hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Sercan Şipka Sercan Şipka

    Korfbol: ‘’Dünya’da kadınlar ve erkeklerin birlikte oynayabildiği tek takım sporu’’

    10.07.2021 Cumartesi | 12:17Son Güncelleme:

    Bu haftaki köşe yazımda sizleri, korfbol branşıyla tanıştırmak istiyorum. Yazımın başlığında da belirttiğim gibi korfbol için, dünyada  kadın ve erkek konusunda cinsiyet ayrımı yapmayan tek spor branşı da diyebiliriz. Gelin bu branşın biraz detaylarını inceleyelim.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Korfbolun tarihi aslında çok eskilere dayanıyor. Neredeyse futbol ve basketbol kadar eski bir spor branşı olsa da korfbol, hala bilinirlik açısından sanki yeni icat edilmiş bir spor branşı gibi bir intibahaya sahiptir. Korfbol Hollandalı beden eğitimi öğretmeni Nico Broekhuysen tarafından 1902 yılında icat edilmiştir Nico korfbolu icat ederken, ilham kaynağı olarak İsveç ülkesinde oynanan bir yerel oyundan esinlenir. Bu oyunu kendi versiyonu şeklinde harmanlayarak ülkesi Hollanda’da tanıtmaya karar verir.

    Beden eğitimi öğretmeni Nico’nun korfbol ismini verdiği bu oyun, ilk tanıtıldığı zamanlar tartışmalara yol açar. Çünkü bu oyun kadınlar ve erkekler tarafından aynı takımlarda oynanabilmektedir. 1900’lü yılların başında böyle bir şey, dünyanın her yerinde garip karşılanmaktaydı. Ve Hollanda’da aynı şey oldu. Nico’nun korfbolu gereken ilgiyi görmedi. Lakin tanıtıldığı zamanlar kadın ve erkeklerin aynı takımda oynama fikri nedeniyle ilgi görmeyen korfbol, 1920’li yıllarda ise tam tersine sırf bu sebepten dolayı fazlasıyla ilgi gördü.

    Hollanda’da aileler serbest zamanlarını geçirmek için bir araya geldiklerinde Nico’nun korfbolunu oynamaya başladılar. Böylece kısa bir zaman diliminda başta Hollanda ve Belçika olmak üzere korfbol, Avrupa’nın birçok ülkesinde popüler olmaya başladı. Hatta 1928 Amsterdam Olimpiyat Oyunlarına bir gösteri sporu olarak dahil edildi. Bu süreçten sonra da Korfbolun Avrupa’da başlayan bilinirlilik süreci; Güney Amerika, Kuzey Amerika, Asya ve Afrika kıtaları derken neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Türkiye’nin de içinde olduğu Dünya’nın 67 ülkesinde küçük bazlı da olsa korfbol ligleri düzenlenmektedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Korfbol: ‘’Dünya’da kadınlar ve erkeklerin birlikte oynayabildiği tek takım sporu’’

     

    Peki bu korfbol nasıl bir oyundur, kuralları nelerdir?

    Korfbolu oyun mantığında kısaca basketbol ve hentbol karışımı bir spor branşı olarak tanımlayabiliriz. Her takım sporunda olduğu gibi korfbolda da amaç rakipten daha fazla gol atmak ve oyunu kazanmaktır. Oyuncular bunu, topu rakiplerinin ağına atabilecekleri bir konuma gelene kadar yukarı doğru hareket ettirmek için bir takım olarak çalışarak yaparlar. Bir takım oyunu olduğu için, bir takımın başarılı olabilmesi için yüksek derecede takım çalışması ve iletişimin yanı sıra iyi bir fiziksel uygunluk ve top becerileri seviyesi de gereklidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Korfbol Kaç Kişiyle Oynanır?

    Bir Korfbol takımı sekiz oyuncudan oluşur. Ve bu 8 kişinin dağılımı 4 erkek ve 4 kadın olarak belirlenmiştir. Bu özelliğiyle diğer spor branşlarından farklı bir konuma gelmiştir. Dünya’da erkek ve kadının birlikte mücadele edebildiği tek takım sporudur. 8 kişilik takım oyuncuları, eşit şekilde 2 bölgeye ayrılan sahanın her bir bölümüne 2 kadın ve 2 erkek oyuncu olarak yerleşirler. Rakip takım da aynı şekilde sahaya yerleşir. Bir maç, 25 dakikalık gerçek oynama süresiyle iki devrede oynanır ve her bir devre, bir dakikalık aradan oluşan teknik mola ile iki eşit periyoda bölünür. Bir hücum takımının topu sepete değdirmek ya da sayı yapmak için 25 sn. süresi vardır. Bu özelliğiyle basketbolu andırır. Korfbol direği ve sepeti sahanın her iki tarafında arka çizgiden 6,67 m içerde yer alır bu da 360 derecelik bir açıdan atış yapmaya ve sepetin arka tarafında oynamaya olanak sağlar.

    Korfbol’da kullanılan saha 20m x 40m veya dışarıda oynanacaksa 30m x 60m olmalıdır. Her iki ağ da 3,5 metrelik bir direğin üstüne monte edilmelidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ekipman açısından, kullanılan topun IKF (Uluslararası Korfbol Federasyonu) onaylı 5 numaralı yuvarlak bir top olması, 445 gr ile 475 gr arasında ağırlığında ve 68 cm ile 70,5 cm arasında bir çevre uzunluğuna sahip olması gerekmektedir. Başka hiçbir ekipman gerekli değildir. Bu basitliği sebebiyle futbolla da uzaktan bir akrabalığı vardır diyebiliriz.

    Korfbolda puan ya da sayı nasıl alınır?

    Korfboldaki puanlama sistemi basittir ve oyunun hızlı tempolu doğasına katkıda bulunur. Top, rakip kalenin içinden atıldığında gol olur. Bu nedenle her iki takım da kendilerini şut atmak için hücum pozisyonuna  konumlarlar. Ancak, bir oyuncu ‘savunulmuşsa’ şut atmaya çalışamaz. Bu, rakip oyuncunun kendisini saldırgan ile ağ arasında ve onlardan bir kol mesafesi içinde konumlandırmasıdır.

    Korfbol maçı, rakiplerinden daha fazla gol atan bir takım tarafından kazanılır. Oyunun sonunda puanlar eşitse, oyun berabere ilan edilir. Bir kazananın gerekli olduğu turnuvaların kupa oyunlarında, daha sonra yarışmanın bireysel gereksinimlerine bağlı olarak, en çok gol atan takımın kazanan ilan edildiği bir atışla karar verilebilir. Korfbolda amaç, topu rakibin sepetine atarak gol atmaktır. İki gol atıldıktan sonra, takımlar bölgeleri değiştirir, saldırganlar savunmacı olur ve bunun tersi de geçerlidir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Topu aldığında, bir oyuncu topla dripling yapamaz, yürüyemez veya koşamaz, ancak bir ayağını netbol oyununda olduğu gibi yere dikilmiş halde hareket ettirebilir. Korfbolda top çalma, blok yapma ve tutma yasaktır. Maçın sonunda en çok golü (puanı) alan takım kazanan ilan edilir. Maçın sonunda her iki takım da eşit puan almışsa, oyun berabere ilan edilir.

    Türkiye’de Korfbol Tarihçesi

    1995 yılında ilk kez Marmara Üniversitesi ve Işık Okulları’nda başladı,

    2002 yılında Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından tanındı,

    2008 yılında Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesine alındı.

    Günümüzde de birçok üniversite tarafından korfbol takımları kurulmakta ve ligleri organize edilmektedir.

    İletişim: sercansipka@gmail.com