hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    10 adımda geleneksel pazarlama ile dijital pazarlama arasındaki fark

    23.02.2021 Salı | 12:15Son Güncelleme:

    Geleneksel Pazarlama ve Dijital Pazarlama arasındaki temel farklar aşağıda 10 madde halinde belirtilmiştir. Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama, pazarlama alanında birbirine yakındır. Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama, eksik kaldıkları noktaları yine birbirleri ile doldurabilmekte. Bir çok kurumsal firma da geleneksel pazarlama ve dijital pazarlamayı birlikte kullanmakta.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Teknolojinin gelişip sosyal medyanın hayatımıza iyice girmesi ile birlikte pazarlama yöntemleri de değişiklik göstermeye başladı. Dijital pazarlamanın gelişmesi ile birlikte de geleneksel pazarlama yerini dijital pazarlama bırakmaya başlamıştır.

    1 ) Maliyet

    Geleneksel pazarlamanın maliyeti dijital pazarlamaya oranla fazladır. Dijital pazarlamada ise reklam dışındaki tüm pazarlama faaliyetleriniz ücretsizdir. Bu yüzden viral pazarlama, dijitalde en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir.

    Ayrıca daha düşük maliyetle daha çok kişiye ulaşılır.

    2 ) İletişim

    Geleneksel pazarlamada kaynaktan alıcıya şeklinde bir iletişim yöntemi vardır. Alıcı reklamı sadece dinler. Dijital pazarlamada ise iletişim çift yönlüdür. Reklamı gören “potansiyel ya da mevcut” müşteri anında geri bildirimde bulunabilir, soru sorabilir veya bir ürün satışı söz konusu ise satın alma davranışı gerçekleştirebilir.

    3 ) Zaman Kavramı

    Geleneksel pazarlamada kampanya kurgusu uzundur. Ayrıca herhangi bir yanlış yapıldığı zaman bu yanlışın giderilmesi de oldukça zaman alır. Dijital pazarlama ise kendini kolaylıkla yenileyebilir. Ayrıca anı yakalayan paylaşımlar ile de insanların dikkatini çekebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    4 ) Tüketici İletişimi

    Geleneksel pazarlamada tüketici markaya e-mail, mektup ya da telefonla ulaşırken dijital pazarlama yöntemi ile ise tüketici reklamı görür görmez sosyal medya aracılığı ile yorum yapabilir. Geleneksel pazarlamada iletişim müşteri ile marka arasında iken dijital pazarlamada yapılan bir iletişim aynı anda birden fazla kişiye ulaşabilir.

    5 ) Kapsam

    Dijital pazarlama daha kapsamlı bir pazarlama yöntemidir. Çünkü her an her yerde müşterilere kolaylıkla ulaşır.

    6 ) Kullanılabilirlik

    Geleneksel pazarlama saatleri daha belirgindir. Dijital pazarlama ise internet sayesinde her yerde 7 gün 24 saat mümkündür.

    7 ) Deneyim ve Zenginlik

    Geleneksel pazarlama yaparken belirli kalıplara uyulması gerekir. Dijital pazarlamada ise yenilikler kolayca denenir. Farklı kurgular ile çeşitli kampanyalar düzenlenir. Etki alanı daha geniş olduğu için de farklı insanlara kolayca ulaşır ve aniden gündeme gelebilir.

    8 ) Tüketici ile Marka Gözetimi

    Geleneksel pazarlamada tüketici hakkı ve tüketicinin korunması oldukça önemlidir. Dijital pazarlamada ise müşteri ile farklı bir iletişim kurulur. Örneğin Twitter üzerinden yanlış etiket yapan bir müşteriye yaptığı yanlış hoş bir dil ile ifade edilebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    9 ) Çalışan Kişiler

    Geleneksel pazarlamada halkla ilişkiler, pazarlama gibi departmanlar vardır ve çalışanlar bu tarz bölümlerde çalışır. Dijital pazarlamada ise sosyal medya bölümü ve ajanslar vardır çünkü reklamlar dijital ortam üzerinden yapılır.

    10) Dil

    Geleneksel pazarlamada dil daha resmi ve mesafelidir. Dijital pazarlamada ise daha samimi ve sıcak bir iletişim mevcuttur.
    (Şahsi görüşümdür. Elbette her birey / şirket farklı olabilir.)

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,
    Vedat Karabulut

    Not: Kaynak olarak “Dijital Pazarlama Okulu” ndan destek aldım. Teşekkür ederim.
    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK