hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Türkiye Oyun Sektöründe Neler Oluyor?

    09.09.2020 Çarşamba | 12:39Son Güncelleme:

    Son yıllardaki istatistiklere bakıldığında, Türkiye oyun sektöründen kazanç sağlama açısından dünya genelinde 16. sırada yer alıyor. Global oyun piyasasına bakıldığında ise Türkiye'nin oyun ekonomisi alanında lokomotif görevi gördüğünü söylemek mümkün. Uzmanların verilerine göre Türkiye oyun sektöründe, bölgede üçüncü büyük pazar konumunda yer alıyor. Ülke genelinde mobil oyun, PC ya da konsol oyunu oynayan 21,8 milyon oyuncunun olduğu biliniyor. Pazarın büyümesine ve ekonomiye bu kadar katkı sağlayan oyun sektöründe Türk şirketlerinin başarısı göz ardı edilmemeli.

     

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mobil Oyunlar Önemli Bir Dönüm Noktası

    Türkiye'de mobil oyunlar, 2012 yılından itibaren hızlı bir ivme yakalayarak oyun sektöründe öne çıkmaya başladı. Mobil oyunlar, akıllı telefonların satışa sunulması ve yaygınlaşması ile birlikte dijital oyun pazarındaki büyümesini hızlandırdı.

    Türkiye'deki mobil oyun şirketlerinin de oyun sektöründeki pazar payı her geçen gün genişliyor. Bu başarısı ile Türkiye, Orta Doğu'nun lideri konumuna geldi. Bu önemli ilerleme ve başarılı örnekler, son yıllarda yerli oyun şirketlerinin sayısının artmasını sağladı. Ülkemizde artık sayısı yüzlerle ifade edilen oyun şirketi var. Önümüzdeki yıllarda, bu şirketler arasından Rollic Games, Gram Games, Peak Games, Mosomo gibi önemli çalışmalar yapanlar ve global başarı sağlayanlar çıkarsa oyun sektörü bizim için önemli bir ihracat kaynağı olabilir. Ben, oyun sektörünün doğru bir yatırımla getirisi yüksek olabilecek ve ülke ekonomisine katkı sağlayabilecek bir sektör olduğunu düşünüyorum.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

     En Çok Rekabetçi Oyunlar Tercih Ediliyor

    Bir oyun ve e-spor ajansı olan Gaming in Turkey, her yıl yayınladığı Türkiye'de Oyun Sektörü adlı raporunda, oyun yapımcıları ve yayıncıları için ayrı bir perspektif açıyor. Bu raporlarda Türkiye'deki oyuncu sayılarına, oyun sektöründen kazanç elde eden firmalara, oyun üzerine canlı yayınlar yapan fenomenlere kadar geniş bir bilgi sunuluyor. Verilen bilgiler oyun dünyasına yatırım yapmak isteyenler veya ilgililer için oldukça kapsamlı ve teşvik edici.

    Raporlarda en dikkat çekici olan ise Türkiye'deki oyuncuların çoğunlukla rekabetçi oyunları tercih ediyor olmaları. Türkiye'de, daha geniş kitlelere hitap etmeyi başaranlar arasında Fortnite ve PUBG, Leauge of Legends, Counter Strike, Zula, Wolfteam gibi rekabet odaklı oyunlar bulunuyor. Futbolu seven bir ülke olarak FIFA ve PES oyunlarına da oldukça yoğun bir ilgi gösteriyoruz. Buradan yaptığım çıkarımla, özellikle rekabetçi oyunların üretimiyle daha geniş kitlelere ulaşmanın mümkün olduğunu söyleyebilirim.

    Yabancı Firmaların Türkiye'ye Olan İlgisi

    Türkiye'de kurulan ve projeleri ile bir yıl içerisinde 200 milyondan fazla indirilmeye ulaşarak büyük başarı sağlayan Rollic Games, en çok indirilen oyunlar listesine 3 farklı oyunla girdi. ABD merkezli Zynga firması ise geçtiğimiz günlerde Rollic Games hisselerinin %80'ini 168 milyon dolara satın aldığını açıkladı. Zynga daha önce yine Türk girişimi olan Peak Games'i 1.8 milyar dolara, Gram Games'i de 250 milyon dolara bünyesine katmıştı. Benzer şekilde Kafa Topu oyununun yapımcısı olan Masomo, İngiltere'nin önde gelen oyun firmalarından Miniclip'e satılmıştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tüm bu örneklerden de anlaşılacağı üzere Türkiye, global oyun pazarında adından söz ettirmeye devam ediyor. Yapılacak ihracatlar ve ülkeye girecek döviz sayesinde oyun sektörü ülke ekonomisine önemli katkılar sunabilir. Dolayısıyla bunu bir fırsat olarak görmeli ve sektöre yapılacak yatırımları hızlandırmalıyız.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın,  #evdekal

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK