hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    İnternetten hastalık arama hastalığı: Siberkondri

    27.09.2021 Pazartesi | 11:44Son Güncelleme:

    Siberkondri, aslında ülkemizde sık karşılaşılan bir durum. Arama motorlarını adeta aşındırarak yapılan hastalık araştırması sonucunda sağlık kaygısına kapılmak ve elde edilen bilgilere dayanarak bir hekimmiş gibi hastalık teşhisi koymak anlamına geliyor. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından İstanbul’da yapılan bir araştırmaya göre siberkondri seviyesi en yüksek grup Z kuşağı oldu. Seviyesi en düşük olan grubu ise Baby Boomer kuşağı oluşturdu. Bu, en yaşlı kuşağın internetten hastalık arama gibi bir alışkanlığı olmadığı için olası sağlık sorunlarında hastaneye gidip doktora görünmeyi daha makul bulduğunu gösteriyor aslında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Z kuşağının en yüksek seviye çıkması ise kesinlikle tesadüf değil. Zira siberkondri, internet bağımlılığından beslenen ve bu bağımlılığı tetikleyen bir patoloji olarak değerlendirebiliyor ve dijital ortam bağımlısı bu kuşağın bu durumdan muzdarip olması ise kaçınılmaz.

    Siberkondrinin Kavramsal Kökeni Nereden Geliyor?

    Siberkondrinin kavramsal kökeni siber ve hipokondriyazis kelimelerinden geliyor. Halk arasındaki tabiri ile "hastalık hastası" anlamına gelen hipokondriyazis, sağlık konusunda takıntılı bir biçimde kaygı duymak ifadelerini karşılıyor. Siberkondria da bu kavramın siber ortamdaki halini yansıtıyor.

    Tarihe baktığımızda siberkondrinin kavramsal olarak ilk defa Business Wire'ın yayınladığı makalede kullanıldığı ve ilk kez 2012 yılında Oxford İngilizce Sözlüğü'ne eklendiğini öğrenebiliyoruz.

    Siberkondrinin Olası Tehlikeleri Nelerdir?

    İnternette dolaşan yanlış bilgiler bireylerin psikolojik durumunu negatif yönde etkileyebilir.

    Sosyal medya platformlarında ve internet sitelerinde uzmanlığa gerek duymadan içerikler üretilebiliyor. Bu durum ise her alanda dezenformasyonlara neden olabiliyor. Sağlık alanındaki bilgilerin yanlışlarla dolu olması ise toplumun hem ruh hem de fiziksel sağlığını ciddi anlamda tehdit edebiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Siberkondri, tıp bilimine karşı oluşan güvensizliğin nedeni olabilir!

    Siberkondriye sahip olan bazı hastalar hiçbir tıp kurumuna güvenmiyor ve online ortamda edindikleri bilgilerle uzmanlara kafa tutma raddesine dahi gelebiliyorlar. Olası bir hastalık durumunda ise hissettikleri yoğun endişe sonucu sorgulama durumu ortadan kalkıyor ve internetten topladıkları bütün sağlık bilgisinin güvenilir olduğunu düşünüp kendilerini hasta kabul edebiliyorlar.

    Son derece kritik olan durum sonrasında hasta, gerçekten hasta olup olmaması ile ilgilenmeden sağlık hizmetlerinden yararlanmayı reddedebiliyor ve doğruluğu şüpheli bilgiler ile kendini tedavi etmeye çalışabiliyor. Öğrendiklerini çevresiyle ya da internet ortamında paylaşması halinde diğer kişilerin sağlığı da tehlikeye girebiliyor.

    Siberkondriye Neler Yol Açar ve Siberkondrinin Çözülmesi için Hangi Yollar İzlenebilir?

    Siberkondri temel olarak sağlık anksiyetesi sebebi ile ortaya çıkıyor. Bu anksiyeteye sahip kişiler hastalıkla baş etmek için internetten çözüm yolları arıyor ve bu arama sürecinde elde ettikleri bilgilerden de tatmin olmayıp bir kısır döngüye giriyorlar. Sağlık konusunda ihtiyaç duydukları güveni online ortamdan sağlamaya çalıştıkları için uzman doktorların ifadeleri onlara yetersiz geliyor. Son derece önemli olan bu konunun çözümü ise sağlık okuryazarlığı eğitiminde saklı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Okullarda öğrencilere bu eğitimin verilmesi teknolojinin doğru kullanılmasına ve sağlık anksiyetesi ile mücadele edilmesine olanak sağlıyor. Bununla birlikte bağımlılık derecesinde internet kullandıkları takdirde gerekli tedaviye başvurarak kendilerini korumaları gerekiyor.

    Esasında siberkondri domino taşı etkisi gösteren bir rahatsızlık. Bu bağlamda internette sağlık bilgisi paylaşırken çok dikkatli olunması gerektiğine inanıyorum. Tamamen iyi niyetle yaptığınız fakat yanlış içerikle bezeli paylaşımlar hiç tanımadığınız insanların hayatlarını ciddi anlamda tehlikeye atabilir. İşin ehli olan sağlıkçılara ve bilime güvenerek spekülasyonlardan korunabiliriz.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK