hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adana'da afetlere karşı alınacak tedbirler değerlendirildi

    Adanada afetlere karşı alınacak tedbirler değerlendirildi
    expand

    Adana'da afetlere karşı alınacak tedbirler değerlendirildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA,(DHA)- ADANA'da meydana gelebilecek herhangi bir afete karşı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar Vali Mahmut Demirtaş'ın başkanlığında düzenlenen toplantıda görüşüldü. 
    Toplantıya, Vali Mahmut Demirtaş'ın yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tümay, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurumu temsilcileri, oda başkanları ve sivil toplum temsilcileri katıldı. Vali Mahmut Demirtaş, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu ancak depremler ile diğer doğal afetlerin vereceği maddi ve manevi zararların en aza indirilmesi için pek çok çalışmanın yapılmasının gerekliliğine dikkati çekti. Adana'da orta ve büyük ölçekli birçok depremin yaşandığını belirten Vali Demirtaş, 1945’ten günümüze Çukurova ve yakın çevresinde 5.5 ve 6.3 büyüklüğü arasında toplam 6 deprem yaşandığını kaydetti. Adana'nın Doğu Anadolu Fay Sistemi gibi, birinci ve ikinci derece deprem bölgesi sınırları içerisinde yer aldığının altını çizen Demirtaş, "Saatini, şiddetini, yerini önceden bilmediğimiz depreme karşı her daim hazırlıklı olmak zorundayız. AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Afet Müdahale Planı tam da bu amaca hizmet etmek amacıyla hazırlanmıştır" dedi.

    'PLANLAR KAĞIT ÜZERİNDE KALMAMALI'
    Adana'nın kendi afet müdahale planını hazırladığını vurgulayan Demirtaş, bu planla, afet ve acil durumlara ilişkin müdahale çalışmalarında görev alacak 26 çalışma grubunu belirleyip koordinasyon birimlerine ait rolleri ve sorumlulukları tanımlayarak afet öncesi, sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini oluşturduklarını belirtti. Planda belirtilen hususların kağıt üzerinde kalmaması gerektiğini belirten Vali Demirtaş, yapılan planlamanın afet öncesi, anı ve sonrasında hayata geçirilmesi gerektiğini kaydedip çalışma gruplarında yer alan kurumların eşgüdüm ve koordinasyonla hareket etmelerini ve üzerlerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmeleri gerektiğini söyledi.

    BİNLERCE KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ
    Depremle ilgili eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerinin öneminden bahseden Demirtaş, "Bu bağlamda İl AFAD Müdürlüğümüz, 'Afete Hazır Türkiye Projesi' eğitimleri, Afet Gönüllüğü Projesi, Toplum Afet Gönüllüsü ve Sivil Savunma Görevlileri Örgütlenmesi ve Arama-Kurtarma ekiplerinin artırılması gibi alanlarda, geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin kişiye ulaşılmıştır. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ise yaklaşık 178 bin öğrencimize 'Afete Hazır Okul Eğitimi' düzenlemiştir" diye konuştu.

    AFAD GÖNÜLLÜSÜ OLUNMALI
    Gönüllü birey ve sivil toplum kuruluşlarının afet ve acil durum hizmetlerine katılımlarına yönelik çalışmalar kapsamında, 'AFAD Gönüllülük Portalı' hizmeti verildiğini açıklayan Demirtaş, "Toplumu afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirmek ve afetlere karşı farkındalık yaratmak amacıyla başlatılan proje, farklı kategorilerde vatandaşlarımızın AFAD Gönüllüsü olmasına imkan tanımaktadır. Tüm vatandaşları AFAD Gönüllüsü olmaya davet ediyorum.
    Her kurum da kendi içinde yapacağı eğitim ve uygulama faaliyetleriyle, kendi kapasitesini yükseltme yoluna gitmesi gerek. Altyapı tesislerinin ve kamu binalarının uygunluğu da afet öncesinde üzerinde durulması gereken konulardır" dedi.

    'YAPI STOĞU TESPİT EDİLMELİ'
    Yaşanan tüm depremlerin, sağlam binalara olan ihtiyacı bir kez daha gösterdiğini belirterek 'Deprem öldürmez, bina öldürür' sözünü hatırlatan Vali Demirtaş, mevcut yapı stoğunun tespit edilmesi gerektiğini ifade etti. Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Binalarımızın depreme dayanıklılığını ortaya koymalıyız. Hasarlı binalarla ilgili iş ve işlemleri ivedilikle yapmalıyız. Yeni inşa edilecek binalarla ilgili olarak da konuyla ilgili farklı meslek grupları ve kurumlarla, üst ölçekli planlardan başlayarak,  bina ölçeğine kadar inen ortaklaşa çalışmaları hayata geçirmeliyiz. İnsanımızın güven ve huzur içerisinde, deprem dâhil her türlü afete dayanıklı binalarda yaşamalarını sağlayacak projelere, mutlaka imza atmalıyız."

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow