hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Serhan Karasu Serhan Karasu

    Poodle ırkı özellikleri

    09.01.2021 Cumartesi | 15:02Son Güncelleme:

    Yıllar boyunca popülerliğini koruyan bir ırk olan Poodle ırkı, günümüzde de en çok sevildiği dönemlerden birini yaşıyor. Boyutlarına göre; standart, minyatür ve toy olarak 3’e ayrılan bu ırkın genel özelliklerine ve karakter yapısına yakından bakalım.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kökeni çoğu insan tarafından Fransa olarak düşünülen Poodle’ların, esasen Almanya’da üretildiği düşünülüyor. İlk üretilen boyut olan Standart Poodle’lar suya dalıp av getirmeleri için üretilmişlerdir. Daha sonra biraz daha ev köpeği olarak üretilen boyutlardaki Poodle’lar da oldukça iyi yüzücülerdir diyebilir. Yıllar öncesine dayanan klasik Poodle tıraşının da asıl amacı eklem yerlerini soğuk sudan korumaktır.

    Poodlelar’ın boyutları küçüldükçe enerji seviyeleri de düşer. Standart Poodle orta-yüksek seviye enerjili bir köpek olarak kabul edilebilirken Toy Poodle’lar düşük enerji seviyeli köpeklerdir. Elbette hemen hemen her köpekte olduğu gibi onların da yavruluk zamanları sahip için yorucu ve oyunla dolu zamanlar olacaktır.

    Poodle ırkı özellikleri

    Karakter olarak Poodle’lar boyut fark etmeksizin sevgi dolu köpeklerdir. Zeki ve eğitime yatkın bu köpekler, çocuklarla ve insanlarla iyi anlaşırlar. Poodle’lar genelde sessiz, çok havlamayan köpeklerdir. Eğitim kısmında ise dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çekingen yapılarını önceden bilip, sosyalleşme ve eğitime erken zamanda başlamaktır. Sahiplerine olan düşkünlükleri ve hassas yapıları yüzünden zaman zaman yalnızlık anksiyetesi gibi sorunlarla baş etmeleri gerekebilir. Komut ve numara öğrenmeye, yüksek zekâları sayesinde çok müsaitlerdir ancak bu yüksek zekâ eğer tutarlı bir eğitimle desteklenmezse kendilerini eğlendirecek kötü alışkanlıklara da çok çabuk meyledebilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Poodle’ların en güzel özelliklerinden biri de hipoalerjenik köpekler olarak kabul edilmeleridir. Elbette diğer köpekler gibi onlar da alerjen içerebilir fakat bu başka ırklara göre oldukça düşük seviyededir. Poodle’lar tüy dökümü konusunda sorunsuz köpekler olmalarına rağmen tüy bakımı oldukça önemlidir. Tek kat ve kıvırcık tüyleri, düzenli tarama ve tıraş gerektirir.  Gözaltlarında biriken çapak gün aşırı temizlenme ister.

    İyi bir Poodle sahibi olmak için, köpeğinizin bakımına ve eğitimine dikkat ederken aynı zamanda günlük egzersizlerini de aksatmadan köpeğinize enerjisini atacak kaliteli zamanı ayırmanız gerekir. Aksi hâlde zekâsıyla ünlü bu ırk, kendisine sizi yoracak uğraşlar edinebilir.