hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Deepfake! Tehlikeli Ama Aynı Zamanda da Eğlenceli!

    03.04.2022 Pazar | 14:08Son Güncelleme:

    Bu haftaki yazımı çok dikkatle okumanızı rica ederim! Konu çok mu önemli!? Okudukça anlayacaksınız ki önemli!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "deepfake" kavramını yakından tanımak ister misiniz? Belki de bu kavramı daha önce hiç duymadınız ama birazdan detaylı bir şekilde açıklayınca birçoğunuzun "Ben bunu görmüştüm" diyeceğine eminim. Deepfake adı verilen teknoloji, insanların yüzlerinin kopyalanıp farklı bir vücuda yerleştirilmesine dayanıyor. Özellikle Instagram, TikTok gibi platformlarda bazı arkadaşlarınız kendi yüzlerini sevdikleri bir filmde yer alan karakterin vücuduna yerleştirip eğlenceli videolar paylaşmış olabilir. İşte deepfake dediğimiz şey tam olarak bu. Lakin...

    Şu Günlerde Daha Çok Eğlence Amaçlı Kullanılıyor

    Yukarıda da bahsettiğim üzere içinde olduğumuz dönemde deepfake teknolojisinin daha çok eğlence amacıyla sosyal medyada kullanıldığını görüyoruz. Kullanıcılar kendi yüzlerini ya da ünlü isimlerin yüzlerini, başkalarının vücuduna yerleştirerek hem kendileri hem de takipçileri için eğlenceli videolar hazırlamaya çalışıyorlar. Sosyal medyada bu teknolojiyle yeni tanışan insanların sayısı arttıkça haliyle üretilen deepfake videolarının sayısı da artıyor.

    Reklamlarda da Kullanılıyor

    Deepfake teknolojisini son olarak yakın dönemde yayınlanan bir Banka reklamında gördük. Gün içerisinde neredeyse tüm kanallarda birden çok kez oynayan reklam filminde büyük sanatçımız Kemal Sunal oynuyor. Seneler önce hayata gözlerini yuman usta sanatçımızın günümüzde çekilen bir reklamın başrolü olmasının arkasında yatan teknoloji de doğal olarak deepfake. Videonun yaratıcı ekibi Kemal Sunal’ın yüzünü başarılı bir şekilde videoya yerleştirmiş ve usta sanatçının iç ısıtan mimikleri izleyiciye aktarılmış.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hızlı ve Öfkeli Serisinde de Kullanılmıştı

    Hatırlarsınız, Hollywood sinemasının ünlü oyuncularından Paul Walker geçtiğimiz yıllarda hayatını kaybetmişti. Fakat biz yaşamını kaybeden ünlü oyuncuyu daha sonra serinin devam filmlerinde görmüştük. İşte burada da deepfake teknolojisinden yararlanılmıştı.

    Riskleri de Yok Değil

    Deepfake teknolojisi yukarıda saydığımız amaçlarla kullanılıyor olsa da uzun vadede riskli sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Teknolojinin iyiden iyiye gelişmesi ile birlikte seyirciler neyin montaj, neyin gerçek olduğunu ayırt etmekte zorlanabilir. Haliyle siyasetçilerin, iş insanlarının ve hatta şöhret olmayan pek çok insanın bile canını sıkabilecek bazı görüntüler ortaya çıkabilir.

    Ayrıca günümüzde kimi yetişkin içeriklerde bazı ünlü isimlerin yüzleri deepfake teknolojisiyle videoda oynayan diğer kişilerin vücuduna yerleştirilebiliyor. Dolayısıyla bu da videoda oynamamasına rağmen yüzü kullanılan ünlü isimlerden tepki görüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özellikle Siyasetçiler / Politikacılar deepfake konusundan oldukça muzdarip. Dünya siyasetine yön veren, savaş ihtimali doğuracak kadar önemli pozisyonlarda oturmuş olan bu şahısların bile deepfake teknolojisi ile konuşmaları değiştirildi. Bu bile bize tehlikenin boyutu hakkında bir fikir veriyor olmalı.

    Sonuç olarak ben deepfake teknolojisini artıları ve eksileri olan bir yenilik olarak görüyorum. Son derece eğlenceli ve fayda odaklı ürünler ortaya koyabileceği gibi bireysel ya da toplumsal zarara sebep olacak durumlara da hizmet edebilir. Bu noktada otoritelerin şimdiden ipleri eline alması ve kendisini olası risklere karşı hazırlaması en doğru tutum olacaktır.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK