hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Serhan Karasu Serhan Karasu

    Yavru köpeklerde eğitim ve davranış şekillendirme

    14.12.2020 Pazartesi | 09:05Son Güncelleme:

    Yavru köpeklerde eğitimi önemlidir. Erken yaşta başlayan eğitim ile ileride karşılaşılabilecek birçok sorunun üstesinden gelinebilir. Köpek eğitiminin ilk ve en önemli adımı sosyalleşmedir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyalleşme:

    Yavru köpeklerde sosyalleşme süreci, köpekler 4-16 haftalıkken büyük önem taşır. Bu dönem süresince, köpeğinizi farklı durumlarla karşılaştırmanız, böylece onu bu durumlara aşina hâle getirmeniz gerekir. Kalabalık cadde gürültüsü, parlak zeminler, alışveriş merkezleri gibi yerlere bu dönemde alıştıracağınız köpeğiniz, ileride de böyle yerlere ve durumlara istemeyeceğiniz tepkiler vermeyecektir. Köpeğinizle süreceğiniz yaşamın şeklini ve kalitesini bu dönemde oluşturursunuz. Örneğin bu dönemde farklı kişileri evinize çağırarak köpeğinizi sosyalleştirebilirsiniz. Köpeğinizi çevredeki çocuklarla bu dönemde tanıştırıp, onların ileride çocuklara karşı olan tutumunu belirleyebilirsiniz.

    Yavru köpeklerde eğitim ve davranış şekillendirme

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Zaman:

    Köpeğinizle yavrulukta geçireceğiniz zamanın şekli ve kalitesi köpeğinizin karakterini de belirleyecektir. Kaliteli zaman geçirmek ilk hedef olmalıdır ancak bir yandan da köpeğinize kısa yalnızlıklar vermelisiniz ki yalnızlık anksiyetesi ya da güvensizlik gibi durumlarla karşılaşmayın.

    Oyun ve Oyuncak:

    Yavru köpeğinize onun sağlığını tehlikeye atmayacak oyuncuklar veremeye özen gösterin. Parçalayıp yutabileceği ya da ileride kemirmesini istemeyeceğiniz şeyleri köpeğinize vermeyin. Eskidiği için köpeğinize oyuncak olarak vereceğiniz bir terlik, onun artık tüm terliklerle oynayabileceğini gösterir. Oyuncak kadar oyun da önemlidir. Birlikte oyun oynamak köpeğinizle aslında eğitim yapmak demektir.

    Komut Eğitimi:

    8. haftadan itibaren köpeğinize rahatlıkla komut öğretebilirsiniz. Komut eğitimi sırasında elinizle dokunarak köpeğinizi şekillendirmek yerine onu elinize aldığınız bir mamayla yönlendirip istediğiniz noktada ödüllendirerek çok daha zeki bir köpek yaratabilirsiniz. İlk etapta beklentilerinizi düşük tutmanız ve basit davranışları ödüllendirmeniz köpeğinizin cesaretini artırarak onu daha güvenli bir köpek yapacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yavru köpeklerde eğitim ve davranış şekillendirme

    Ödül Seçimi:

    Ödül seçimi önemlidir. Eğer köpeğiniz kendi mamasına duyarlıysa ilk tercihiniz kendi mamasıyla eğitim yapmak olmalıdır. Böylece kullandığınız kadar mamayı öğünlerden keserek beslenmeyi de kontrol altında tutmanız kolaylaşır. Maması dışında kullandığınız ödüllerde de mamasını bir miktar azaltarak köpeğinizin kilosuna dikkat etmelisiniz. Ödül demek ödül demektir, ağladığı ya da havladığı için köpeğinize vereceğiniz her türlü yiyeceğin ondaki istenmeyen davranışı pekiştireceğini unutmayın. Eğer köpeğinizin top ya da benzeri oyuncaklarla ilgisi varsa bu oyuncakları eğitim seanslarınızda kullanmanız harika olacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Davranış Oluşturma:

    Yavru köpeğinizle yaşam kalitenizi en çok etkileyecek unsur oluşturacağınız doğru davranışlardır. Böylece köpeğiniz, yanlış olan yüzlerce şey yerine, pekiştirdiğiniz olumlu davranışları tercih edecektir. Örneğin yemeğini oturarak beklemek ya da tasmasını uslu durarak taktıran bir köpek istiyorsanız ona bu davranışları sizin sabırla öğretmeniz gerekecektir. Ayrıca köpeğinizin kendi kendine öğrendiği güzel davranışları yakaladığınız anda ona ufak ödüller sunmak ve yaptığı istenmeyen davranışlarda ona ilgi göstermeyerek istediği şeyi almasını engellemek yapmanız gereken doğru uygulamadır. Elbette ilk yapmanız gereken, yapmasını istemediğiniz davranışları engellemektir. Örneğin ayakkabı kemirmesini engellemenin en iyi yolu ayakkabıları ortadan kaldırmak olmalıdır.

    Tuvalet Eğitimi:

    Sahiplerin yaşadığı en büyük sorun yavru köpeklerde tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitimi tamamen alışkanlık oluşturma ile ilgilidir. Yavru köpeğinizi tuvaletinin olduğunu düşündüğünüz zamanlarda doğru yere yönlendirmek en etkili adım olacaktır.