hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Gençlerin Yeni Tutkusu: Bisiklet Futbolu 

    05.09.2021 Pazar | 12:24Son Güncelleme:

    Günümüzde teknoloji devriminin en üst seviyelere gelmesiyle her şey hızlı bir hale geldi. Tabi bu durum spora da yansıdı. Artık yeni nesil adrenalin seviyesi yüksek, hızlı oynanan ve hızlı biten spor dallarına daha çok ilgi gösteriyor. Yani eskisi gibi günümüz gençliği 90 dakika boyunca 0-0 biten bir futbol maçını izlemeyi tercih etmiyor. Bunun yerine, bu hafta köşe yazımın da konusu olan Bisiklet Futbolu gibi sadece 14 dakikada neticelenen bir spor dalını oynamayı ve takip etmeyi daha doğru buluyor. Peki Orijinal adı ‘’Cycle Ball’’ olan Bisiklet Futbolu nedir, nasıl oynanır? Gelin şimdi bu branşı detaylıca tanıyalım. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gençlerin Yeni Tutkusu: Bisiklet Futbolu

     
    Bisiklet Futbolunun Tarihçesi 
    Eminim birçoğunuz köşe yazımı okurken, bu  spor dalının yakın bir zamanda icat edildiğini düşünüyordur. Fakat bu spor dalının ilk ortaya çıktığı tarih, neredeyse bisikletin icat edildiği tarihe çok yakın.  Bilindiği üzere bisiklet ilk olarak 1818 yılında Paris’te icat edildi. İşte bisiklet futbolu da bu tarihten tam 75 yıl sonra 1893’te Almanya’da ilk defa oynandı. Başlar da şimdiki kurallarından ziyade, tamamen akrobatik hareketlerle oynanan bu spor dalı,  mevcut kurallarına ilk defa 1930 yılında düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda kavuşmuştur. Kısaca bisiklet futbolu, 1893 yılında Alman asıllı Amerikalı artistik bisikletin fikir babası ve aynı zamanda bu dalda profesyonel bir sporcu olan Nicholas Edward Kaufmann’ın, köpeği Mops ile yaptığı gösteriler sayesinde ortaya çıkmıştır. Ve o günden, günümüze kadar popülerliği hızla artan bir spor dalı olmuştur. 

    Gençlerin Yeni Tutkusu: Bisiklet Futbolu

    Peki bu bisiklet futbolu nasıl oynanır, kuralları nelerdir? 
    Halk arasında radball olarak da bilinen bisiklet futbolu, sert bir spor branşı diyebileceğimiz kurallara sahiptir. 
    *Takımlar ikişer kişiden oluşuyor. 
    *Topun, 2×2 metrelik ceza sahası içinde golü önlemek amaçlı durumlar hariç, yalnızca bisikletle (oyuncular defans sırasında ellerini kullanabilir ancak hücum sırasında el kullanmaları yasak, kafayla gol serbest) kontrol edilmesine izin verilen bu sporda, kaleci görevinde bulunan ayrı bir oyuncu yoktur. 
    *Futbola benzer şekilde bisiklet futbolunda da serbest vuruş, faul, penaltı gibi kurallar var. 
    *Yarışmalar yedişer dakikalık iki devre halinde oynanıyor ve futbolda olduğu gibi devre arasında takımlar kale değiştiriyor. 
    *Oyunlarda kullanılan top 17 cm çapında ve ortalama 500-600 gram ağırlığında.. 
    *Maç esnasında vücudun herhangi bir kısmının yer ile temas etmesi yasak. 
    *Kural ihlalleri sonucunda karşı takıma verilen penaltıların ise kaleye uzaklığı 4 metre. 
    *Bisiklet futbolu sporunda kullanımı oldukça zor olan, fren ve serbest tekerlek sistemi bulunmayan, fixie (sabit vitesli) bisiklet kullanılıyor. 
     
     
    Bisiklet futbolunun en başarılı ülkeleri ve sporcuları kimler? 
    Bisiklet futbolunda en başarılı ülke Çekya. Günümüzde Çekya’dan sonra, Almanya ve Avusturya’da bu spor dalında başarılı ülkeler. 
    Tarihin en başarılı ikilisi ise; kariyerlerine 1965-88 yılları arası tam 20 Dünya Şampiyonluğu sığdırmış Çek Popsipil kardeşler (Jindrich ve Jan). 
    Günümüzde en başarılı sporcular ise; son 4 Dünya Şampiyonasında 3 Altın, 1 Gümüş kazanan Avusturyalı Patrick Schnetzer-Markus Broll ikilisi.. 
    Ülkemiz Türkiye’de henüz bu spor dalı pek bilinmiyor, Dünya genelinde ise yaklaşık 10.000 lisanslı sporcu, bisiklet futboluyla kariyerlerine devam ediyorlar.