hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Yeniden Doğuş – Kurban’dan Gülümse

    06.08.2022 Cumartesi | 15:35Son Güncelleme:

    Yaşadığımız her günde öğrendiğimiz ve karşımıza çıkanlarla hayat, deneyim daracığımıza bir çentik ekler. Tecrübelerimizin artması hayat yolculuğumuzun başlayan her yeni gününde bizlere yeni fırsatlar tanır. Fırsatlar da yeni tecrübeler için bir başlangıç noktası oluşturur. Her insan hayatında birkaç kez yeniden doğar. Kimi zaman isteyerek kimi zaman da hayatın ona sunduğu bir şart olarak… Müzik ve topluluklar da edindikleri tecrübeler ve yaşamın onlara sunduğu şartlar vesilesiyle kendi içlerinde birkaç kez yeniden doğuş fırsatı yakalarlar. Bizler de kimi zaman bu yeniden doğuş anlarına tanıklık ederiz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doksanlı yıllarda televizyon kanallarının ve programlarının artmasıyla müziğe ilgi başka bir boyuta taşınmıştı. İlk müzik kanalları, müzik dergilerinde artış, müzik yarışmaları ve konserlerle müzikal anlamda üretimlerin hızlandığı yıllarda üniversite çağındaki genç isimlerin kurduğu topluluklar da yakaladıkları başarılarla müzik yolculuklarının ilk adımlarını atıyorlardı

    1995 yılında ilk olarak Outside adıyla kurulan ve İngilizce şarkılara repertuarında yer veren, 1997 yılı sonrasında da Kurban adıyla tanınmaya başlayan topluluk aynı sene o yıllarda oldukça popüler bir yarışma olan Roxy Müzik Yarışması’na katılıp üçüncü olmasıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. 1999 yılında “Kurban” albümü sonrası aynı yıl Metallica’nın Ali Sami Yen Stadyumu’nda verdiği konserde alt grup olarak sahne almışlardı.

    Başarılı giden sürecin devamında Umut Gökçen’in Amerika’ya yerleşmesi sonrası yola Özgür Kankaynar ile devam etmişlerdi. Bu değişim topluluğun dinamizmini ve üretimlerini etkilememişti. 1999’da Şebnem Ferah’ın “Artık Daha Kısa Cümleler Kuruyorum” albümüne dört parçalık bir katkı, 2000 yılında Fasulye filminin müziği, 2004'te “Sert” ve 2005'te “İnsanlar” albümleri ile topluluk verimli bir üretim süreci geçirmişti. Bu süreci Rockİstanbul 2005'te Megadeth'in alt grubu olarak sahne almalarıyla taçlandırdılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Verimli sürecin ardından topluluk Haziran 2005’te dağıldığı açıklandı. Dağılma sonrası Deniz Yılmaz Panik topluluğuyla, Burak Gürpınar Athena’yla, Kerem Tüzün Demir Demirkan’la, Özgür Kankaynar ise Fransa’da So Loud ve birçok toplulukla sahne aldı. 31 Aralık 2006 tarihinde topluluk tekrar bir araya geldiklerini açıkladı. 2007’nin ilk aylarında turne programları ile yeni döneme başlamışlardı. 2009 yılında çeşitli üniversitelerin bahar şenliklerinde sahne alan topluluk bir yandan da 2010’da çıkaracakları albümü de tanıtmayı ihmal etmiyordu.

    “Sahip” isimli dördüncü albüm 23 Mart 2010 tarihinde yayınlandı. Bu albüm Kurban’ın tekrar bir araya geldikten sonra yayınladığı ilk albüm olmuştu. Albüm sonrasında Rock’n Coke 2011’de ana sahnede, 30 Ekim 2011 tarihinde de Van depremi için yapılan Van İçin Rock yardım konserinde sahne aldılar. 2012 yılında “Usulca” single çalışması, 2014 yılında “Müslüm Gürses Baba Şarkılar” albümünde “Felek Bile Ağladı” şarkısının yorumlanması, 2014 sonbaharında “Nafile” adlı single, 2015 yılında “İyi Ol” single çalışmasını sırasıyla yayınlayarak ilgilileriyle buluşturdular. Bu üretim sürecinin devamında iki yıl boyunca çeşitli festivallerde sahne alıp, birçok yerde konser verdikten sonra solistleri Deniz Yılmaz’ın müziği bırakma isteği üzerine Kasım 2017’de ikinci kez dağıldılar.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital medyanın giderek hayatlarımıza nüfuz etmeye başladığı o yıllarda ayrılık sürecini Burak Gürpınar Twitter üzerinden duyurdu. Bu süreç 2018’de yayınlanması planlanan “Gülümse” çalışmasını da etkilemişti. Etkilenen bu çalışma yine bir dijital medya duyurusu ile yıllar sonra topluluğun bizlere

    bir müjde sunmasına olanak sağladı. 28 Temmuz 2022’de Instagram üzerinden yapılan duyuruyla “Gülümse” çalışmasının 5 Ağustos’ta Sony Music Türkiye etiketiyle yayınlanacağı duyuruldu.

    Sözleri Deniz Yılmaz, müziği Deniz Yılmaz ve Özgür Kankaynar tarafından düzenlenen yeni Kurban şarkısının miksi Ozan Öner'e, mastering işlemleri ise “Nekropsi” üyesi Cem Ömeroğlu'na ait. Üçüncü kez bir araya gelerek müzikal yolculuklarına devam eden topluluğun her yeniden doğuşu dinamik bir üretim sürecini beraberinde getirmişti. Yeniden doğuşun kısa bir süre içinde üretim safhasında kendini fazlasıyla göstereceğini düşünüyorum. “Gülümse” fark edilmeyeni fark etmek, görünmeyeni görmek, uyuyanı uyandırmak için biçilmiş kaftan… Sözleri, ritmi ve hissettirdikleriyle insanın sorgu dünyasını harekete geçiren bu çalışmanın ardından Kurban’ın yakın gelecekte bizleri gülümsetmeye devam etmesini temenni ediyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gülümseyenlere, yeniden doğanlara ve vazgeçmeyenlere…