hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Doç. Dr. Kömür: Kalıcı direnç için aşılara devam edilmeli

    Doç. Dr. Kömür: Kalıcı direnç için aşılara devam edilmeli
    expand

    Doç. Dr. Kömür: Kalıcı direnç için aşılara devam edilmeli

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Gülşah ÖZGEN/ADANA,(DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, "COVID-19 salgını kontrol altına alınsa da solunum yolu enfeksiyonları dönemsel olarak toplumu etkileyebilir. Bu nedenle el yıkama, hasta olanın izolasyonu, hapşururken ağzın mendille kapatılması ve sonrasında el hijyeninin sağlanması her şartta geçerli önerilerdir. Kalıcı veya uzun süreli bir direnç oluşumu için aşıların uygun yaş, doz ve belirli aralıklarla tekrarı gerekmektedir" dedi. 
    İlk ve ortaöğretim öğrencilerinde bilimsel farkındalığı artırmak ve bilim iletişimini toplumda daha geniş çevrelere ulaştırmak için TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı tarafından Arif Nihat Asya Anadolu Lisesi'nde 'Bilim Söyleşi' düzenlendi. Konuşmacı olarak projeye katılan ÇÜ Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, öğrencilerle bir araya geldi. İki yılı aşkın süredir dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinden bahseden Doç. Dr. Süheyla Kömür, hastalıklardan korunmada kişisel hijyenin önemini anlattı. 
    SALGIN KONTROL ALTINA ALINSADA DİKKAT
    Aşıların insanlık tarihinde insan ömrünü uzatan en önemli buluşlardan olduğunu belirten Kömür, "Bilgi kirliliği ile mücadele salgın yönetiminde önemli bir aşamadır. Bilimsel yetkinliği olan kişiler dışında kimsenin söylemlerinin dikkate alınmaması gerekir. Covid-19 salgını kontrol altına alınsa da solunum yolu enfeksiyonları dönemsel olarak toplumu etkileyebilir. Bu nedenle el yıkama, hasta olanın izolasyonu, hapşururken ağzın mendille kapatılması ve sonrasında el hijyeninin sağlanması her şartta geçerli önerilerdir. Salgına hazır olmanın temel şartı  bireysel  sorumluluklarımızı yerine getirmektir" diye konuştu. 
    AŞI HASTALIK YAPMAZ
    Kalıcı veya uzun süreli bir direnç oluşumu için aşıların uygun yaş, doz ve belirli aralıklarla tekrarının gerektiğine işaret eden Kömür, şöyle devam etti:
    "Vücudumuz enfeksiyonların nedeni olan mikroplarla karşılaştığı  zaman koruyucu sistem hemen harekete geçer ve bu mikroplara karşı vücudu koruyan maddeler üretir. Aşılar sadece koruyucudur, tedavi edici etkileri yoktur. Aşılar hastalık yapmaz fakat aşı verildikten sonra vücut gerçekte  hastalık ile karşılaşmış gibi davranır. Bu etkeni yok ederken onun tüm özelliklerini hafızaya alır. Vücut daha sonra gerçek hastalık etkeni ile karşılaşınca hemen  hatırlayarak hastalık oluşumuna fırsat vermeden onu yok eder. Bunların yanı sıra sigara, madde kullanımı gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak da sağlığın temelini oluşturur."
    Okul yönetimi söyleşi sonunda Doç. Dr. Kömür'e katkılarından dolayı teşekkür belgesi verdi. (DHA)
    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow