hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Serhan Karasu Serhan Karasu

    Köpek eğitiminin 5 püf noktası

    20.03.2021 Cumartesi | 13:19Son Güncelleme:

    Bir köpeğiniz varsa, hayatınızın bir noktasında, kendinizi muhakkak köpeğinize bir şeyler öğretmeye çalışırken bulacaksınız. Bir köpek eğitmeni olmayabilirsiniz ancak eğitimin doğrularını bilmek sizi kesinlikle bir köpek sahibi olarak bir adım ileriye taşıyacaktır. Her işte olduğu gibi, köpek eğitiminin de püf noktalarını bilmek önemlidir. Bu noktalara beraberce göz atalım.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zamanlama

    Zamanlama köpek eğitiminin en önemli noktalarından biridir. köpeğinizle eğitim  yaparken onunla iletişim kurmak zorundasınız ve bu iletişimi köpeğinize doğru geçirmek adına çok kısa bir zaman dilimi vardır. bu zaman dilimi ortalama olarak 1,5 saniyedir diyebiliriz. Bu, köpeğinize, yaptığı davranışın doğru mu yanlış mı olduğunu anlatabileceğiniz 1,5 saniyelik aralıkta onu ödüllendirmeli ya da düzeltmelisiniz demektir. Köpek eğitiminin temelini şartlanmalar oluşturur ve bu şartlanmaların doğru bir şekilde oluşması tamamen sizin zamanlamanızın ne kadar iyi olduğuna göre değişir.

    Köpek eğitiminin 5 püf noktası

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     Motivasyon

    Herhangi bir canlıyı eğitirken bir motivasyon aracı kullanmanız gerekir. Bir köpeğin eğitim yapması aslında onun için çalışmak demektir. Tıpkı insanların maaş günü için çalışması gibi, köpekler de motivasyona ihtiyaç duyar. kimi köpekler topa, oyuncağa karşı motivasyon oluştururken kimi köpekler ödüllerini yemek olarak isterler. Bir köpek sahibi olarak, köpeğinizi ne denli iyi tanır, onun motivasyon kaynaklarını ne kadar iyi bilirseniz, o denli başarılı eğitim seanslarına sahip olursunuz.

     

    Liderlik

    Köpeğiniz sizi umursamadığı sürece onunla eğitim yapmanız mümkün olmaz. Köpeğinizle olan ilişkinizde liderliğinizi belirleyecek en önemli şey kaynağın kimin elinde olduğudur. Köpeğinizin mamasını saatli vermek bile bir liderlik göstergesidir. Bu kaynakların ne kadar fazla olduğu ve ne denli elinizde bulundurduğunuz sizi her zaman köpeğinizin gözünde bir basamak yükseğe çıkaracaktır.

    Köpek eğitiminin 5 püf noktası

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     

    Sabır

    Köpeğinizin sizi anlaması bazen zaman alabilir. Ona doğruyu öğretmeden pes etmek iki taraf için de hayal kırıklığı olacaktır. Köpeğinizle eğitim yaparken muhakkak ona konuyu anlaması için zaman vermeli ve sabrınızı korumalısınız. Eğer sabırsız bir insansanız ve acelecilik sizi öfkeye sürüklüyorsa köpeğinizi eğitmeye çalışmanız, onunla eğitim yapmamanızdan daha kötü olacaktır. Kızgınlıkla ve hayal kırıklığıyla biten bir eğitim seansının köpeğiniz üzerindeki psikolojik yıkımı sandığınızdan daha yıkıcı olur.

     

    Beden dili

    Evinize misafir olarak gelmiş, dilini anlamadığınız ve sizin dilinizi bilmeyen bir yabancı ne ise köpek de aslında odur diyebiliriz. Köpeğinize isteklerinizi anlatmak için muhakkak doğru bir beden diline sahip olmalısınız. Beden dili iki insan arasında çok daha benzerken köpeğinizin sizi anlayacağı beden dilini geliştirmeniz biraz daha zor olacaktır. Ona her şeyi yavaş, tane tane ve açık bir şekilde anlatarak eğitimlerinize başlamanız, alacağınız yolda sizi oldukça hızlandıracaktır.