hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Blockchain ve Kripto Para Uygulamaları: “Ne Kadar Hazırız?”

    26.08.2020 Çarşamba | 14:38Son Güncelleme:

    Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte giderek dijitalleşen yeni dünya düzeninde iş alanlarından kamusal alanlara kadar birçok alanda Blockchain uygulamalarının kullanılması gündemde. Blockchain teknolojisi, Türkçe adıyla blok zincir teknolojisi, 2009 yılında gündemde yer edinmeye başlamış olsa da, finans sektörünün bu konuyu ele alması ve araştırması 2014 yılında başladı. 2020 yılında gelinen noktada ise; bu uygulamalar mevcut iş modelleri ve ekonomik dengeleri değiştirme gücüyle radikal bir inovasyon haline geldi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Blockchain; bir işlemin ya da veri doğrulamak için gereken herhangi başka bir sürecin tüm kopyalarının katılımcıların tamamı tarafından korunduğu dağıtık veri tabanları sistemi olarak tanımlanabilir. Bu sistemde katılımcıların herhangi bir bilgiyi değiştirmesi mümkün değildir ve yapılan her türlü değişiklik tespit edilebilir. Blockchain, dağıtık defter teknolojisi olarak bilinen teknolojisi ile son yıllarda global pazar için oldukça dikkat çekici bir sistem. Potansiyel kullanım alanlarında global pazara büyük bir fayda sağlayacağı öngörülse de, teknolojik gelişiminin henüz başında olduğu ve çözülmesi gereken birçok yasal belirsizliği de beraberinde getirdiği göz ardı edilmemeli. Diğer taraftan; Blockchain'in para, kimlik, değerli kağıtlar gibi önemli verilerin güvenli bir şekilde depolanması ve yönetilmesi için tasarlanmış bir teknoloji olması, sosyal ve ekonomik sistemlerin temellerini dönüştürebileceğini ve bu anlamda yıkıcı bir teknoloji olabileceğini de gösteriyor.

    Blockchain'in Uygulama Alanları

    Blockchain teknolojisi finansal, kamusal, yarı kamusal ya da özel kayıtlarda kullanılabildiği gibi fiziksel varlık kilitleri veya soyut varlıklar alanlarında kullanılabiliyor. Her iş modelinde kullanımı uygun olmayacağı gibi kullanım kararı verilmeden önce güçlü ve zayıf yönlerini analiz etmek, fırsatları ve tehditleri her yönüyle değerlendirmek gerekir. Blockchain teknolojisi finans alanında özellikle kripto para birimleri için belkemiği işlevi görüyor ve Bitcoin gibi dijital para birimleri ile gerçekleştirilecek işlemlerin yapılmasını sağlıyor.

    Crypto ve currency kelimelerinin birleştirilmesiyle ortaya çıkan crypto-currency yani kripto para kavramı, hiçbir merkezi otorite veya aracı kuruma bağlı olmayan şifreli dijital para birimini ifade ediyor. Dünyada ve Türkiye'de en yaygın kullanımı ise Bitcoin. Kripto paralar, her bir bilginin bloklar halinde kaydedildiği gelişmiş şifreleme algoritmasına sahip olan Blockchain teknolojisi üzerinden her türlü kullanıma açılıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye ve Dünyada Blockchain Yaklaşımları

    Blockchain ve kripto para uygulamalarına bazı ülkeler olumsuz yaklaşırken, bazıları olumlu ya da tarafsız yaklaşabiliyor. Çin ve Rusya kripto paralara karşı yasaklamalar getirip yaptırımlar uygularken, Türkiye ve diğer ülkeler kripto para konusunda net bir görüş belirtmiyor. Rusya Blockchain'e tarafsız bakan tek ülke olduğu gibi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Hindistan, Japonya, İngiltere, Fransa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri bu konuda olumlu bir tavır göstererek çeşitli araştırma grupları kuruyor. Dünyada en Blockchain dostu ülke olarak bilinen Malta kendisini "Blockchain adası" olmaya aday gösteriyor. Bunun nedeni ise blockchain teknolojisini yargı yetkisi kapsamında destekleyen kararların alınmış olması.

    Türkiye'de 2018'de ilk Blockchain teknolojisi Borsa İstanbul Bilişim Teknolojileri tarafından hayata geçirildi ancak kripto para konusundaki yasal belirsizlikler devam ediyor. Dünya için bile daha çok yeni olan bu teknolojinin, Türkiye'de hayata geçirilmesi için zaman gerekiyor. Bu süreçte Blockchain konusunda resmi kurumların teşvik ve destekleri oldukça kritik öneme sahip olup somut uygulamaların üretilmesi gerekir. Blockchain konusunda herhangi bir adım atmamak yeni dünya düzenine uyum sağlamayı güçleştirebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın, #evdekal

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK