hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow
    Mete Sohtaoğlu Mete Sohtaoğlu

    Karşıyaka - Lailapas: 84 Yıl Önce Yarım Kalan Maç

    25.03.2014 Salı | 15:26Son Güncelleme:

    Karşıyaka ile Yunanistan futbol takımı Lailapas, 7 Aralık 1930’da Sakız Adası’nda soğuk bir kış günü karşı karşıya gelmişti. Dostluk maçı 3. dakikada başlayan sağanak yağmur yüzünden devam edememişti. Şimdi ise kulüp yöneticileri yarım kalan maçı tamamlamak için anlaştı...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İttihat ve Terakki Partisi’nin İkinci Meşrutiyet’i ilan ettiği 1908 yılında Türkiye‘de futbol genellikle yabancılar tarafından oynanmaktaydı. İzmir’deki bütün takımlar Rumlar, Ermeniler ve İngilizler tarafından kurulmuştu. Panionios ve Apollon bu takımların önde gelenleriydi. Maçlar azınlıklar arasında oynanmaktaydı ve bu azınlıklar diğer şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de futbola hakim durumdaydılar. Bu tarihte Kadızade Zühtü Işıl, Kadızade Raşit, Süreyya İplikçi, Refik Civelek, Osman Nuri ve Örnekköylü Hüseyin'den oluşan 6 Karşıyaka’lı genç aralarında para toplayarak satın aldıkları futbol topuyla Rus asıllı Karşıyakalı bir aileye ait olan boş bir arsada futbol oynamaya başladılar. 

    Bu arsada futbol oynadıkları bir gün yağmurun çiselemesi üzerine bir zeytin ağacının altına sığınan gençler, azınlıkların futbol sahasındaki egemenliğine başkaldırı hareketi olarak kendi kulüplerini kurmaya karar verdiler ve 1 Kasım 1912 (1328) tarihinde Karşıyaka Muaresei Bedeniye Kulübü'nü yani bugünkü adıyla Karşıyaka Spor Kulübü'nün kuruluşunu gerçekleştirdiler. Kuruluş aşamasında altı genç ile birlikte Hüsnü Tonak, Tahir Bor, Fevzi Fikri Altay ve Sezai Çullu da yer almıştır. Bu tarihten 1914'te Altay'ın kuruluşuna kadar Karşıyaka, İzmir'deki tek Türk spor kulübü idi. 

    Kurulan bu takım, I. Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı'na kadar yabancı ekiplerle birçok çekişmeli maç oynamıştır. 

    Karşıyaka Spor Kulübü, kuruluşundan Kurtuluş Savaşı’na kadar geçen sürede hiçbir maçta yenilmemiş, İtalyan ve Yunan şampiyonlarını birçok kez yenerek bu kulüplerin kapatılmasına sebep olmuştur. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Karşıyaka Kulübü'nün bir numaralı üyesi ve kurucusu olan Kadızade Zühtü Işıl, I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'de 8 yıl bir çok cephede savaşmış, hatta Filistin cephesinde “Kanal Harekatı” sırasında İngilizler'e esir düşmüştür. 

    Kurtuluş Savaşı yıllarında İzmir'in çoğunluğunu Rum, Fransız ve diğer yabancılar oluştururken, Karşıyaka ise Türkler'in yoğun yaşadığı bir yerleşim birimiydi. Bugün için söylenen "Biz Karşıyakalıyız" ifadesi de Türklerin Anadolu'ya geçerken kendilerini tanıtmak için kullandığı bir parolaydı. Bu parola ile "Biz Türküz" kastedilmekteydi. 

    Karşıyaka - Lailapas: 84 Yıl Önce Yarım Kalan Maç

    Karşıyaka - LaIlapas : 84 Yıl Önce Yarım Kalan Maç 

    Karşıyaka ile Yunanistan futbol takımı Lailapas, 7 Aralık 1930’da Sakız Adası’nda soğuk bir kış günü karşı karşıya gelmişti. Dostluk maçı 3. dakikada başlayan sağanak yağmur yüzünden devam edememişti. O dönem savaş sonrası Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilk sportif ilişki olarak bilinen maçın tamamlanamaması üzüntüyle karşılanmıştı. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sakız’da büyük yakınlık gören Karşıyaka kafilesi, müsabakayı oynayamadan İzmir’e dönmüştü. 

    Karşıyaka - Lailapas: 84 Yıl Önce Yarım Kalan Maç

    Müsabakanın geri kalan 87 dakikası 

    Tarihin tozlu raflarında yarım kalan maçın hikâyesini kısa bir süre önce öğrenen Lailapas yöneticisi Michael Kottakis, kulüp arşivinden o maça ait fotoğrafları bulup İzmir’e gelerek Karşıyaka Kulübü’nü ziyaret etti. Michael Kottakis, 2. Dünya Savaşı ve Yunan iç savaşı yüzünden yaşanan krizde gücünü yitirip bölgesel ligde mücadelesini sürdüren Lailapas’ın bu maçı tamamlamak istediğini Karşıyaka Başkanı Fatih Diniz’e iletti. Olumlu cevap alınca da çok sevindi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kulüp yöneticileri yarım kalan maçı tamamlamak için anlaştı. İki takımın oyuncuları Mayıs ayında Sakız Adası’nda buluşup yarım kalan müsabakayı 3. dakikasından itibaren oynayacak.   

    Fatih Diniz, Mayıs ayında futbolcu, yönetici ve taraftarlardan oluşacak bir kafile ile Sakız Adası’na gidip yarım kalan maçı tamamladıktan sonra Lailapas’ı İzmir’de ağırlamak istediklerini söyledi. 

    Diniz, “Tarihimizdeki en uzun maçın rövanşını da İzmir’de oynamak istiyoruz. Ayrıca bu bir dostluk müsabakası olacağı için, iki takımın futbolcuları karma olarak da forma giyebilir.” diye konuştu. 

    84 yıl sonra orada buluşmak üzere…