hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Serhan Karasu Serhan Karasu

    Clicker ile köpek eğitimi

    03.12.2020 Perşembe | 12:42Son Güncelleme:

    Köpeğinize komutları eğlenceli bir şekilde öğretmenin güzel bir yolu da clicker kullanmaktır. Clicker, üzerinde bir gergi sistemi ya da düğme bulunan, avucunuza rahatlıkla sığabilecek, bastığınızda net bir şekilde klik sesi çıkaran basit bir aparattır. Pozitif şartlanma yaratmanın harika bir şeklidir. Clicker kullanırken köpeğinize komutları clicker ile vermezsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çıkardığı sesi, komutların doğru uygulandığı anı işaretlemek için kullanırsınız böylece köpeğiniz için kafa karıştırıcılıktan uzak, net bir zamanlama yaratırsınız. Klasik yöntemlerle öğretmenin çok zor olduğu komutları clicker ile birkaç eğitim seansında rahatça öğretebilirsiniz. Kaşınmak, silkelenmek, esnemek gibi doğal hareketleri komuta bağlayabilirsiniz.

    Clicker’ı köpeğinize anlatmak:

    Köpekler her zaman ilişkilendirerek öğrenir. Clicker ile klik sesi çıkarıp ardından köpeğinize ödül verdiğiniz bir iki eğitim seansı, köpeğinizin clicker’ı ödülle ilişkilendirmesine yardımcı olacaktır. Artık klik demek ödül geliyor demek olduğundan, köpeğinizin yaptığı hareketleri belli mesafelerden de rahatça işaretleyebiliyor olacaksınız.

    Clicker ile köpek eğitimi

    Clicker’ın etkisi:

    Clicker hep pozitiftir. Ceza içermez. En büyük cezası, köpeğin klik sesine ve dolayısıyla ödüle ulaşamamasıdır. Ailedeki herkes clicker ile eğitim verebilir ve ses hep aynı ses olduğundan şartlanma kolaylaşır. Aferin, bravo gibi duygu ve değişiklik gösteren sözcükler olmadığından köpeğinizin kafası karışmaz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Clicker eğitiminde yaş:

    Köpek eğitiminde yaşın önemi vardır. Sonuçta bir köpeğin komut öğrenmesi bir insanın dil öğrenmesine benzer. Ne kadar küçük yaşta başlanırsa öğrenme o kadar çabuk ve net olur. Clicker da bu değişkenden bağımsız çalışmaz fakat yaşı ilerlemiş köpeklerde de klasik eğitimden çok daha rahat sonuçlar alabilirsiniz.

    Clicker kullanma süresi:

    Köpeğinizin komutu öğrenmesi ve öğrendiği komutu pekiştirmesi esnasında clicker kullanmalısınız. Artık öğrenme bittiğinde clicker’ı bırakabilirsiniz fakat yeni bir komuta geçerken tekrar clicker ile idmana başlarsanız köpeğiniz bu yeni komutu çok daha çabuk bir şekilde kavrayacaktır.

    Clicker, pozitif eğitimle, öğreteceğiniz komutları, köpeğiniz için çok daha eğlenceli ve anlaşılır bir hâle getirecektir. İstediğiniz anı yakalayıp, köpeğinizle aynı dili konuşmanızı sağlayacak ve aranızdaki bağı artıracaktır.