hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hatay’da tarihi bina 'kütüphane' olarak restore edildi

    Hatay’da tarihi bina kütüphane olarak restore edildi
    expand

    Hatay’da tarihi bina 'kütüphane' olarak restore edildi

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Mehmet KOCACIK/KIRIKHAN (Hatay), (DHA)- HATAY’ın Kırıkhan ilçesinde bulunan koruma altındaki tarihi bina, restore edilerek kütüphane haline getirildi. 
    Fransızlar'ın işgal döneminde hükümet binası olarak yaptığı ve kullandığı Hatay'ın Kırıkhan ilçesindeki bina kütüphane olarak hizmet verecek. Yıllar içerisinde kaymakamlık binası, Halk Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Meslek Lisesi  ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hizmet veren ve bir süredir metruk halde duran bina, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokol ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devri yapıldı. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü'nün etkin çalışmaları sonucunda tarihi yapı kütüphaneye dönüştürüldü. AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, binayı incelerken yaptığı açıklamada, "1933 yılından günümüze kadar çeşitli kurumlar tarafından yönetim binası olarak kullanılan bu bina artık kütüphane olarak şehrimize hizmet edecek. Şehrimizin en güzel binalarından biri olan bu tarihi yapı, geçmişten günümüze kaymakamlık ve okul binası olarak hizmet verdi. Yıllar içinde çeşitli amaçlarla kullanıldı ancak çok eskimiş ve yıpranmıştı. İlçe kütüphanemizin de yeterli olmaması üzerine, binanın kütüphane olarak yenilenmesine karar verdik" dedi. 
    'BİLİM VE KÜLTÜR YUVASI OLACAK'
    Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 178 bin 176 TL kaynak ayırarak binanın kütüphane haline getirildiğini kaydeden Yayman, "Fransızların işgal döneminde inşa edilen bu bina Hatay'ın anavatana katılmasının ardından yıkılmamıştır. Bu tarihi bina bize hem geçmişte yaşadığımız işgal acılarını unutturmayacak hem de gençlerimiz bu binada kendilerine yepyeni bir gelecek kuracaktır. Binanın kütüphane olarak şehrimize yeniden kazandırılması çok anlamlı bir adımdır. Bu tarihi yapı bize şehrimizin yaşadıklarını hatırlatan bir hafıza, müze-kütüphanesi olarak dünü hatırlatacaktır. Aynı zamanda burası 24 saat açık yaşayan bir bilim ve kültür yuvası olacak. Bu nadide eserin şehrimize kazandırılmasını sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Hamdi Turşucu ile Hatay İl Kültür Turizm Müdürü ve Hatay Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine emekleri için teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
    8 AYDA BİTİRİLDİ
    Binanın onarımının ve tadilatının 8 ay gibi kısa bir zamanda gerçekleştiğini söyleyen Kültür ve Turizm Müdürü Hüsnü Işıkgör ise, Kırıkhan halkının sevinçle karşıladığı kütüphanede, öğrencilerin kullanacağı bilgisayarlar bulunduğunu da hatırlattı. Işıkgör, kütüphaneye gelen öğrencilere kablosuz internet şifresi verildiğini, kendi telefonlarından veya bilgisayarlarından ücretsiz bir şekilde her odadan internete bağlanabildiğini anlattı. 

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow