hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Uğur Hakan Hacıoğlu Uğur Hakan Hacıoğlu

    Yeniden Müzik – 2022 Sanremo Müzik Festivali

    11.02.2022 Cuma | 15:36Son Güncelleme:

    Yaşamın içindeki zorlukların yakamızdan eksilmediği şu zamanlarda bu zorlukları boynumuzdan bertaraf edebilmek için yine müziğe sarılıyoruz. Müzik ruhumuzu doyuruyor, hayatla aramıza bir aralık bırakıyor bazen de bizlere bir nefes oluyor. Mücadelelerimizin arasında Sanremo Müzik Festivali’nin gerçekleşmesi bizleri müzikal bir ziyafetle buluşturup dinlenmemizi sağladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Geçtiğimiz yıl Maneskin’in Sanremo sonrası Eurovision’u da kazanması İtalya’da büyük bir sevinç yaratmıştı. İki festivalin ardından gelen başarı sonrasında bu yıl Sanremo’ya katılım da oldukça fazlaydı. Daha önce Eurovision’a katılmış, yarışma tecrübesi bulunan Mahmood (İtalya 2019), Emma (İtalya 2014), Fabrizio Moro (İtalya 2018), Massimo Ranieri (İtalya 1971 ve 1973), Gianni Morandi (İtalya 1970) ) ve Iva Zanicchi (İtalya 1969) gibi isimler Sanremo’ya şanslarını yeniden denemek için katıldılar. Gecenin özel konuğu ise 2013 yılında Eurovision’da İtalya’yı temsil eden Marco Mengoni oldu. Gecede son single çalışması “Mi Fidero” ile sahnedeydi.

    Sanremo’da her zaman olduğu gibi romantizm ve vefa ön plandaydı. Geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren Raffaella Carrà anısına unutulmaz şarkılarından bir seçki dinletildi ve başarılı bir hologram çalışmasıyla geceye tanık olanların arasındaydı. Ruhuyla geceyi onurlandıran isim oldu.

    Yarışma öncesinde Elisa’nın “O Forse Sei Tu” ve Mahmood ile Blanco’nun düeti “Brividi” parçalarının ön plana çıktığı görülüyordu. Nitekim birçok insanın tahmini doğru çıktı ve üçlü finale her iki çalışma da kalmayı başardı. Üçlü finalde bu iki çalışmaya Gianni Morandi, “Apri Tutte Le Porte” ile eşlik etti. Aralarında yakaladıkları kimyanın getirdiği enerji ve genç kitlelerin desteğini kazanmış olan Mahmood ile Blanco yarışmanın birincisi olmayı başardılar. İddialı rakipleri Elisa ikinci, Gianni Morandi ise üçüncü olarak yarışmayı bitirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sanremo’nun bu yılki galiplerini biraz daha tanımak gerekirse; Alessandro Mahmoud, 2012 yılında X Factor İtalya’nın altıncı sezonuna katılmasıyla ülke çapında bilinir hale gelmişti. 2019 yılında Sanremo Müzik Yarışması’nı kazanmış, ardından da Eurovision’da “Soldi” isimli parçayla ikinci olmuştu. Blanco olarak bilinen Riccardo Fabbriconi ilk EP çalışması “Quarantine Paranoid” ile 2020 yılında iyi bir çıkış yakalamıştı. Soundcloud üzerinden yayınladığı bu çalışma ona Universal ile bir anlaşma kapısını aralamış ardından da ilk stüdyo albümü “Blu Celeste” Eylül 2021’de yayınlanmıştı.

    Sanremo’ya birlikte katılıp yakaladıkları başarı sonrasında gündemi uzun süre meşgul edecekleri de dikkatleri hemen çekti. La Repubblica’nın kendileriyle yarışma sonrası yaptığı röportajda sorduğu sorulardan biri de şarkının Eurovision sırasında İtalyanca mı İngilizce mi söyleneceği konusundaydı. Mahmood bu soruya temkinli bir şekilde henüz karar vermediklerini belirtirken Blanco ise şarkının İtalyanca doğduğunu ve bu şekilde başarıya ulaştığını bu sebeple de şarkıyı İtalyanca seslendirmek istediklerini belirtti.

    Hiç şüphesiz İtalyan medyasında geçtiğimiz yılın Eurovision birinciliği sonrası bu yıl ülkeyi temsil edecek Mahmood ile Blanco ikilisine yönelik beklenti ve baskılar yarışma takvimi yaklaşana kadar gün geçtikçe artacaktır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yarışmada, Mahmood’un son üç Sanremo içinde ikinci kez kazanması da ayrıca önemli bir başarı olarak dikkat çekti. 72. kez düzenlenen Sanremo sonrasında da gözler Eurovision Şarkı Yarışması’na çevrildi. Geçtiğimiz yılki başarının ardından Mahmood ve Blanco ikilisi hedeflerini yüksek tutmak zorunda. Çünkü üzerlerindeki beklenti de yüksek…

    Festival sonrası görüldü ki sahnelerin, şarkıların, sözlerin ve ahengin hayatlarımızın tekdüzeliğini unutturduğu Sanremo geceleri sonrası müziğin insan için ne denli kıymetli olduğu…