hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Hado: ‘Gerçek Dünya ile Sanal Dünyayı Birleştiren Spor Branşı’

    03.10.2021 Pazar | 09:26Son Güncelleme:

    Size, birileri birkaç yıl önce şöyle bir şey deseydi: ‘’Bir spor branşı düşünün, bu spor branşında hem sanal bir ortamla baş başa kalacaksın hem de bu karşılaştığın sanal ortamda gerçek fiziksel performans göstererek efor sarf edeceksin.’’ Herhalde bu sözleri duyduğunuzda ilk tepkiniz, galiba çok Star Wars filmi izlemişsiniz cevabı olurdu. Fakat son zamanlarda, popüler olmaya başlayan, ‘Hado’ isminde bir spor branşı var ki; tam da gerçek dünya ile sanal dünya arasında adeta bir köprü olmuş durumunda. Gelin şimdi bu yeni neslin spor branşı olan Hado hakkında bilgi sahibi olalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hado Spor Branşı Nedir?

    Tokyo merkezli dijital araştırma ve oyun tasarım merkezi The Superhuman Sports Society tarafından oyun ve teknoloji birleştirilerek tasarlanan artırılmış gerçeklik oyunudur ‘Hado’ spor branşı. Oyunda, efsane mangalardan “Dragon Balls” ve oyun tarihinin mihenk taşlarından biri olan “Street Fighter” karakterlerinden Ryu, Ken, Sagat, Guile ve Akuma gibi birbirlerine enerji topları atarak oyuncuların sanal bir arenada savaşmaları sağlanıyor. Kısaca Hado; e-spor kavramının dünyadaki gerçek uygulamasıdır. 90’larda çocukluğunu sokaklarda yaşayan çocukların oynadığı, popüler bir mahalle oyunu olan “Yakan Top ya da Yakar Top’’ olarak bilinen oyunun günümüzdeki dijital halidir.

    Hado: ‘Gerçek Dünya ile Sanal Dünyayı Birleştiren Spor Branşı’

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hado Spor Branşının Oyun Kuralları

    Geleceğin sporu olarak nitelendirilen Japon artırılmış gerçeklik oyunu ‘Hado’ branşında en önemli husus, bu branşı gerçekleştirecek sporcuların yüksek bir konsantrasyon eşiğine sahip olmalarıdır. Oyunun kurallarına gelecek olursak, şu şekilde özetleyebiliriz:

    Hado spor branşında; VR teknolojisiyle bir sanal dünya ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu sanal dünyada kalkan ile kendinizi savunuyor, enerji topları ile diğer rakiplerinizi vurmaya çalışıyorsunuz. Tabi bunları sanal dünyada yaparken, gerçek dünyada da fiziksel hareketler göstererek, VR gözlükleri aracılığıyla, gördüğünüz enerji toplarından kaçmaya çalışıyorsunuz. Bu enerji toplarından yine VR teknolojisiyle kalkanlar oluşturuyor, bu şekilde rakibinizin size yolladığı enerji toplarından korunuyorsunuz. Ayrıca bu enerji toplarını rakibe atmak için de esktra efor gösteriyorsunuz.

    Hado’da takımlar 3 kişiden oluşuyor ve her karşılaşma 80 saniye sürüyor. Bu süre zarfında, en çok sayı alan takım maçı kazanıyor.

    Hado: ‘Gerçek Dünya ile Sanal Dünyayı Birleştiren Spor Branşı’


    Hado Spor Branşının Dikkat Çeken Özellikleri

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    * Hado’da; yaş ayrımı, cinsiyet ayrımı, fiziksel güç ayrımı, boy ve kilo ayrımı kesinlikle yapılmamaktadır. Bu özelliğiyle, Hado spor branşı hızlı bir şekilde popüler olmaya başlamıştır.
    *Hado spor branşı,yurt dışında fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yani sağlık sektöründe kişilerin fiziksel gelişimlerini desteklemek amacıyla da kullanılmaktadır.
    *Hado, diğer sanal oyunlardan farklı olarak hali hazırda 6 farklı ülkede beden eğitimi derslerinde bir sanal spor branşı olarak yer almaktadır.
    *Hado branşı; ülkemiz Türkiye’ye, 22 Ekim 2019 tarihinde Sportant firmasının girişimiyle giriş yapmıştır. Ülkemizde bu oyunun tanıtımı için çeşitli organizasyonlar düzenlenmeye devam etmektedir.
    *Hado, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda gösteri karşılaşmasıyla sporseverlere tanıtılmıştır.
    *Hado’nun 2032 Olimpiyat Oyunları’na kadar, spor branşı olarak yer alması hedeflenmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    sercansipka@gmail.com