hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Vicdanın Sesi - Eurovision 

    21.05.2022 Cumartesi | 15:11Son Güncelleme:

    İyi dilek tohumları attığımız dünya topraklarında savaşların hiç eksik olmaması insanın kibir ve egosuna yenik düşüşünün en belirgin örneklerinden biri… Yaşamın saf güzelliklerinin bir kenara itilerek gökyüzünün ve yeryüzünün sürekli tahrip edilmesi ve insanlara kıyılması, yaşam döngüsüne karşı yapılmış bir zarardır. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Günümüz dünyasında herhangi bir zorunluluk hali bulunmadıkça savaş ve çatışmaların silah endüstrisindeki ticari hacme katkı sağlamak dışında insanlığa bir katkısının olmadığı kanaatindeyim. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonrası patlak veren savaş devamında masum birçok insanın zor durumda kalmasına, sevdiklerini kaybetmesine, savaşın meydana getirdiği sosyolojik ve psikolojik tahribatlarla yüzleşmek zorunda kalınmasıyla karşı karşıya bıraktı. 

    Savaş küresel bağlamda coğrafyasını aşarak tüm dünyada ses getirdi. Dijital medyanın etkisiyle savaşı cep telefonlarımızdan anlık takip etmeye başladık. Bu durum bir noktada bilgi kirliliğini de beraberinde getirdi. Bunun devamında savaşın en büyük suçlusu yine kimlikler oldu. Birçok Rus kökenli müzisyen, sporcu ve sanatçı kimlikleri sebebiyle Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde ve Amerika’da ötekileştirilmeye başlandı. Bir yandan da Ukrayna’da masum insanlar hayatlarını yitirdi ve tüm bu durumlar hala devam ediyor. Ego ve kibrin üstünlük mücadelesinde masum insanlar acı çekiyor. 

    Eurovision geçtiğimiz yıl Maneskin’in galibiyeti sonrası bu yıl İtalya’da düzenlendi. Geçtiğimiz yılların organizasyonlarına göre bu yılı biraz sönük bulsam da yarışmaya katılan şarkıları oldukça beğendim. İlk on içerisinde yer almasa da Polonya ve Estonya başarılı performans gösterdiler. Moldova, Yunanistan ve İsveç bu yıl performanslarını beğendiğim diğer ülkeler oldu.  

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Favori ülkelerim ise Birleşik Krallık ile İspanya’ydı. Sam Ryder’ın görsel gösterisiyle birlikte geceyi domine etmesi, Chanel’ın Latin rüzgarı organizasyona çok güzel bir renk katmıştı. Ki jüri puanları sonrasında Birleşik Krallık birinci, İsveç ikinci ve İspanya’da üçüncü sıradaydı. Fakat sıralamanın netleşmesi için halkoylarının da toplanması gerekiyordu. 

    Avrupa ve Avustralya genelinde, halkoylaması sonucunda Ukrayna en yüksek oyu alarak gecenin kazananı oldu. Bu zafer, 2004 ve 2016 sonrası ülkenin üçüncü galibiyeti olarak kayıtlara geçti. 
    Ukrayna’ya galibiyeti getiren Kalush Orkestrası, modern hip-hop müziğini Ukrayna'nın geleneksel müzik ve sanatında bulunan motiflerle

    harmanlamaya odaklanan rap grubu Kalush'ın bir dalı olarak kuruldu. Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk, MC KylymMen, Tymofii Muzychuk, Vitalii Duzhyk ve Sasha Tab, Eurovision gecesinde ülkelerine zaferi getiren isimler oldu. 

    Halk oylamasında bir süredir gündemde olan Ukrayna – Rusya savaşının, Eurovision şarkı yarışmasında etkisi fazlasıyla hissedilmiş gözüküyor. Toplumsal vicdanın bir karşılığı olarak insanlar Ukrayna ekibine bir zafer kazandırarak moral vermek istemiş olabilirler. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bunlar Władysław Szpilman’ın titreyen parmaklarını piyano tuşlarıyla buluşturmasını anımsatıyor. Savaşın yıkıcılığı yerine melodilerin huzuruna ihtiyacı var insanlığın… 

    İnsanlığa, umuda ve barışa…