hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

     Geçmiş Yılın Keşifleri; 2020’de Dikkat Çeken Çalışmalar

    06.01.2021 Çarşamba | 11:29Son Güncelleme:

    2020 hiç şüphesiz derin izler bırakarak bizlere veda etti. Aralık ayının son günlerinde yeni yılın gelişini kutlayan insanlık dünya tarihinde belli senelere nasip olan bir durumun örneği olarak keyifli ayrılık şarkılarını geride bıraktığımız yıl için çaldı. Salgının ulaştığı boyut, mesafeli yaşamın giderek kanıksanması ve yaşanan kayıplar, acı hatıralarla 2020 yılının kayıtlara geçmesine sebep oldu. Fakat sonsuz karanlığın içerisinde mücadele ve yaşama azmini sürdürme gayreti içinde olan insanlar parıldamaya, çevrelerinde ışık saçmaya devam etti. Umutlar tüketilmeyip sol göğüs kafesinde biriktirildi. Çünkü yaşamak bir mücadelenin, azmin örneği oldu çağlar boyunca…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yazımda sizlerle paylaşmak istediğim nokta ise 2020 yılı içerisinde yeni çalışmalarıyla keşfettiğim, müzikal kariyerlerinin başındaki müzisyenler. Bahsedeceğim isimlerin kimi ilk çalışmalarını yayınladı, kimileri ise benim şarkılarıyla yeni tanıştığım isimler oldu. Yıl içerisinde dikkatimi çeken, kariyerinin başındaki dostlarımı herhangi bir listenin tamamen dışında tutarak alfabetik düzene göre sizlerle buluşturmaya karar verdim. Duyularımla deneyimlediğim, keşfettiğim ve ilgimi çeken bu çalışmaların sizlerin de ilgisini çekeceğini umuyorum. Yeni yılın ilk haftasından umutlu, dengeli ve sağlık dolu bir yılın başlangıcını diliyorum, müzikle…

    Arif - Anlasaydın

    Mayıs ayında Arif’in ilk EP’si “Anlasaydın” dijital platformlarda dinleyiciyle buluştu. “Yepyeni bir bakış açısı, müzikal anlamda yoğun arayışların meyvesi” olarak tanımladığı ve söz-müzikleri kendisine ait olan “Anlasaydın” Elektronik öğelerin, Türkçe sözlerle buluştuğu güçlü bir müzikal çalışma olarak dikkat çeken bir çalışma oldu. Müziğe ailesinin etkisiyle bağlama çalarak başlaması sebebiyle şarkılarında halk ve tasavvuf müziğin izlerini de hissedeceksiniz.

    Barış Öner - Uyku

    Kasım ayında Barış Öner’in ilk single çalışması “Uyku” yayınladı. Yedi yıldır şarkı sözü yazarlığına devam eden Öner’in çalışması “Palavra” ve “Kandır Hadi Beni” adlı iki şarkıdan oluşuyor. Parçaların içeriğinde geleneksel Rock müzik seslerine bağlı kalınmış. Yine de çalışmalarını bir bütün halinde değerlendirirsek Alternatif Rock müziğin içinde sınıflandırabiliriz. Öner’in söz yazarlığında benimsediği özgünlük ilkesi çalışmalarının derinliklerinde yer alıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Batuhan Kordel - Teşekkür

    “Dönme”, “Sıcak Şarap” ve “Aşkın En Güzel Hali” çalışmalarıyla önceki yıllarda müzikal kariyerine başlayan Batuhan geçtiğimiz yıl keşfettiğim isimlerden biri oldu. Kasım ayında “Teşekkür” isimli çalışmasını dinleyiciyle buluşturdu. Şarkıların söz ve müziğinin kendisine ait olmasının yanında aynı zamanda yapımcılığını da üstlenmesi işin mutfağında da tecrübe kazanmaya başladığını gösteriyor.

    Batuhan Polat - Mesafeler

    Batuhan Polat, Mayıs ayında ilk EP çalışması Mesafeler’i dijital platformlarda dinleyiciyle buluşturdu. 2016 yılından beri müzikal anlamda üretim hayatını sürdüren Polat, 2018 yılında Aybars Gülümser’in desteği ile kaydettiği albümü sonrasında yeni çalışmalarının da geleceğinin sinyallerini verdi. Ağustos ayında “Dünyanın 1001 Aklı” ile kapımızı tekrardan çaldı. Müzikle iç içe geçen çocukluğu ve aldığı eğitimin şarkılarındaki geri dönüşüyle tarzını daha da altını çizerek doldurduğunu söylemek mümkün.

    Efza – Son Model Arabesk

    2019 yılında Süden Pamir ile çalıştığı “Hüzün Kokar Bu Şarkı” ve ardından “Isınsın Biraz” sonrasında Efza 2020 yılını kariyeri itibarıyla çok verimli değerlendirdi. Mayıs ayında “İki Kafa Bi’ Ruhdaş” isimli EP’si ile dinleyicileri buluşturdu. Yıl boyunca üretimlerini sürdüren Efza, Son Model Arabesk, Şairin Kelimeleri ile üretimlerine devam ederken aynı zamanda sosyal medyadan tanıştığı Emir Bermuda ile “Kelebek Etkisi” için sosyal mesafeli bir düete imza attı. Devrik cümleleri ve kuralsızlıklarının yanında özellikle Son Model Arabesk çalışmasında doğu-batı sentezini de irdeleyen Efza, yıl boyunca adından söz ettirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ezgi Pekel – Aciz Aziz

    Ezgi Pekel, Temmuz ayında “Aciz Aziz” ile müzikseverlerle buluştu. Red Bull Warm Up 2020’de ilk 10’a giren parçanın sözleri Ezgi Pekel’e, müziği Ezgi Pekel ve Aykut Acarlar’a, düzenlemesi Caner Hız’a ait. Dans-pop türündeki çalışma yılın -benim açımdan- dikkat çeken çalışmalarından biri oldu. Eylül ayında da “Alice Harikalar Diyarı” temalı ve zengin görsel efektlerin kullanıldığı klip çekimiyle sevilen parçası “Şimdi Söyle” ilgililerinin beğenisine sunuldu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Öznil – Biri Giderken

    “Biri Giderken” Şubat ayında dijital platformlarda yerini alan eserin söz ve müziği Öznil’e ait bir çalışmaydı. Küçüklüğünden beri Rock, Alternatif ve Pop müziğe ilgi duyan Öznil, “Biri Giderken” adlı eserinde biten bir aşk hikayesini anlatırken, yaşanan duruma dair veryansın da yalın ama duygusal biçimde dile getirilmiş ve şarkı Öznil’in sevdiği türlerin karma çalışmasına bürünen bir sentez halini almış. İlk çalışmasının sonrasında da Ekim ayında ikinci single “Öylece Düşündüm” dinleyiciyle buluştu. 3 şarkılık Soft Rock albümünde Öznil’in iç dünyası ile hesaplaşması, yaşadıklarının muhasebesi işlenmiş.

    Raven – Bulantı

    “Bulantı” geceyi gündüzden daha çok sevenlere ithaf edilerek Şubat ayında yayınlandı. Dört şarkıdan oluşan Bulantı’da yer alan şarkıların söz ve müziği Raven’a ait. 2020 yılını verimli geçiren isimlerden biri olarak dikkat çeken Raven, Haziran ayında Anıl Kaplanoğlu ile dijital ortamda bir araya gelerek gerçekleştirdiği düette “Modern Hapis” ile yaşadığımız süreci anlatan bir çalışmaya imza attı. Aralık ayında 3 şarkıdan oluşan bir single olan  “No Love Inside” dinleyiciyle buluştu. Saykodelik ve Dark Ambient tarzında üretimlerine devam eden Raven’ın yeni yılda gerçekleştireceği çalışmaları şimdiden merakla bekliyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sezgin Dündar – Hamur Olsun

    Haziran ayında söz ve müziği kendisine ait olan “Hamur Olsun” ile ilk EP çalışmasını dinleyicilerle buluşturan Dündar, müziğe ilkokulda keman çalarak başlamış sonrasında da Guthrie Govan, Paul Gilbert gibi müzisyenlerin eserlerini sahnede icra etmiş. Aynı yıllarda da ilk şarkı sözlerini yazmaya başlamış.  “Hamur Olsun” ardından gelecekleri de merakla beklediğim bir çalışma oldu.

    Soft Analog – Kaybolur

    Ankaralı synth pop müzik grubu Soft Analog, Eylül ayında “Kaybolur”, Ekim ayında “Geç Vakitler”, Kasım ayında “Yansımalar” Aralık ayında da “Akustik” ile dört ayda dört single çalışmasıyla dikkat çekti. İdil Tavşanlı, Ömer Çelik ve Cem Ölmez’den oluşan kadrosuyla Soft Analog, 2019 yılında Ankara’da kurulan,  Synth-Pop, Indie Pop, Dream Pop türlerini benimseyerek ürettiği parçalarında şehir yaşantısını ve modern zamanın yaşattığı duyguları dinleyiciye yansıtıyor.