın hücumcusu oyunu bir trambolin üzerinde oynar, servisten gelen topu elle ya da ayakla karşı tarafa yollar. Bu sırada diğer oyuncular da topu maksimum 5 pas sonrasında rakip sahaya geçirmek zorundadır ve bir oyuncunun elleriyle tek, ayaklarıyla çift vuruş hakkı vardır.

    Sayı Nasıl Kazanılır?

    Her şey voleybola benzer gözüküyor. Fakat daha "bossawall" dedikleri ve trambolinin sınırlarını işaret eden alandan bahsetmedik. Her iki takıma da ait olmayan bu alana düşen toplarda, hücum eden takım skoru ve topu kaybeder.

    El ile yapılan vuruşlarda topun düştüğü bölgeye göre 1 ya da 3 puan, ayak ile yapılan vuruşlarda ise 3 ya da 5 puan kazanılıyor.

    Oyunun Hakemleri

    Spor, müzik ve pozitif hisleri harmanlamaya çalışan bu sporun her köşesinde Bossa Nova tadı almak mümkün. Karşılaşma hakemleri de buna farklı bir boyut katıyorlar. "Samba hakemleri" adı verilen hakemler sadece pozisyonlardaki son kararı vermekle görevli değiller. Diğer sporlarda hakemler düdük çalmakla yükümlüyken, Samba hakemleri bunun yanında perküsyon çalmalı ve şarkı söylemeliler! Aynı zamanda bir hakemin yanında, bir jüriye dönüşüp oyuncuların dans figürlerini de değerlendiriyorlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bossaball: Futbol, Voleybol ve Akrobasinin Karışımı En Eğlenceli Spor Branşı

    Geleceğin Spor Branşı Bossaball

    Bossaball’un ilk çıktığı yer 2004 yılında İspanya’dır. Fakat oyun kısa sürede dünyaya yayılıyor, özellikle plajlarda, deniz kenarlarında çok popüler olmaya başlıyor. Futbolun da hastası olan Brezilya, Arjantin, Meksika, Türkiye gibi ülkelerde moda olarak hemen yayılıyor. Özellikle Z Kuşağı dediğimiz yeni neslin, merak edip de en çok araştırdığı branşların başında Bossaball geliyor.

    sercansipka@gmail.com