hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Omnichannel & Multichannel; Çoklu kanallar arasındaki farkı nasıl anlayabiliriz?

    07.11.2022 Pazartesi | 09:43Son Güncelleme:

    Ticaret veya dijital pazarlama ile uğraşıyorsanız, muhtemelen Omnichannel ve Multichannel’i illa ki duymuşsunuzdur. Her ikisi de müşterilerle etkileşim kurmak için birden fazla pazarlama kanalı kullanmayı gerektirdiğinden, uzman değilseniz farkı söylemek zor olabilir. Neden mi? Haydi okumaya devam edelim! Bununla birlikte, bunlar farklı terimlerdir ve tüccarların ve pazarlamacıların birbirinin yerine geçmek isteyebilecekleri nedenler vardır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İşletmeniz için doğru yaklaşımı seçmenize yardımcı olmak için size Omnichannel ve Multichannel pazarlama arasındaki farkın derinlemesine bir özetini veriyorum.

    Ancak konuya girmeden önce, her bir yaklaşımın tanımlarını ortaya koyalım.

    Multichannel nedir?

    Multichannel, müşteriler ve potansiyel müşterilerle iletişim kurmak için birden fazla medya kanalı kullanmanın pazarlama uygulamasıdır. Kanallar TV, basılı medya, sosyal medya, e-posta, reklam panoları, görüntülü reklamlar ve daha fazlasını içerebilir.

    Ancak, bu kanalların mutlaka birbiriyle entegre olması gerekmez. Örneğin, Facebook reklamınızın içeriği ve stili, Pinterest'te veya tanıtım e-postalarınızda paylaştığınızdan tamamen farklı olabilir.
    Bu, ürünü veya hizmeti pazarlama stratejisinin merkezine koyar ve kanallar bu mesajı bireysel olarak iletmek için çalışır. Her kanal ayrı ayrı çalıştığı için müşterilerin istedikleri bilgiyi bulmak için o kanala gitmesi gerekiyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kısacası, Multichannel bir stratejide her kanal ayrı ayrı çalışır ve ayrı bir satış fırsatı olarak bulunur.

    Omnichannel nedir?

    Omnichannel gibi, çok kanallı da müşteri katılımı için birden çok kanal içerir. Ancak ikinci durumda, tüm bu pazarlama kanalları, müşteri için her yerde birleşik bir deneyim yaratmak için birbiriyle entegre edilmiştir.
    Diğer bir deyişle, Omnichannel ile müşteri, markanızla olan yolculuğunda kanallar arasında sorunsuzca hareket edebilir. Web sitenizi, Facebook sayfanızı, fiziksel mağazanızı veya başka bir kanalı ziyaret ettiklerinde gördükleri pazarlama materyali ne olursa olsun, tek bir mesaj veya konsept etrafında birleşecektir.

    - Daha net bir resim çizmeye yardımcı olabilecek birkaç basit Omnichannel (çok kanallı) pazarlama örneği:

    • Bir müşteri, mağazada alışveriş yaparken bir promosyonla ilgili kısa mesaj alır.
    • Bir müşteri, çevrimiçi alışveriş sepetinde bıraktığı ürünle Instagram'da yeniden hedefleniyor.
    • Bir promosyon e-postası, aboneleri indirim kuponlu fiziksel bir kartpostal için posta kutularını kontrol etmeleri konusunda uyarır.

    Omnichannel ve Multichannel’de E-Ticaret

    İşletmenizin bir e-ticaret varlığı varsa, müşterilerinize ürünlerinizi kolayca satın almanın yollarını vermeniz gerekir. Müşterinin ürününüzü bulması ve sipariş vermesi ne kadar kolay olursa, sizden tekrar satın alma olasılığı o kadar yüksek olur.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak için birden fazla kanal kullanmanın müşterilerin onları bulmasını kolaylaştırdığını söylemeye gerek yok.

    Aslında, 2021'de gönderilen 135.000'den fazla kampanyaya ilişkin analizimiz şunu gösteriyor: Üç veya daha fazla kanal kullanan e-ticaret işletmeleri, tek kanallı stratejilere göre %494 daha yüksek sipariş oranına sahip oldular.
    Vay be, inanılmaz değil mi!?

    Sonuç olarak, kısaca özetlemek gerekirse; Omnichannel ve Multichannel birer pazarlama türüdür.

    Multichannel pazarlama; Çok kanallı pazarlama anlamına gelir. Müşterilerle tek bir yoldan değil de birden çok yoldan iletişim kurmayı hedefler.

    Omnichannel pazarlama ise; Bütüncül pazarlama anlamına gelir.

    Tavsiye vermek haddime değil. Lakin; Performans pazarlama, İnfluencer pazarlama, Content (içerik pazarlama) ve Sosyal Medya yönetimi gibi yeni Dünya (Dijital Dünya) alışkanlıklarını lütfen ihmal etmeyin.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK