hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Bir Novel Soundtrack Projesi: Aşıklar Gece Ölür

    13.08.2022 Cumartesi | 16:40Son Güncelleme:

    Dizelerin ve bulutların arasında, yıldızların altında belki de en çok bir denizin kıyısında rastlarız aşka adanmış şarkılara… Duygunun yoğunluğuyla demlenen melodiler insanı düşün dünyasının derinliklerinde aradığı cevaplara yönlendirir. Yönelimler ve bazı karşılaşmalar da duyguların ve üretimlerin devamında yeni projeleri doğurur. Doğan projeler de dinleyicilerin karşısına farklı bir repertuar sunmayı amaçlar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İnsanın yaşam döngüsünün başlangıcından beri yaşadığı en yoğun duygulardan biri olan aşk, üzerine en çok üretimin yapıldığı duyguların başında gelir. Aşkların saati de insanın en savunmasız olduğu zaman olan geceleri depreşmektedir. Geceler aşkı, aşk da geceyi bekler kavuşmak için. Buna melodiler de eklenince aşkın gecesi başlar ufuklarda güneşin ilk ışıklarına kadar…

    Fantastik edebiyat alanında çalışmalarıyla tanınan ve sonrasında yazın hayatını çeşitlendiren Gülşah Elikbank, 2019 yılında yayınlanan Aşıklar Gece Ölür romanındaki Hakan karakterini oluştururken müzisyenleri sık sık gözlemleme fırsatı yakalamıştı. Çeşitli gözlemlere ve tecrübelere dayanan Hakan karakteri ve Aşıklar Gece Ölür romanı sonrası Gülşah Elikbank, müzik ile yakaladığı diyalog penceresini kapatmadı. Aralık 2021’de ülkemizin alternatif genç isimlerine birçok alanda fırsat oluşturmayı hedefleyen OnAir Sahne’nin üçüncü kuruluş yıldönümü dijital ortamda gerçekleşen bir toplantıyla kutlanmıştı. Bu toplantının moderatörlüğünü üstlenen Gülşah Elikbank toplantı sonrasında OnAir Sahne bünyesindeki müzisyenlerin Aşıklar Gece Ölür kitabına gösterdikleri ilgi sonrasında o müzisyenlerle birlikte müzik ve edebiyatın bir araya getirildiği bir projenin kahramanı oldu.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gülşah Elikbank ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede “Novel Soundtrack” projesinin başlangıç sürecini ve misyonunu şu şekilde aktardı: “OnAir Sahne’nin üçüncü yılının kutlandığı programda yaptığım moderatörlük sonrası Aşıklar Gece Ölür kitabım gecenin anısına programa katılan müzisyenlere hediye edilmişti. Kitabı okuyan müzisyenler kitabı beğendiklerini belirterek birlikte neler yapılabiliriz sorusu sorulmaya başlanmıştı. Kitabın içinde de Hakan karakterinin Aşıklar Gece Ölür diye şarkı sözleri vardı. Albümde bu şarkı sözlerini Samet Serhat’tan dinleyeceksiniz. O sözlerin bestesi de Samet Serhat’a ait. Sonrasında da müzisyenlerin kendi etkilendikleri bölümlerden, cümlelerden ilerleyerek beste yapmaları fikri ortaya çıktı. Bu durum kendi içinde çok çeşitli bir üretim yelpazesini oluşturdu. Albümdeki yedinci şarkı “Seni Sana Rağmen Seviyorum” benim yeni romanım için yazdığım sözlerdi. Onu da Efe Dikmen’in fikirleri ile benim de küçük bir vokal desteğimle meydana getirdik. Onun bana beste konusunda bir jest yapmasına ben de vokal konusundaki desteğimle bir jest yapmaya gayret ettim. Bence bu projeyi farklı yapan misyon ise gönüllük esaslı olması. Ticari bir kaygı olmadan, kendi istekleriyle romandan etkilenerek beste yapmaları ve proje hayata geçerken aramızda dostluk bağlarının oluşması bence hem beni bir edebiyatçı olarak müziğe yakınlaştırdı hem de müzisyenlerimizi edebiyata yaklaştırmış oldu. Bence bu proje her iki taraf için de güzel bir fırsat oldu.”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bu albüm - proje içinde Efe Dikmen’den “Gönüllü Delilik”, Alişan Özaydın’dan “O Son Gülüşün”, Ufuk Sağın’dan “Aşklar Mezarlığı”, Ferit Tunçer’den “Düşman Oldum Hayata”, Ali Başarır’dan “Lovers Die at Night””, Samet Serhat’tan “Aşıklar Gece Ölür”, Erinç’ten “Aynı Geceden” çalışmaları yer aldı. Albümün kapak tasarımı ise romanın ve albümde yer alan şarkıların ruhuna uygun olarak, illüstrasyon sanatçısı Mikail Erdem Biçici tarafından hazırlandı.

    Müziğin ve edebiyatın buluşmasıyla meydana gelen bu proje devamında birçok projeye bir ilham kaynağı olacak nitelikle. Farklı müzisyenlerin okudukları bir kitaptan esinlenerek ortaya çıkarttıkları şarkıları dinlemek bu projenin yakın zamanda nice üretime örnek olacağını hissettiriyor. Romanın notalarla buluşması, romandaki karakterlerin his dünyasının şarkılarda izler taşıması oldukça ilgi çekici.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Daha nice üretimlere ve yeni projelere…