Taha Ahmet Özel Taha Ahmet Özel

Ormanlarımızı Korumanın Tek Yolu…

23.08.2025 Cumartesi | 15:48Son Güncelleme:

Türkiye yaz aylarının başlamasıyla birlikte orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Çıkan yangınlarda binlerce hektarlık ormanlık arazi kül olurken buralarda yaşayan hayvanlar da telef oldu. Peki bizler vatandaş olarak bunun önüne geçmek için ne yapmalıyız?

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Bursa, Çanakkale, Eskişehir, Bolu, Hatay, Muğla, İzmir… Bu şehirlerin yanı sıra daha pek çok ilimizde haziran ayından bu yana yüzlerce orman yangını çıktı. Bu yangınlarda ne yazık ki ormanlık arazilerimiz yandı ve habitat kül oldu. Ormanda yaşayan pek çok canlı ya zarar gördü ya da telef oldu. Bazı bölgelerde alevler yerleşim yerlerine sıçrayarak evlere ulaştı. Bütün yaz boyunca hemen hemen neredeyse her gün orman yangını haberi aldık.

İtfaiye, AFAD, UMKE ve diğer tüm birimler bu yangınlara karşı amasız fakatsız bir mücadele verdi. Vermeye de devam ediyor. Eskişehir’de çıkan orman yangınında 5'i orman işçisi, 5'i AKUT gönüllüsü 10 kişinin şehit oldu. Yangınlara gerek arazözlerle gerekse de havadan helikopterlerle müdahale edildi. Günlerce süren yangınlara tanık olduk.

2021 yılında da özellikle Muğla ve Antalya’da çok büyük orman yangınları çıkmıştı. O yıldan sonra 2022,2023 ve 2024’te de orman yangınları çıktı fakat bu yıl çıkan yangınlar ve etkisi çok daha fazla oldu. Ülkemizin oksijen deposu olan ormanlarımıza zarar gelmemesi ve korumak için hepimizin üzerine düşen ciddi görevler var.
Bunlardan birincisi kesinlikle ve kesinlikle ateş yakmamak.

Haberin Devamı
Haberin Devamı

Gerek sigara yakarak gerekse de mangal için ne sebeple olursa olsun ormanlık alanlarda ateş yakılmamalı. Bir kıvılcım rüzgarında etkisiyle binlerce hektarlık alanın kül olmasına neden olabilir. Bunun dışında hiçbir surette cam şişe bırakmamalıyız. Bu şişeler hava sıcaklığının etkisiyle mercek etkisi yaratıp orman yangınlarına davetiye çıkarmakta.

Bunu yazarken bile utanıyorum ama üçüncü ve son olarak çöplerimizi ormanda bırakmamak. Yetişkin bir insana bunu söylemek bile aslında ayıp ama ülkemizin neresine giderseniz gidin her yer çöp içinde. Bu yüzden ormanlarımızı ve ülkemizi olabildiğince temiz tutmalı ve eğer çevrede çöp varsa küçük bir mıntıka temizliği yapmalıyız.

Son olarak ormanlık alanlarda ateş yakanları da ilgili birimlere şikayet ederek ormanlarımızı olası bir yangın tehdidine karşı korumuş olursunuz.