hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    E-ihracat nedir, neden önemli?

    14.10.2020 Çarşamba | 12:52Son Güncelleme:

    Dijital pazarlamada yeni trend e-ihracat oldu. E-ihracat konusu; teknolojik gelişmeler, gönderim maliyetlerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar, tarafları korumak için düzenlenen yasalar, vergi avantajları ve devlet desteği nedeniyle ciddi bir araştırma konusu haline geldi. Özellikle son yıllarda e-ticaret alanında yapılan girişimlerde e-ihracatın kapladığı pay asla yadsınamaz. Gelin, bu konuya daha geniş bir perspektiften bakalım.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    E-ihracat nedir?

    Kavramsal olarak hepimiz e-ticaretin ne demek olduğunu biliyoruz. E-ticaret, ürünlerin internet üzerinden satışı anlamına gelir. E-ihracat ise ürünleri yurt dışına, yani yabancı müşterilere satmak anlamına geliyor. Aslında bildiğimiz ihracatın internet üzerinden gerçekleştirilen hali de diyebiliriz. E-ihracatta müşteri bulma, ürünleri müşteriye sergileme, sipariş oluşturma gibi birçok işlem internet üzerinden gerçekleştiriliyor.

    E-ihracat neden önemli?

    E-ihracatın klasik ihracattan daha avantajlı olmasının nedeni, tüm dünyada daha fazla müşteriye ulaşma potansiyeli. Buna ek olarak ürünün üreticiden alınıp direkt olarak tüketiciye aktarılabilmesi, zaman ve maliyet kaybının minimuma indirilebilmesi, ürün kategorisinin fazlasıyla geniş olması da e-ihracatın avantajları arasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ayrıca e-ihracatta satış yapılması hedeflenen ülkede lojistik operasyonlarının olmasına gerek yok. Yani örneğin Avrupa'da satış hedefiniz varsa orada bir mağazanızın, personelinizin, şirketinizin olması gerekmiyor. Elbette istisnalar veya yeni kanunlar çıkmadıysa.

    Yurt dışı satışları hali hazırda döviz cinsinden olduğu için kur dalgalanmalarının etkileyebileceği bir durum da yok. Bu açıdan e-ihracat satıcılar için ekonomik anlamda oldukça önemli bir avantaj sağlıyor.

    Ürün satışlarının hedef ülkedeki son kullanıcıya ulaştırılması ve herhangi bir aracının bulunmaması da satış hedeflerinin gerçekleştirilebilmesi açısından katkı sağlıyor. E-ihracat yapabilmek için sağlık, kozmetik ve bataryalı ürünler gibi kategoriler dışında kalan ürünler için özel bir sertifika edinmek gerekmiyor. Satılacak ürünlerin sadece CE sertifikalı belgeye sahip olması yeterli.

    Tüm bu avantajlar ve kolaylıklar, girişimciler için e-ihracatın önemini açık bir şekilde ortaya koyuyor. Fırsatları değerlendirmeyi bilen girişimciler, dünyanın bir diğer ucuna e-ihracat ile satış yaparak büyük kazançlar elde edebilir.

    E-ihracata nasıl başlanır?

    E-ihracat yapmak için iki yöntem var. Ancak önemli olan sizin bu yöntemlerden hangisinin daha mantıklı olduğuna karar vermeniz. Seçeceğiniz yöntem sizi çok daha iyi yerlere götürebilecekken zarar etmenize de neden olabilir. E-ihracata yeni bir adım atmak istiyorsanız bu sözüme kulak vermenizi öneririm.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Birinci yöntem; Amazon, eBay, Alibaba shopify gibi önemli e-ticaret siteleri üzerinden satış yapmak. Özellikle yeni başlayanlar için hem daha masrafsız hem de çok daha kolay bir yöntem. Yapmanız gereken, bu sitelerde bir satıcı hesabı oluşturmak ve satmak istediğiniz ürünleri hesabınıza yüklemek. Bu siteler arama motoru optimizasyonu, ücretli reklam, dijital pazarlama gibi birçok şeyi kendileri gerçekleştirdiği için potansiyel olarak milyarlarca müşteriye sahip. Dolayısıyla müşteri çekme ya da satış yapamama gibi bir sıkıntı ile karşılaşma ihtimaliniz düşük.

    İkinci yöntem; kendi web sitenizi açarak e-ihracata adım atmak. Elbette kendinize ait bir web sitenizin olması sizi diğerlerinden farklı kılar ancak bu noktada müşteri bulma sıkıntısı yaşayabilirsiniz. Diğer sitelerle arama motoru optimizasyonu rekabetine hazır olmanız gerekir. Bu noktada SEO çalışmasını yapacak olan şirketi çok iyi seçmeli, ücretli reklam verme konusuna yeterli bütçe ayırıp ayıramayacağınız konusunu iyi değerlendirmelisiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dilerseniz yukarıda saydığım iki yöntemi aynı anda da kullanabilirsiniz. Burada karar tamamen size kalıyor. Nasıl bir yol izleyeceğinize karar verdikten sonra e-ihracata başlayabilirsiniz.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK