hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Dijital pazarlamada data neden bu kadar önemli?

    04.10.2022 Salı | 09:14Son Güncelleme:

    İçinde bulunduğumuz bilgi çağında big datanın yeri ve önemi son derece mühim. Farklı kaynaklardan gelen bilgiler içinden alınan, analiz edilen, sınıflandırılan ve işlenebilir hale dönüştürülebilen veriler big data olarak adlandırılır. Büyük görevlerde kullanıldıkları için big data adını alan veriler, herhangi bir dijital ürünü ifade ediyor olabilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Big data kaynaklarını; banka hesapları, bloglar, e-ticaret siteleri, arama motorları, sosyal medya hesapları, web sayfaları, mail hesapları, sensörler, GSM operatörleri olarak sıralayabiliriz.
    Big data, önemli ticari kararlar alma aşamasında hedefi on ikiden vurmayı sağlar.
    Operasyonel ve kritik süreçlerin doğru ve akılcı şekilde organize edilmesini sağlar.
    Müşterilerin istek ve şikayetlerini doğru ve yerinde anlayabilmeyi sağlar.
    Maliyetleri olabilecek en düşük seviyeye düşürebilmeyi sağlar.

    Peki bu denli önemli olan big data nasıl bulunur? Burada verilerin özellikleri devreye girer. Çeşitlilik, değer, hacim, hız ve doğruluk gibi özellikler değerlendirilir.

    Hacim: Verilerin sadece kendi alanında değil güncel değerlendirmek kalıplarına göre de büyük hacimli olması gereklidir.

    Çeşitlilik: Analiz konusu içinde yer alan veri çeşitleri ne denli çoksa netice de o denli nitelikli olacaktır. Kendi aralarında da dönüşüm sağlayabilmeleri gerekmektedir.

    Değer: En önemli özelliklerden birisi de değerdir. Bir bilgi veri olarak değerlendirilmek için birbirinden farklı koşullarda da değerli olmalıdır. Eğer içeriğinde anlamlı hale getirilebilecek bilgi yoksa düzensiz bilgi yığını olmaktan öteye gidemez.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hız: Her gün daha fazla bilgi dijital ortama geçiş yaptığından veri akışı ve analiz işlemleri belirli bir hızda yapılabilmelidir.

    Doğruluk: Sahip olunan verilerin hepsi doğru bilgi değildir. Doğruluk payı olmayan veriler dikkate alınmamalıdır. Bu tip bilgiler big data olarak kabul edilemez. Bu yüzden doğruluk son derece önemlidir.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK