hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Doç. Dr. Taha Özyürek Doç. Dr. Taha Özyürek

    Çocuklarda diş sıkma problemi

    10.08.2020 Pazartesi | 10:41Son Güncelleme:

    Herkese merhabalar, sizlerden gelen soruların başında olan çocuklarda diş sıkma problemi yaygın görünebilen bir sorundur ancak bu problem düşüldüğü kadar sıkıntılı bir durum olmadığı gibi gerekti önlemler alındığında tedavisi mümkündür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması (bruksizm) yetişkinlerde görüldüğü gibi çocuklarda da görülebilen bir problemdir. Genel olarak çocukların dişlerini uyurken gıcırdattığı bilinir ancak bunun tersine çocuklar dişlerini uyanıkken de gıcırdatabilirler. Genellikle birçok çocukta süt köpek dişleri ile süt azı dişlerinde orta derecede aşınmayla sonuçlanan diş gıcırdatma görülür.

    Engelli hastalar hariç nadiren çocuklarda dişlerin canlı kısmı olan, damar ve sinir taşıyan pulpa yapısını içine alacak şekilde şiddetli diş gıcırdatma görülür. Genellikle çocukların çiğneme kaslarında hassasiyet ve çene ekleminde (temporomandibular eklemde) ağrı oluşur. Kayda değer yani şiddetli diş gıcırdatmanın nedeni bölgesel, sistemik ve psikolojik nedenlere bağlansa da kesin olarak bilinmemektedir.

    Bölgesel teoride; diş gıcırdatmanın nedeni olarak dişsel kapanış (oklüzal interferans), yüksek yapılmış dolgular gibi bazı rahatsız edici bölgesel koşullara karşı bir tepki olarak ortaya çıktığı ileri sürülmektedir. Diş gıcırdatmada görülen sistemik faktörler olarak; bağırsak parazitleri, beslenme yetersizlikleri, alerjiler ve endokrin bozuklular sayılabilir. Psikolojik teoride ise diş gıcırdatmanın artmış stres ve kişilik bozukluğunun belirtisi olduğu belirtilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaygın olarak kas-iskelet bozukluğu (serebral palsi) ve şiddeti zeka geriliği (mental retardasyon) olan çocuklar dişlerini gıcırdatırlar. Tabii ki bu diş gıcırdatan her çocuğun bu saydığımız problemi olacağı anlamına gelmez. Bu hastalarda oluşan diş gıcırdatma zaten mevcut olan fiziksel ve mental durumlarının sonucudur ve dişsel olarak bu durumla baş etmek oldukça zordur.

    Diş gıcırdatma tedavisine basit ölçümlerle başlanmalıdır. Dişsel kapanışlar belirlenmeli ve gerekirse dengelenmelidir. Eğer eskiden yapılmış yüksek dolgular gibi bölgesel problemler var ise tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Bunun için bir diş hekimine başvurmanız yararlı olacaktır. Ayrıca çocukların dişlerini korumak ve gıcırdatma alışkanlığını bıraktırmak için yumuşak plastikten ağız koruyucusu diş hekimleri tarafından yapılabilmektedir. Ancak pek beklenilmemekle beraber alışkanlığın psikolojik nedenlere bağlı olduğu düşünülüyorsa, bir çocuk gelişim uzmanına başvurulması faydalı olacaktır.

    Çocuklarda görülen diş gıcırdatması ile ilgili olarak anlatabileceklerim bu kadar. Umarım yararlı bir yazı olmuştur. Aklınıza takılan her türlü soruyu bize sorabilir ve sonraki yazılarımız için bizi yönlendirebilirsiniz. Hepinize sağlıklı, mutlu ve bol gülüşlü günler diliyorum.