hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş Yrd.Doç.Dr. Mehmet Emin Güneş

    Kasık fıtıkları ihmale gelmez

    08.07.2016 Cuma | 16:08Son Güncelleme:

    Tüm karın fıtıklarının yüzde 75'ini oluşturan, kasık bölgesinden kaynaklanan kasık fıtıkları, erkeklerde kadınlara oranla 20 kat daha fazla görülür.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karın duvarı fıtıkları, karnın doğuştan veya sonradan oluşan karın duvarının zayıf bölgesinden çıkar. En fazla göbek çevresinde, karın bölgesi ameliyatlarından sonra ve kasık bölgesinde görülür.  Bunlardan  kasık fıtıkları, kasık bölgesinde gelişen, karın duvarı yırtılmalarından veya kasık kanalından dışarıya doğru çıkan direk veya indirek olarak adlandırılan fıtıklardır.         

    Kasık fıtığı hastalarında ne şikayetler oluşur?

    En önemli şikayet şişkinlik olsa da, bazıları hiç şikayete neden olmayabilirler. Ele gelen ve gözle görülen şişkinlik özellikle ayakta iken, ıkınırken, öksürürken daha belirgin olup çoğu yatmakla veya uzanmakla kaybolurlar. Beraberinde ağrı, gaz, şişkinlik ve yanma olabilir. Bazı kasık kanalı fıtıkları erkeklerde testis torbasına iner ve torbalarda şişlik ve sertliğe neden olur. Hatta uzun süre bekleyip ameliyat olmayanlarda bu torbaların içinde ince bağırsaklar da bulunabilir.

    Kasık fıtığı kaç çeşittir

    Direkt veya indirekt dediğimiz 2 çeşit olur. İndirekt olan kasık kanalının içine girmiş fıtıklardır ve erkeklerin çoğunda bu fıtıklar testis torbasına kadar inebilirler. Kasık kanalı fıtıklarının şikayetleri daha belirgindir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hangisi tehlikelidir ve boğulmuş kasık fıtığı nedir?

    Bizim indirekt dediğimiz kanal fıtıkları, diğerine oranla daha tehlikelidir. Çünkü bu fıtık kesesinin içinde ince bağırsaklar ve bu bağırsaklar karın içine bir daha girmeyebilir. Bu sıkışma bağırsaklar dolaşım bozukluğuna sebep olup, kısmi olarak barsağın o bölümünde gangrene yol açabilirler. Acil cerrahi müdahale gerektiren bu durum, geciktiği takdirde, hayati tehlikeye neden olur.

    Boğulmuş kasık fıtığının belirtileri nelerdir?

    Kasık bölgesinde yatınca veya elle itilince geriye gitmeyen ağrılı şişlik, bulantı, kusma, büyük abdest yapamama, gaz çıkaramama, fıtık bölgesi üzerinde kızarma, morarma. Bilhassa ağrılı şişlik durumunda beklenilmeden acil cerrahiye başvurmak gerekir.

    Doğuştan olmayan kasık fıtıklarının sebepleri nelerdir?

    Karın içi basıncın artması en önemli nedendir. Şişmanlık, kabızlık, kronik öksürük (özellikle sigaraya bağlı), hamilelik. Ağır kaldırmayı gerektiren meslek grubu da bu konuda risk altındadır. Yine özellikle erkeklerde bilinçsiz şekilde yapılan vücut geliştirme sırasında kaldırılan ağırlıklar da buna sebeptir.

    Kasık fıtığı tedavisi nasıl olur?

    Tedavisi cerrahidir. Açık veya kapalı (Laparoskopik yöntemle) ameliyat yapılır. Ameliyatlarda büyük çoğunlukla yama  dediğimiz bir sentetik mesh yerleştirilir.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kapalı ameliyat nasıl olur?

    Laparoskopik denilen kapalı ameliyatta, göbek ve altına açılan 3 adet küçük delikten girilerek yapılır ve açık maeliyata göre daha konforlu, ağrısız ve işe dönüş daha erkendir. Hatta hastalar aynı gün taburcu olup, ertesi gün işine dönebilmektedir. Özellikle çift taraflı kasık fıtıklarında kapalı ameliyat tercih edilmelidir.
    Ancak daha önce alt karın bölgesinde ameliyat geçirilmiş ise, fıtık boğulmuş ve aşırı büyükse, daha önce prostat ameliyatı geçirilmiş ise ve hastanın genel aneztesi almasında sakınca varsa açık ameliyat tercih edilir. Her iki ameliyatında süresi ortalama 30-45 dk. arasındadır.

    Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

    Özellikle body building gibi ağırlık kaldırma gerektiren  sporlara en az 2 ay ara vermek gerekir.Yine ağır işte çalışanlarda 2 ay kadar ağır yük kaldırmaması tavsiye edilir. Sigara dokularda gevşemeye neden olduğundan içilmemesi istenir.