hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Dijital pazarlama sektörü pazarlama hedef kitlesini hızla değiştirdi

    26.03.2021 Cuma | 13:10Son Güncelleme:

    Değişen dünya, pazarlama hedef kitlesini ve yöntemlerini de hızla değiştirdi. İnternet ağının yaygınlaşması ve akıllı telefonların, tabletlerin her yaştan insan için ihtiyaç hâline gelmesiyle dijital dünya çok daha ulaşılabilir olmaya başladı. Türkiye'de internet kullanımının her yıl ciddi oranda artması dijital pazarlamayı sektörün gözdesi hâline getirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital Pazarlama Nedir, Neden Tercih Ediliyor?

    Dijital pazarlama; internet ortamı üzerinden ürün veya hizmetinizi tanıtabileceğiniz, geleneksel yöntemlerin birçoğundan çok daha avantajlı bir pazarlama yöntemi. Türkiye, dünya üzerinde internet kullanımının en hızlı arttığı ülkelerden biri. Dolayısıyla ülkemizde de dijital pazarlama, size çok daha geniş bir kitleye ulaşabilme imkânı tanıyor. Hedef kitlenizi doğru belirleyip gerekli ar-ge çalışmalarını tamamlayarak dijital ortamdaki birçok alternatif yol üzerinden tüketiciyle etkin iletişim sağlayabiliyorsunuz.

    We Are Social 2021 raporuna göre Türkiye'de toplam nüfusun %77.7'si internet kullanıyor. Yaklaşık %71'lik nüfus dilimi aktif sosyal medya kullanıcısı. Mobil cihaz kullanımı ise nüfusun %90'ını aşmış durumda. Yine aynı rapora göre her gün ortalama 7 saat 57 dakikamızı internet kullanarak geçiriyoruz, geçen yılki verilere göre 28 dakikalık bir artış var. Bu zamanın yaklaşık 3 saatini de sosyal medyada harcıyoruz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bu veriler, online dünyada var olan tüketici potansiyelinin ve bu potansiyelin her yıl ne kadar hızlı arttığının göstergesi. Araştırma sonuçlarının çizdiği tablolar ve bugünün en ciddi problemlerinden olan pandemi süreci, reklam yatırımlarında dijital projelere olan talebi her geçen gün arttırıyor. Özellikle bu süreçten ciddi hasarlar alan KOBİ'ler; daha az bütçeyle daha hızlı ve verimli sonuçlar alabilmek için tercihini dijital pazarlamadan yana kullanıyor. 2020 yılında 5.1 milyar olan dijital reklam yatırımlarının 2021 yılı itibarıyla 5.5 milyar lirayı geçmesi bekleniyor.

    Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

    Dijital pazarlama yöntemleri, tüm internet kullanıcılarını hedef alır. Nüfusun çok büyük bir kısmının ulaşılabilir olması, büyük bir avantaj olabileceği gibi doğru teknikler kullanılmadığı takdirde bu iş bir fiyaskoya da yol açabilir. Başarılı sonuçlar alabilmek için uzman desteğine ihtiyaç duyduğunuzda dijital pazarlama danışmanlığı, size bu alanın uzmanlarından profesyonel destek alma imkânı sağlıyor.

    Dijital pazarlama, tüketiciyle temas kurulabilecek her türlü internet uygulama ve platformlarını kullanabiliyor. İnternet sitelerinde veya mobil oyunlarda gördüğümüz tüm reklamlar, online broşür ve kataloglar, bilgi ihtiyacımızı gidermek için okuduğumuz bloglardaki yüzlerce yazılı içerik ve bütün gün izlediğimiz video içeriklerinin tümü dijital pazarlama için birer çalışma sahası.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    En etkili sonuçların alınabildiği alanlardan biri de tabii ki sosyal medya. Twitter, Facebook, Instagram, Youtube, Tiktok gibi her gün milyonlarca kullanıcının saatler geçirdiği uygulamalar; ürün ve hizmet tanıtımı için altın değerinde fırsatlar sunuyor. Tanınmış kişilerin sosyal medya profilleri ya da trendleri belirleyen fenomen hesaplar da bir markayı veya ürünü tanıtmak için iyi bir fikir olsa da son dönemde oldukça yaygınlaşan başka bir yöntem var: influencer marketing. Influencer'lar yeterince tanınıp sosyal medya kullanıcılarının güvenini kazandıktan sonra oluşturdukları kitlelere ürün ve hizmetler önererek markaların reklamlarını yapıyorlar. Henüz yeni olsa da bir kariyer hedefi olmayı çoktan başaran influencer'lık dijital pazarlama için de oldukça olumlu kazanımlar sağlıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın, 

    Vedat Karabulut

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK