hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Orman yangınlarında teknoloji doğayı kurtarır!

    11.08.2021 Çarşamba | 09:54Son Güncelleme:

    Beklenmedik hava olayları ve özellikle sıcak hava dalgaları, küresel bir iklim değişimini haber veriyor. Yapılan bilimsel araştırmalar önümüzdeki yarım asır boyunca sıcaklığın giderek daha da artacağını doğruluyor. Bu artış, orman yangınlarına neden olarak yıkıcı bir çevresel tahribata yol açacak güce sahip. Bu nedenle orman yangınlarına daha bütüncül ve stratejik bir bakış açısıyla yaklaşmak, zararı en aza indirmenin ötesinde bir öneme sahip. Bu amaçla dijital çağın vazgeçilmez unsuru yapay zeka (AI) ve diğer teknolojik unsurlar, yangın tehlikesinin tespiti ve kurtarma çalışmalarının etkinliğinde önemli görevler üstleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    NASA Görev Başında

    NASA, orman yangınları ile mücadele için termal kameralarla kaplı uydu görüntülerini kullanıyor. NASA'nın sıcaklık artışını baz alarak yaptığı hesaplamaları sayesinde kritik sıcaklık analizleri yapılabiliyor. Bu teknoloji ile koordinatlar, Amerika ormanlarını izleyen sensör sistemini alarma geçirebiliyor. Karadan ve havadan müdahale ekiplerinin dahil olduğu gruplar, bu entegrasyonun sonucunda yangına müdahale ediyor.

    GPS ve uydu teknolojisi de yangınla mücadelede kullanılıyor. Fireball International isimli bir Avusturya firması ise yangın tespiti için özel bir uydu yazılımı kullanıyor. Bu özel uydu verileri, iki yıl önce ABD'de başlayan bir yangını 66 saniyede tespit ederek yangının büyümeden söndürülmesine yardımcı oldu. Silikon Vadisi'nde ise; savaş uçaklarının GPS kontrollü güdümlü füzelerini "su bombası" olarak kullanacak bir proje yürütülüyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nesnelerin İnterneti (IOT) Tehlikeyi Seziyor

    Nesnelerin interneti (IOT), yangın söndürme robotları ve drone teknolojisi ile orman yangınlarıyla mücadeleye destek oluyor. Özellikle uydulardan gelen bilgileri doğrulamak ve yanan alanı hatasız tespit etmek için dronelar tercih ediliyor. Benzer şekilde dağlık ve engebeli kesimlere yapılacak müdahaleler öncesinde, droneların kızıl ötesi ve termal kamera haritalarına ihtiyaç duyuluyor. Bu veri, aynı zamanda orman risk haritalarının oluşturulmasına öncülük ederek yangından önce önlem alınmasını sağlıyor. Bu noktada orman yangın gözetleme kulelerinin drone ve İHA kullanımı ile dijital kulelere dönüşmesi fikri güncelliğini koruyor.

    Robotları Görmezden Gelmemek Lazım

    Robotlar ise yangınla mücadelenin söndürme faaliyetlerine katkı sağlayabilecek önemli bir potansiyele sahip. Her ne kadar ısıya dayanıklı ekipmanlar kullanılsa da itfaiye ekipleri belirli bir sıcaklığa kadar müdahalede bulunabiliyor. Oysa ısıl direnci yüksek malzemeden üretilen robotlar önemli bir destek gücüne sahip. Örneğin ABD'de kullanılan Thermite RS3 yangın robotu, tek başına bir yangın söndürme ekibi gibi çalışabiliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapay Zeka Doğayı Koruyor

    Yapay zeka; IOT, meteoroloji ve uydu verilerini işleyebilecek bir kapsama sahip. Yakın bir gelecekte yapay zeka ile koordinasyon içerisindeki insansız hava araçları (İHA) yangına müdahale edilebilecek. Yapay zekanın ısı, rüzgarın yönü gibi değişkenleri öngören algoritmaları ile İHA'ların suyu doğru koordinatlara bırakması amaçlanıyor. Avusturalya 2025 yılında başlayacak "Yangın Kalkanı Misyonu" programı ile yapay zekadan faydalanarak bir saat içinde olası bir yangına müdahale etmeyi hedefliyor.

    Üstümüze Düşeni Biz de Yapalım

    Orman yangınları sadece ağaçları değil, geleceğimizi de tehdit ediyor. Ekolojik çeşitliliği azaltan ve endemik bitki türlerini yok eden bu felaketten biraz dikkatle kaçınmamız mümkün. Ormanlık alanları temiz tutmak, sigara izmaritlerini ve cam şişeleri yerlere atmamak bir ormanın hayatını kurtarabilir. Modern insan tanımını "Çöplerini çöp tenekesi buluncaya kadar taşıyan insan" olarak güncelleyerek çocuklarımıza temiz bir doğa bırakabiliriz.
    Elbette bu eğitim önce Ailede başlar!

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Ülkemizin farklı bölgelerinde aynı anda başlayan orman yangınları sebebiyle yangınlarda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimize sabır ve başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Yangın söndürme çalışmalarına katılan tüm görevlilere ve vatandaşlarımıza da yürekten teşekkür ediyorum.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK