hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Merve Durceylan’dan “Kendi Cenazem”

    25.06.2022 Cumartesi | 14:21Son Güncelleme:

    Güneşli günlerin ritimlerde de kendini hissettirdiği günlerin başlangıcında enerjinin, hareketin ve hayatın daha da hızlandığını görüyoruz. Yaz mevsimi yeniliklerin, denemelerin ve yeni başlangıçların mevsimi… Yeni mevsimin ilk ayında da yeni üretimlerle birçok sanatçı dinleyicilere yeni bir bakış açısı sunmayı hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Üretim temelinde bir gözlem havuzunu barındırır. Günlük hayatlarımızın kendine has günlük kaygıları arasında yaşadığımız koşturmacalar, bireysel acelelerimiz bizleri yaşamsal olgulardan kimi zaman uzaklaştırıp endişe alemine hapsedebiliyor. Bu durumdan silkinip kendimize gelebilmek için kimi zaman bir tetikleyicinin varlığına ihtiyaç duyuyoruz. Bu ihtiyacı bazen yeni bir şarkı bizlere sağlayabiliyor.

    Alternatif müziğin başarılı isimlerinden olan Merve Durceylan geçtiğimiz günlerde “Kendi Cenazem” çalıştırmasını dinleyiciyle buluşturdu. Ritmi, ironi dolu sözleriyle dikkat çeken şarkının sözleri de kendisine ait. Merve Durceylan yeni çalışmasını “Şarkıyı yazarken hayata dair kararlar alıp uygulayamadığım ve kendimi sosyal olarak izole olmuş hissettiğim anlardaki farklı ruh hallerinden ilham aldım. Bu şarkının en iyi tanımı ‘deliliğe dair bir melodram’ olurdu. Absürt ve bir o kadar da gerçek düşünceler etrafında dans etmek bazen insana iyi geliyor.” sözleriyle anlatıyor.

    İnsan hayatın gerçeklerini tanımlamak için bazen uç noktadan açıklamalara ihtiyaç duyar. “Kendi Cenazem” sözleriyle bazı gerçekleri en uç noktada hissettiriyor. Bu bağlamda çalışma; günlük hislerin, öfkenin, kalabalığın, yalnızlığın, delirmenin gözlemlendiği, dinleyiciye de aktarılmaya çalışıldığı bir çalışma olmuş.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    “Kendi Cenazem” aynı zamanda Merve Durceylan’ın iki yaşamından da izler barındırıyor. Bir hukukçu olarak hayatın zorlu mücadeleleri, insanın yaşam formundaki temel ihtiyaçlarından adalet ve hak mücadeleleri ve bunların üretim sürecine kattığı bir gözlem altyapısı... Bu altyapı da bir müzisyen olarak Merve Durceylan’ın çalışmasında izler bırakmış.

    2013 yılından beri müzikal üretimlerini sürdüren sanatçıya bu çalışmasında düzenlemede Kerem Çakıroğlu, gitarda da Emre Yılmaz eşlik etmiş. “Kendi Cenazem” bana göre Merve Durceylan’ın biriktirdiği gözlem havuzunun sadece başlangıcı. O gözlemlerin arasından daha nice görülecek hayatlar, yaşananlar ortaya çıkacaktır.

    Yeniliğe, yeni üretimlere ve gözlemlere…