hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Vedat Karabulut Vedat Karabulut

    Yeni çağ semptomu Dijital Amnezi (Digital Amnesia) nedir?

    09.12.2020 Çarşamba | 11:35Son Güncelleme:

    Teknoloji ile iç içe yaşıyoruz. Bilgisayarlarımız, telefonlarımız ve diğer pek çok dijital eşyamız günlük yaşamımızın olmazsa olmaz bir parçası haline geldi. Bu dijitalleşmenin etkisi ile pek çok insan artık telefon numaralarını, doğum günlerini veya yıl dönümlerini ezberleme konusunda endişe duymuyor. Sonuçta teknolojik aletler bunları hatırlatıyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dijital Amnezi Nedir?

    2015 Mayıs ayında Kaspersky tarafından internet erişimine sahip olan cihazların nasıl kullanıldığını öğrenmek için bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırma, teknolojiye artan güvenle birlikte insanların unutkanlığın arttığından; basit ve önemli bilgilerin hatırlanamadığından bahsediyor. Şirket bu olguyu "Dijital Amnezi" olarak tanımlıyor.

    Dijital amnezi (digital amnesia); insanların saklaması ve hatırlatması için dijital bir cihaza aktardıkları bilgileri unutma eğiliminde olmaları olarak tanımlanan bir yeni çağ semptomu. Örnek vermek gerekirse, dijital amneziyi mobil rehbere kaydettiğimiz numaraları hatırlamakta yaşadığımız sıkıntıyla ilişkilendirebiliriz.

    Google Etkisi

    Dijital amnezi "Google Etkisi" olarak da biliniyor. Google etkisi ilk olarak Betsy Sparrow, Jenny Liu ve Daniel M. Wegner'in 2011 yılında yayınladıkları makalede tanımlanmış ve adlandırılmış. Google etkisi çevrim içi araştırma kolaylığı nedeniyle önemli bilgileri hatırlayamama durumunu ifade ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Örneğin Google etkisi, insanların arama motoru yardımıyla kolayca bulabileceklerini bildikleri durumda sık kullandıkları bir klavye kısayolunu unutmalarına neden olabilir.

    Neden Önemli?

    Günlük olarak beynimiz birçok yeni bilgiyle karşılaşır. Tüm bu bilgileri hafızamızda tutmak bizim için zordur ve bu nedenle, hangi bilgileri hatırlamamız gerektiği noktasında bir karar vermemiz gerekebilir. Google etkisinin hafızaya işlediğimiz bilgileri önceliklendirmemiz için verimli bir yol olduğu iddia edilse de, bu durum dijital dünyaya daha çok bağımlı olmamıza neden oluyor.

    Google etkisi, her zaman ona erişebileceğimize inanarak çevrim içi dünyayı bir hafıza bankası olarak kullanmamıza neden olur. Bu, genel bilgiler veya gerçekler için yararlı olabilir. Ancak öğrenme veya önemli kişisel bilgilerin saklanması söz konusu olduğunda o kadar yararlı değildir. Yani Google etkisi, önemli bilgileri hatırlayamadığımız rahatsız edici durumlara yol açabilir.

    Nasıl Önlenir?

    Google etkisinden tamamen kaçınmak mümkün olmayabilir çünkü iş veya okul sorumluluklarımızın çoğu çevrim içi ortamlarda bilgi aramamızı gerektirir. Ancak Google etkisinin farkında olarak, hafızamızı geliştirmenin daha iyi yolları olduğunu kendimize hatırlatabiliriz.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yapabileceğimiz ilk şey, öğrenmek için diğer kaynaklara bakmaktır. Bu, kütüphaneden bir kitap almak veya bir belgeyi bilgisayarlarımızdan okumak yerine çıktısını alarak okumak şeklinde olabilir. Sadece okumak yerine elle yazılmış notlar almak da hatırlamamıza yardımcı olabilir. İkinci olarak, bir bilgiyi bildiğimizi ancak hatırlayamadığımızı düşünüyorsak doğrudan internete başvurmak yerine, duraklamalı ve hafızamızı yoklamak için biraz zaman ayırmalıyız. Aksi halde, dijitale bağımlı yaşarız ve bilgileri hatırlamak için Google'a ihtiyaç duymaya devam ederiz. Bu da zihinde bir tembelliğe yol açabilir.

    Sağlıkla ve Sevgiyle kalın, #evdekal

    3 KURALI LÜTFEN UNUTMAYIN! MASKE – MESAFE – TEMİZLİK