hour SON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Ali Özcan: “Ege’nin her kıyısı çok özel”

    08.07.2021 Perşembe | 11:51Son Güncelleme:

     Her insanın içinde özlediği kıyılar vardır. Hayatının belirli aralıklarında tekrar bir araya gelip buluştuğu… Bazen dargınlıkların giderildiği, bazen aşkların tazelendiği ama zihnin bir köşesinde hep misafir edilen o kıyılar… Ali Özcan, gerçekleştirmiş olduğu son klip çalışması olan “Bıraktım Kendimi” ile kendini özlediği kıyılara bırakmış. Bu buluşmanın samimiyeti ve notaları da Ege’nin kıyılarında gerçekleştirilen çekimlerin sonucunda ilgililerin beğenisine sunulmuş. Klibin yayınlanmasının ardından Ali Özcan ile müziğe başlangıcından son çalışmalarına hakkında merak edilenleri konuştuk.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kardeşiniz için alınmış olan gitarın ilginizi çekmesi sonrası futbol kariyerinizin devam ettiği süreçte dahi gitardan tamamen kopamadınız. Gitarda sizi kendine çeken neydi?

    Gitar çalmak çok eğlenceli geliyordu, uzun süre başından ayrılmıyordum (günde 8 saat kadar). Önemli olan da bu, eğlenmek... Ardından enstrümanımı profesyonel anlamda geliştirmek istedim ve hiç bırakmıyorum artık. (Gülüyor)

    Futbol kariyerinizin sona ermesinden sonra profesyonel müzik hayatınız başladı. Bu süreç nasıl gelişti?

    Futbol oynarken müzikle ilgiliydim. Gitar çalıyordum, yazılar yazıyordum fakat bir gün kendi şarkımı yapacak cesareti buldum ve yayınlamış olduğum “İzmir Sabahı” adlı ilk şarkımı yaptım. Sonrasında her şey çok daha hızlı gelişti, enstrümanlarıma (piyano, gitar) ağırlık verdim. Yeni şarkılar yaptım. 2 yıl içerisinde 2 single, 3 şarkıdan oluşan 1 EP çalışması ve 5 klip yayınladım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Genç yaşta birçok şehirde kamp yapma, turnuvalarda yer alma fırsatınız oldu. Şehirlerin, söz yazarlığını ve müzisyenliğinizi beslediğini düşünüyor musunuz? Şarkınızda “Bıraktım kendimi Ege kıyılarına” derken sizin için özel anlamı olan bir şehir var mı?

    Evet, farklı şehirlerde bulunduğunuz zaman o şehrin insanını tanıyorsunuz. Farklı hikayelere ortak oluyorsunuz. Ege her zaman çok başka bir yer olmuştur benim için. Bir şehir olarak değil, Ege’nin her kıyısı çok özel.

    2018 yılında “İzmir Sabahı” çalışmanız dinleyiciyle buluşan ilk çalışmanız olmuştu. Ardından bir yıl sonra bu çalışmanın akustik versiyonu geldi. Devamında da 2019 yılında “Aşktan Haber Var” albümü ilgililerinin karşısındaydı. Geçmişten günümüze üretimlerinizi değerlendirirseniz gelmiş olduğunuz noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Edindiğiniz tecrübeler sizi en çok hangi alanda geliştirdi?

    Şarkılarımı yaparken şarkı sözü yazarlığı ve bestecilik konusunda artık daha keskin kararlar alıyorum. Tabii esnemeler oluyor fakat eskiye göre daha açık ve netim. Çok fazla farklı tarzda müzik dinliyor ve çok okuyorum. Bu şarkı sözü yazarlığım ve besteciliğim konusunda çok önemli bir etken. Sanatçı arkadaşlarım ile işbirlikleri içerisindeyim. Şarkılarımın başka sanatçılar tarafından seslendirilecek olması gayet mutluluk ve gurur verici.   

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Müzikal kariyerinizin yanında oyunculuk eğitimi alarak farklı bir alanda da kendinizi geliştirdiniz. İlk single “İzmir Sabahı” sonrası Koca Koca Yalanlar dizisinde oynadınız. Oyunculuğun, müzik kariyerinize katkısı oldu mu?

    Evet, üretim açısından baktığımızda yazarken, söylerken, canlandırırken kısacası her alanda büyük faydası oldu. Daha fazla gözlem yapmaya başladım. Yolda yürürken, metroda, vapurda vs. hep izler ve karakter toplarım. Bu hem oyunculuğuma hem de müziğime faydalı, “-miş gibi yapmak” önemli, sonuçta her şarkı yaşanan olaylardan dolayı çıkmıyor (Gülüyor).

    Devamında “Aşktan Haber Var” çalışmanızda klibin yönetmen koltuğunda da sizi gördük. İlk yönetmenlik deneyiminizi nasıl değerlendirirsiniz?

    İyi bir iş çıkardığımı düşünüyorum. Klibi çektiğim yer Büyükada idi. Klibi Büyükada’da çekmemin sebebi ise; şarkının temelinin Büyükada’da atılmasıydı. Büyükada’nın o büyülü sokaklarında yürürken mırıldanmaya başlamıştım, adadan çıkarken ise sözlerini çoktan bitirmiştim. Şarkıyı kaydettikten sonra ise klibin nerede çekilmesi daha uygun olur diye düşünürken “Büyükada fikri”  üzerine çok düşündürtmedi. Aşktan Haber Var’ın şarkı gibi hareketli bir klibi var. Kız kardeşimle kamera karşısındayız ve diğer rollerde ise yakın arkadaşlarım var. Sıcak, tatlı bir yaz klibi oldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Duymuş Olurum” çalışmanızda da yine klibin yönetmeni sizdiniz. Şarkı sözü yazarlığı, beste, oyunculuk ve yönetmenlik gibi çeşitli disiplinleri bir arada yürütmenin size kattığı artı değerleri nasıl değerlendirirsiniz?

    Ciddi bir iş planı oluşturmak ve en önemlisi uygulamak gerekiyor. “Zamanı iyi yönetmek…” Çünkü her alanın disiplini çok ayrı ve çok emek gerektiren işler. “Duymuş Olurum” klibinin yönetmeni ben değildim fakat bu çok yönlü ve birbiriyle bağlantılı bir iş. İçinde olduğunuz zaman ister istemez diğer alanlarla ilgili de az çok bilgi sahibi oluyorsunuz. Fakat benim ilgimi çok çektiği ve kendime güvendiğim için üzerine gittim. Daha disiplinli, daha kararlı ve daha çok çalışan bir Ali ortaya çıkardı bu covid süreci. Yorucu, heyecanlı ve çok keyifli…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Bıraktım Kendimi” 2019’da yayınlamış olduğunuz “Aşktan Haber Var” albümünün üçüncü şarkısıydı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan klibin ortaya çıkış hikayesini bizlerle paylaşır mısınız?

    “Bıraktım Kendimi” çok özel bir şarkı. Şarkı bir Ege şarkısı olduğundan dolayı rotamı klip için uzun zamandır methini çok duyduğum ve üzerine de “Nerede neler yapabilirim?” diye araştırmalar yaptığım Marmaris Selimiye’ye çevirdim. Klip için evde “Nasıl bir şey ortaya çıkarmalıyım?” diye çok düşündüm. Sonra ortaya çıkan sonuç şu oldu; “Şarkı zaten olayı anlatıyor, sen geç kamera karşısına ve şimdi deniz anlatsın anlatmak istediğini...” Marmaris Selimiye çevresini çok gezdik o kadar güzel yer var ki… Gezerken beğendiğimiz yerlerde durup çekim yaptık. Hem kısa bir tatil oldu hem de klip çekimimizi gerçekleştirdik. Umarım izleyenlerde çok severler.

    Şarkıya geri dönüşler nasıl? Dinleyicilerin gösterdiği ilgiden memnun musunuz?

    Şarkıya gelen geri dönüşlerden gayet memnunum. Aldığım mesajlar, gördüğüm paylaşımlar ise yıllarca Ege’de yaşamış bir Egeli olarak benim için çok mutlu edici bir durum. Ege’ye daha çok şarkı yazılır.

    Pandemi süreci müzisyenlerin üretimlerini, konserlerini ve çalışmalarını maalesef olumsuz etkiledi. Pandemi sürecinin müzik ve müzisyenler üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Çok yara alan ve ağır kayıplar yaşayan bir sektör oldu. Konserlerin olmadığı ve herkes evde olduğu için yeni şarkılar üretmek ve kaydetmek açısından katkısı olduğunu düşünüyorum fakat maddi açıdan çok ciddi kayıplar yaşadı müzik sektörü... Eğlence sektörü çok büyük bir sektör... Rodisinden sanatçısına, mekanlardan büyük konser salonlarına... Umarım çok kısa süre sonra çılgınlar gibi dans edip eğleneceğimiz konserleri gerçekleştirmeye başlarız.

    Geleceğe dair konuşmak gerekirse… Yakın gelecekte gerçekleştirmek istediğiniz projeler var mı?

    Son yıllarda ne kadar çok single üzerine gidilse de albümün büyüsü her zaman başkadır. Şuan da üzerine çalıştığım bir albüm çalışmam var. Öncesinde ise 1-2 single gelebilir. Sanatçı arkadaşlarıma verdiğim birkaç şarkım var, onlar şuan da stüdyo aşamasındalar. Başka sanatçıların benim şarkılarımı söyleyecek olmasından dolayı büyük heyecan ve gurur duyuyorum, umarım önümüzdeki dönemde daha çok olur.

    Son olarak okurlarımıza ne söylemek istersiniz?

    Hayattan keyif almaya baksınlar. Gezdikleri gördükleri yerlerden, girdikleri denizden, yedikleri çikolatadan, okudukları kitaplardan, röportajlardan... Küçük şeylerden mutlu olmanın tadını çıkarsınlar. Hayat o şekilde daha renkli.

    Umarım keyif almışlardır. CNN Türk okumaya devam etmeliler.