hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Kıskançlık ve İkiyüzlülük Odağında Sosyal Medya Bağımlılığı: Nereye Gidiyor, Nasıl Kurtuluruz?

    05.08.2020 Çarşamba | 13:32Son Güncelleme:

    Sosyal ağ sitelerinin kullanımı modern iletişim ve bağlantının temel taşı haline geldi. Facebook, YouTube, Twitter, Instagram gibi sitelerin birçok faydasına rağmen, hayatımızdaki yerleri ile ilgili tartışmalar sürüyor. Zihinsel sağlık perspektifinden bakıldığında, sosyal ağ sitelerinde aşırı zaman geçirmek, özellikle hevesli gençlerimizin sağlığı ve refahı üzerinde olumsuz etkiler bırakabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Çok az insanın sosyal medyaya bağımlı olduğu söyleniyor. Sayının az olması içimizi rahatlatsa da, yine de tedirginlik duymuyor değiliz. Depresyondan anksiyeteye, yalnızlıktan dikkat eksikliğine kadar birçok psikolojik probleme yol açma ihtimali olan sosyal medya bağımlılığı, tıpkı alkol ve sigara gibi zarar verebiliyor. Peki, bu bağımlılık nereye gidiyor, sosyal medya bağımlılığına dair neler yapabiliriz

    Sosyal Medya Nereye Gidiyor?

    Dünya dijitalleşiyor, sosyal medyanın buradaki önemi yadsınamayacak kadar büyük. İş camiasında sosyal medyanın etkilerini bilmeyen yok. Faydalarını bir kenara bırakıp olumsuz etkilerinden söz edelim.

    İnsanlar sosyal varlıklar. Başkalarının arkadaşlığına ihtiyacımız var. Günümüzde arkadaşlarımızla bağlantı kurmak için sosyal medya platformlarına güveniyoruz. Sosyal medyanın asla gerçek dünyadaki insan ilişkilerinin yerini alamayacağını hatırlamak önemli. Stresi hafifleten, mutlu eden, daha pozitif olmayı sağlayan hormonların tetiklenmesi için başkalarıyla yüz yüze temas gerekir. Kullanıcıları bir araya getirmek için tasarlanmış olan sosyal medyada çok fazla zaman harcamak, insanları yalnız ve izole hale getiriyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sayısız özçekimler ve en derin düşünceleri sosyal medyada paylaşmak, sağlıksız bir benmerkezcilik yaratıyor. Kişiyi gerçek yaşam bağlantılarından uzaklaştırıyor. Ego ve tatmin duyguları da işin içine girince, sosyal medya bizleri daha da bağımlı yapabiliyor. Çift yönlü iletişim ve algı yönetimine imkan tanıyan, etkileşimi mümkün kılan sosyal medya, her yaştan insana cazibeli gelebiliyor. Bu cazibeye kapılıp gerçek hayattan uzak olan gençler ve yetişkinler sizce de kendilerine büyük bir kötülük yapmıyorlar mı?

    Sosyal medyadaki paylaşımlar, bazı kişilerin kendi görüntüsü ve yaşamı hakkında yetersiz hissetmesine yol açabiliyor. Hepimiz, insanların yaşamlarının sadece önemli anlarını paylaşma eğiliminde olduklarını biliyoruz. Yine de bu durum, tropikal plajlarda çekilmiş bir fotoğrafa karşı imrenmeyi, belki de kendi hayatına karşı memnuniyetsizlik hissetmeyi engelleyemiyor. Kendi görüntüsünden, kültüründen ve yaşam biçiminden utanan kişilerin, sosyal hesaplarında farklı davranış sergilediklerini de biliyoruz. Sosyal medya ve özel hayatta birbirinden farklı kişiler olarak kendini lanse etmek, okları iki yüzlülük kavramına yöneltiyor.

    Bağımlılık yaşayanlar dışında geri kalan kısım için sosyal medya aslında bir alışkanlık. Dengeyi kurabildiğiniz sürece bu platformlar size eğlence ve kaliteli iletişim sunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal Medya Bağımlılığını Yenmek İçin Ne Yapılmalı?

    Sosyal medyada aşırı zaman geçiriyorsanız üzüntü, memnuniyetsizlik, korku, hayal kırıklığı duyguları hayatınızı etkiliyorsa, çevrim içi alışkanlıklarınızı gözden geçirmenin vakti gelmiş. Ağır ruhsal problemler yaşamadan bir doktor ile iletişime geçip terapi alabilirsiniz. Öncesinde birkaç yöntem denemenizde fayda var. Çevrenizdeki kişilere karşı uyumlu olmanızı

    engelleyen bir kişilik bozukluğu yaşamak istemiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, sosyal medyada harcadığınız zamanı azaltmak. Bunun için aile ve yakın arkadaşlarınızla daha fazla zaman geçirebilir, günün belli saatlerinde cep telefonunuzu kapatabilirsiniz. Uyumadan önce telefonu ya da tableti yatağa getirmemeyi, sosyal medya bildirimlerini devre dışı bırakmayı da unutmayın... Her yolu denemenize rağmen sosyal medya bağımlılığından kurtulamıyorsanız bir terapist ile görüşmelisiniz.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın, #evdekal

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK