hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Sağlık turizminde dijital pazarlamanın etkisi

    10.02.2021 Çarşamba | 10:20Son Güncelleme:

    Global anlamda sağlıktan güzellik sektörüne kadar her alanda dijital pazarlamanın ön plana çıktığını görüyoruz. Bu bağlamda geliştirilen yeni stratejiler doğrultusunda sağlık sektörü de dijital mecralar ile hedef kitlesine ulaşmaya çalışıyor. Markalar Instagram, Facebook, TikTok, YouTube gibi farklı sosyal medya araçlarını kullanarak sponsorlu reklam veriyor ve sesini duyurmayı hedefliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kişileri hem gezi hem sağlık amacı güden bir yolculuğa davet ediyor. Peki, bu noktada dijital pazarlama gerçekten ne kadar etkili? Sağlık sektöründeki markalar ellerindeki bu gücü doğru kullanabiliyor mu?

    Hedef Kitleyi Netleştirelim: Turist mi Hasta mı?

    Ülkemizde dijital pazarlamanın arzu edilen başarı düzeyine ulaşamamasının en büyük nedeni, hedef kitle analizinde yapılan yanlışlar. Bu durum dijital pazarlamanın sunduğu direkt etkileşim şansını en aza indiriyor. Bildiğiniz gibi, klasik reklam anlayışıyla hedef kitleye doğrudan hitap etmek pek mümkün değil. Ama dijital pazarlama "ihtiyacı olanın karşısına ihtiyaç duyduğu ürünü direkt çıkarma" şansı tanıyor. Bu sayede markanın hedef kitle ile doğrudan etkileşime girmesi sağlanıyor. Bu nedenle ilk etapta hedef kitle üzerine yoğunlaşmak şart.

    Sağlık turizmi için hedef kitle ilk etapta hasta insanlar gibi görünebilir. Ama günümüzde "sağlık" terimi yalnızca hayati durumlara müdahale eden doktor, hemşire ekiplerinden ve tamamen medikale yönelik hastane ve kliniklerden oluşmuyor. Bu turizm şekli estetik ve düzenli sağlık kontrollerini de içerisinde barındırıyor. Bu açıdan baktığımızda dijital pazarlama stratejisi geliştirecek sağlık odaklı markaların hedef kitlesinin yalnızca hastalar olmadığını görebiliriz. Sektör; kaliteli bir sağlık hizmeti almak, düzenli kontrolleri için güvenilir ve konforlu hastanelere başvurmak, estetik operasyonlar ile dış görünüşüne müdahale etmek isteyen herkesi kapsıyor. Bunun yanında sağlık hizmeti almak için farklı bir ülkeye ya da şehre giden kişinin yeni yerler keşfetme arzusunu da düşünmek gerekiyor. Hedef kitleyi oluştururken markanın hizmet verdiği lokasyon ile kullanıcının ilgi alanlarının uyumlu olması da oldukça önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Özgün ve Yaratıcı Reklamlara Yer Vermek Lazım

    Dijital pazarlamanın en kritik noktası, kullanıcıya sunulan görsel ve metnin dikkat çekici olması. Çünkü bu reklam yalnızca birkaç saniye göz önünde kalıyor. Görüntünün hafızaya işlenebilmesi için diğer markalardan ayrı, özgün ve farklı bir formda olması şart. Ama maalesef ülkemizde bu noktaya önem veren marka sayısı az. Sürekli olarak tek tip doktor görselinin birkaç farklı fontta yazı ile bir araya getirildiği reklamlar ile karşılaşıyoruz. Ve bu görsellerin hiçbir ilgi çekici yanı yok. Dolayısıyla marka hedef kitlesini belirlese bile istediği geri dönüşü alamıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sağlık sektöründe dijital pazarlama stratejisi ile ses getirmek isteyen markaların yapması gerekenler aslında oldukça basit:

    Her şeyden önce stok görsellerden uzak durun. Markanızı anlatan, özel bir çalışmaya yer verin.
    Rakiplerin metinlerini kopyalamayın. Klasik söylemlerden uzak durun. Kullanıcının ilgisini çekecek yaratıcı fikirler kullanın.
    Paket programlar hazırlayın. Şehir ya da yurt dışından gelen turistlere hotel ve ulaşım gibi detaylarla uğraşmak zorunda kalmayacaklarının garantisini verin. Kısacası, hizmette sınır tanımayın.
    Sağlık sektöründe dijitalleşme hızla devam ediyor. Zaten kısa bir süre sonra dijital olmayan bir sistem, zamanın gerisinde kaldığı için kullanılamaz olacak. Bu nedenle çağa ayak uydurmak hem marka değeri hem de kar bakımından büyük önem taşıyor.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,
    Vedat Karabulut

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK