hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Geçmiş Yılın Keşifleri; 2022’de Dikkat Çeken Çalışmalar

    31.12.2022 Cumartesi | 15:13Son Güncelleme:

    Bir takvimin yapraklarının son gününü yaşıyoruz. Geride kalan yılda birçok hikayeyi, yolculukları, yaşanmışlıkları anı hafızamızda biriktirdik. Yaşadığımız zorluklar, edindiğimiz tecrübeler bizleri geliştirmeye ve dönüştürmeye devam etti. Bu süreçte müzik ruhumuzu beslemeyi, bizlerin yaşantısına eşlik etmeyi sürdürdü.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Takvimin son gününde, yeni yılın arifesinde 2022 yılında keşfetmiş olduğum müzikal çalışmaları sizlerle paylaşmak istiyorum. Geçtiğimiz iki yılda da yazmış olduğum “Geçmiş Yılın Keşifleri” isimli yazılarımda olduğu gibi bu yazıda da herhangi bir listenin tamamen dışında alfabetik düzene göre çalışmaları sizlerle buluşturuyorum. Yeni yılda umutlu, dengeli ve sağlık dolu bir yılın başlangıcını diliyorum, müzikle…

    Elis Dubaz – Kara Kız

    Tuna Kiremitçi ve Arkadaşları II projesinde söylediği “Balkan Kızı” şarkısı ile tanınan, peşi sıra yayımladığı şarkılarla geniş bir dinleyici topluluğuna ulaşmayı başaran Elis Dubaz’ın 2022 yılında yayınlanan teklisi “Kara Kız” Garaj Müzik etiketiyle tüm dijital platformlarda yerini aldı.

    Eğlenceli, dinamik ve hareketli bir ahengi barındıran bu çalışmanın sözü ve müziği Dramalı Hasan Hasgüler’e aitken, düzenlemesini ise Sunay Özgür yaptı.

    Güneş Özgeç – Gezdir Beni

    Güneş Özgeç‘in söz, müzik, aranje ve tüm prodüksiyonunu kendi başına üstlendiği şarkısının miksi Alp Turaç, masteringi Görkem Karabudak tarafından yapıldı. ”Gezdir Beni” gizemli, seksi ve davetkar, bununla beraber belli bir cinsiyet çağrışımı yapmayan ”non-binary” bir parça. Türk müziğinde hatırı sayılır bir yeri olan 9/8’lik aksak ritm üzerine kurulan şarkı, daha önce aşina olmadığımız bir şekilde synth unsurlarıyla bezeli bir prodüksiyona sahip, sanatçının kendi deyimiyle ”9/8’lik bir synthpop denemesi”. Şarkının kapak fotoğrafı Irmak Altıner’e, kapak ise Güneş Özgeç’e ait.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dünyada (ve ülkemizde) kadın+’lar müzik sektörünün %3’lük bir bölümünü kapsıyor. Güneş bu konuya dikkat çekmenin, kendini bu alanda var etmek isteyen kadın+’lar cesaret vereceğine ve bu yüzdeyi arttıracağına inanıyor, bu yönde paylaşımlara özen gösteriyor.

    Şarkılarını tekliler halinde yayınlayan Güneş, 2023 Mart’ında yayınlamayı planladığı ilk albümü için çalışmalarını sürdürüyor.

    Hatice Hamarat – İstanbul

    Şair ve yazarlığı ile edebiyat dünyasında tanınan Hatice Hamarat, 2022 yılında yayınladığı ilk single çalışması “İstanbul” ile müzik dünyasında da adından söz ettirmeyi başardı.

    Şarkının düzenlemesi müzik dünyasından tanıdığımız yetenekli müzisyen Reha Hendem tarafından yapıldı. Gitarlarda Safa Hendem, mixde Mehmet Cem Ünal, masteringde Ahmet Kalabay yer aldı. Eserin kayıtları Sessanayii Stüdyoları’nda gerçekleştirildi. Parça modern altyapısı ile dikkat çekerken, müzisyen Hatice Hamarat indie- alternative müzik türünde yeni bir ses olmaya aday.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İdil Güney Şimşek – Fırtına Dalgası

    Uzun süre reklam sektöründe çalıştıktan sonra kariyerini eğitim ve sanat alanına yönlendiren İdil Güney Şimşek, bu yolculuğuna yeni bir dönüm noktası daha ekleyerek “Fırtına Dalgası” çalışmasını 2022 yılının son günlerinde müzikseverlerle buluşturdu.

    Mesleğinin yanı sıra, Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları programında alan dışı doktora yapan ve eğitiminde edindiği deneyimleri bu çalışmasıyla hayata geçiren İdil Güney Şimşek, duygularını notalara dökerek icra etmenin mutluluğunu hissettiğini belirtirken “Fırtına Dalgası”nın hikayesini de şu şekilde açıklıyor:

    “Fırtına Dalgası, Eros ve Thanatos’un iç içe olduğu varoluş hikayemdir. Varoluşuma ise, tüm sanatlar arasında en çok müzik “sızar.” Dalgalanmalar yükselmeye ve alçalmaya neden olabilir. Kalp atışım ve nefes alışverişim nasıl değişiyor ise Fırtına Dalgası’nda da ritim değişir. Evrenin ve doğanın ritmi gibi üç zamanlı ve iki zamanlı ölçüler arasında gidip gelir güçlü, zayıf vuruşlar. Hüzün, huzur, gizem, fırtına, coşku nüfuz eder zamana ve mekâna. Hafif, orta, yüksek şiddette yaşanır tüm bu duygular. Ve geçer… Hikayem Derviş ile Şakir’in “Bu da Geçer Ya Hû” hikayesine atıfta bulunarak sonlanır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşte budur Fırtına Dalgası: Yaşanmışlıklarla dolu, A-B-A’ formunda bir varoluş yolculuğu.”

    Konuya Fransız – Vay Be

    “Buz Sarkıtı” çalışması ile adından söz ettiren topluluk 2022 yılında “Vay Be” isimli çalışmalarıyla dikkat çekmeyi başardılar.

    İnsanların her şeye alışmasını konu alan “Vay Be”nin sözlerinde Mehmet İlkay Dağ ve Nuri Görkem Ersoy iş birliği var. Dile dolanan nakaratıyla ön plana çıkan şarkının bestesi ise Mehmet İlkay Dağ’a ait. Erdem Türk aranjesinde olan “Vay Be” de elektronik altyapı ile rock sound’u birleşiyor.

    Mehmet Alp – Dünya Hali

    2018 yılında “Böyle Olsun İstemedim”, 2021 yılında “Rock’n Roll Öldü” olmak üzere söz ve müziği kendisine ait 2 albüm ve 5 adet single çalışması yayınlanan Mehmet Alp, 2022 yılında “Dünya Hali” çalışmasını dinleyiciyle buluşturdu. Hard Rock türündeki şarkı, sert sözleri ve müzikal yapısı ile dikkat çekmeyi başardı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Melisa Karakurt – Nefes

    Sözü ve müziği kendisine ait bestelerinin yanı sıra yeniden yorumladığı şarkıları da olan Melisa Karakurt, 2020 yılında çıkardığı “Nefes” teklisi ile tarzını ve tavrını daha net belli etmiş ve bu sebeple 2022 yılında yayınlanan ilk EP çalışmasının adını da “Nefes” koyarak dinleyicilere gelecek olan albümün içeriği hakkında göz kırpmıştır.

    Sözü ve müziği kendisine ait olan bu şarkıların müzik prodüktörlüğünü Poyraz Kılıç, Tuncel Eylik, KO! (Kaan Kera & Ozan Emre Keser), Yaşar Görkem Arslan ve Polen üstlenmiştir.

    Sırma – Yalan Söyleme

    Türk alternatif pop sahnesinde hem İngilizce, hem de Türkçe şarkılarıyla tanınan Sırma, 2022 yılında “Yalan Söyleme” çalışmasını dinleyiciyle buluşturdu.

    Son çalışmalarında olduğu gibi, “Yalan Söyleme”nin yapım sürecinde de başta vokal, synth ve elektro gitar olmak üzere tüm performansları tek başına sergileyen Sırma, sadece besteci ve aranjör değil, aynı zamanda ses mühendisi koltuğunda da oturuyor. Kapağı illüstratör Noah MacNeil tarafından tasarlanan bu proje, Sırma için yeni bir dijital evrenin başlangıcını temsil ediyor.

    Yağmur Aslan – Beni Kaybet

    Sahnelerden ve O Ses Türkiye’deki heavy metal performansıyla çeyrek finale yükselerek sesini duyuran Yağmur Aslan’ın ilk teklisi “Beni Kaybet” Rec-Cat Records etiketiyle 2022 yılında tüm dijital mecralarda yerini aldı.

    Sözleri Yağmur Aslan’a, müziği ise Kublai Kapsalis’e ait olan parçanın kayıtları İstanbul IMP Production House da yapıldı. Parçanın düzenlemesini, Plüton’u Kurtarmak ve Murat Özel Band’den tanıdığımız Burak Yarar üstlendi. Mix ve mastering de ise yine Kublai Kapsalis’e ait.

    Zırtapoz – Simsiyah

    2020 yılından bu yana “Rüyalar” ve “Paraları Yedin Mi Suat” isimli teklileri olan grup, 2022 yılında yeni teklisi “Simsiyah” ile tüm dijital müzik platformlarında yerini aldı.

    Grup yeni teklisi “Simsiyah” hakkında; “Sabahın ilk ışıkları. Saat henüz çok erken. Bir adam, belki en fazla 30’larının başında daha. Yalın ayak yürüyor dar bir sokakta. Geçtiği yollarda perdelerin arkasında meraklı gözler bakıyor ona. Herkes cesaretine hayran ama kimse yanında yürüyecek kadar cesur değil. Henüz… Parçamız inandıkları için mücadeleyi asla bırakmayan ve gerektiğinde bu dünyayı baştan aşağı simsiyah boyamak için canını ortaya koyan tüm özgür ruhlara ve yiğit yüreklere ithaf edilmiştir. Küllerimizden doğup daha da güçlü geleceğimiz güzel günlere.” mesajıyla müzikseverlerin beğenisine sundu.