hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Dijital'de de hukuk önemli!

    24.09.2020 Perşembe | 09:51Son Güncelleme:

    Yeni teknolojilerin hayatımıza girmesi ve dijitalleşmenin etkisiyle sosyal yaşantımız büyük oranda değişmeye başladı. Bu durum suçların, davaların, şikayetlerin farklılaşması nedeniyle hukuk alanında değişimler yapılmasını zorunlu kılıyor. Mevcut hukuk düzeninin dijitalleşmeye ve dijital dünyaya olan adaptasyonu ve bu yeni dünya düzenine nasıl ayak uydurabileceği hukukçular arasında tartışılan bir konu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaşam ile birlikte evrilen, sürekli kendini geliştiren hukuk; temeline insanı, insan eylemini, insan fiil ve icraatını alır. Ancak dijital dünya gittikçe insan gücüne ya da faaliyetine ihtiyaç duymayan bir hale bürünüyor. Hukuk dünyasının bu değişimi, suçlar ve buna bağlı olarak alınan cezaları da değiştirecek gibi görünüyor. Mülkün temeli olarak bildiğimiz adalet ve hak arama kavramlarının nasıl olacağı da ayrı bir merak konusu.

    Değişen Dinamikler

    Dijitalleşme toplum olarak hepimizi memnun etse de hukuki açıdan durup düşünülmesi gereken bazı noktalar var. Örneğin; sürücüsüz araçların kullanımında aracın herhangi bir şekilde kazaya karışması halinde, suçlu tarafın kim olduğunu belirleyebilmek oldukça zor. Yani insan faaliyeti dışında gerçekleşen bir eylemin sorumluluğunu kimin üstleneceği, üzerinde durulması gereken bir konu. Bu noktada o aracın sahibi mi yoksa aracı üreten firma mı sorumlu olacak? Bu sorunun cevabı herkese göre değişebilir elbette. Bu örnekler de sayısız şekilde çoğaltılabileceği için tüm hukuk sektörünün bir araya gelerek yeni bir dijital çağ hukuku oluşturması gerekiyor.

    Bilişim Hukuku ve Bilişim Suçları

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bilişim hukuku, dijital hukukun temelini oluşturan en önemli bileşenlerden biri. Bilişim hukuku temel olarak bilişim sisteminin güvenliğini veya veri işlemini hedef alan eylemlerle ilgili olan bilişim suçlarını kapsar. Bilişim suçları; yetkisiz ve izinsiz erişim, verilere yönelik suçlar, dolandırıcılık, sahtecilik, manipülasyon, sanal terör gibi geniş bir kapsama sahip. Teknolojik gelişmelerin ve 5G'ye bağlanan cihaz sayısının artması bu problemlerin artmasına neden olabilir. Siber suçlar ve hackerlar ise önüne geçilemeyen gündem maddeleri haline gelebilir. Günümüzde fiziken var olan bilirkişiler bile artık dijital bilirkişiler olarak anılmaya başlanabilir.

    Yeni Bir Kavram: Sosyal Medya Hukuku

    İnsan etkinlikleri için yeni bir ortam olan sosyal medya, hayatımızın vazgeçilmez bir alanı haline geldiğinden beri hukukta da "sosyal medya hukuku" kavramı ortaya çıktı. Sosyal medya hukukuna göre bireylerin sosyal platformlarda yaptıkları her paylaşım ve faaliyetin hukuki ve cezai sorumlulukları var. Yalnızca Türkiye'de değil, tüm dünya ülkelerinde bu alan üzerine yapılan çalışmalar devam ediyor ve özellikle sosyal ağlarda sorun haline gelen kişisel verilerin korunması veya gizliliği üzerine düzenlemeler yapılıyor.

    Dünya internet hukuku üzerinde çalışmalara devam ederken, çözümlenemeyen problemlerle karşılaşmak da olası bir durum. Sosyal medya hukuku ve internet yasası ile ilgili düzenlemelerle birlikte; radyo, televizyon ve yazılı basını kapsayan medya hukukunun da dijital dünyaya uyum sağlayabilmesi gerekir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bütün bunlara baktığımızda hukuk dünyasını çok fazla yenilik ve aynı zamanda bu yeniliklerden doğan karmaşaların beklediğini görebiliriz. Oluşabilecek her durum için tüm kanun yapıcıların, tüm hukukçuların bir arada olması, üniversitelerin özellikle bilişim hukuku ve sosyal medya hukuku alanı ile ilgili eğitim programları düzenlemesi daha emin adımlarla ilerlememizi sağlar.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın, #evdekal

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK