hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Podcast nedir ve nasıl ortaya çıktı?

    03.08.2022 Çarşamba | 09:16Son Güncelleme:

    Her şeyin dijitalleştiği ve giderek teknolojiye daha fazla bağımlı hale geldiğimiz bu zamanlarda podcast kavramı fazlasıyla konuşulmaya başladı. Podcast seri halinde yayınlanan ses ve video dosyaları için kullanılan bir terim. Aslında podcast için bir tür modern radyo programı demek mümkün. Dinleyiciler, podcast yayınını online olarak dinleyebilir veya izleyebilirler, isterlerse cihazlarına indirebilirler. Podcast yayınlarının bir dizi halinde olması sürekli bir dinleyici ya da izleyici kitlesine sahip olduğunu gösterir. Online platformlara yüklenen ve erişime açık olan ses ve video kayıtları da podcast çerçevesinde düşünülebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Podcast Nasıl Ortaya Çıktı?

    Kelime anlamından yola çıkacak olursak; pod ve broadcast kelimelerinin birleşiminden ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Pod; tohum, koza, kapsül, kabuk gibi anlamlara sahip olmasının yanı sıra iPod kavramından da türemiş olan bir kelime. Broadcast ise "canlı yayın" demek. Dolayısıyla podcast kavramı bu iki kelimenin birleşiminden ortaya çıkan yeni bir kavram. Yani canlı yayınların dondurulmuş küçük kesitler halinde kaydedilmesini anlatan bir kelime olarak türetildiğini düşünebiliriz.

    Podcast Nasıl Dinlenir?

    Podcastler, bütün akıllı cihazlar aracılığıyla dinlenebilir. Yalnızca bulunduğunuz yerden değil, dünyanın her yerinden bu yayınlara ulaşma şansınız var. iTunes, Spotify, YouTube, Google Podcasts gibi platformlarda abone olduğunuz podcast yayınlarını görebilir, takip edebilir, kaydedebilir, indirebilir, favorilerinize ekleyebilirsiniz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Podcast, Geleneksel Radyonun Yerini Alabilir mi?

    Alışılmış radyo ve televizyon yayınlarının dijital ortama aktarılması, dijitaldeki içeriklerin zamanla onların yerini doldurabileceği düşüncesini akıllara getiriyor. Bu açıdan bakacak olursak; podcast geleneksel radyo yayınlarının yerini almaya hazırlanıyor gibi. Podcast yayınlarının çok çeşitli olması ve birçok ilgi alanına hitap etmesi, ve genellikle ücretsiz olması tercih edilmesinde büyük etken. Akıllı telefonlar ve internet üzerinden ulaşılabiliyor olması da önemli bir kolaylık sağlıyor.

    Bireysel Podcast Yayını Nasıl Yapılır?

    Podcast yayını düzenlemek için öncelikle içerik fikirlerine ve yayın ekipmanlarına sahip olmanız gerekiyor. Öncelikle kayıt yapmaya ve kayıtları düzenlemeye yarayan bir program bulmalısınız. Sesi iyi alan, başarılı bir mikrofon da çok önemli. Gürültü ve arka plan seslerini temizleyeceğiniz bir programın bulunması da yayın kalitesi açısından büyük bir önem teşkil ediyor. İçeriğinizi hazırlayıp, kusursuz bir şekilde kaydınızı aldıktan sonra çeşitli platformlar üzerinden paylaşım yaparak dinleyicilere ulaşabilirsiniz. iTunes, Spotify gibi platformlarda yer almak için uyumluluk ayarlarını yapmanız gerekebilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Podcast yayınları, her geçen gün daha fazla kişiye hitap ediyor. Her kitleye hitap eden farklı farklı podcastlere denk gelmek mümkün. Hem zaman ve mekan kısıtlamasını ortadan kaldırdığı için hem de tüm cihazlardan dinlenebildiği için podcastin ileride hayatımızda daha büyük bir yer edineceğini düşünüyorum. Hatta radyo sektörü de podcast dünyasından bazı konularda ilham alabilir.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK