hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Seyhan Belediyesi, bin 655 sokak hayvanını kısırlaştırdı

    Seyhan Belediyesi, bin 655 sokak hayvanını kısırlaştırdı
    expand

    Seyhan Belediyesi, bin 655 sokak hayvanını kısırlaştırdı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA, (DHA)- SEYHAN Belediyesi’nin kurduğu ‘Sokak Hayvanları Bakım ve Kısırlaştırma Merkezi’nde son 1 yılda bin 655 sokak hayvanı kısırlaştırıldı. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “1 yılda yaptığımız kısırlaştırma işleminin olumlu sonuçlarını görüyoruz. Sokak hayvanlarını kısırlaştırarak saldırganlığını azaltıyor, besleme yaparak yaşatıyoruz” dedi.
    Seyhan Belediyesi’nin, hayvanseverlerin talepleri doğrultusunda geçen yıl kurduğu ‘Sokak Hayvanları Bakım ve Kısırlaştırma Merkezi’nde bu zamana kadar bin 655 sokak hayvanı kısırlaştırılarak, doğal ortamlarına bırakıldı. İlçede bulunan yaklaşık 40 bin sokak hayvanının üremesi, kısırlaştırma işlemiyle kontrol altına alınması hedefleniyor. Merkezin, kedilerin de kısırlaştırılabildiği Türkiye’nin ilk ve tek kısırlaştırma merkezi olma özelliği de bulunuyor.
    2 veteriner hekim, 3 veteriner sağlık teknikeri ve 5 personelle yapılan kısırlaştırma işlemi, sokak hayvanının muayenesi, anestezi uygulanması operasyon süreci ve müşahede altına alınmasına kadar yaklaşık 40 ila 50 dakika sürüyor. Salgın döneminde kısa süreliğine ara verilen çalışmada günde 10 kısırlaştırma işlemi yapılabiliyor. Kısırlaştırma sonrası bakım ve tedavinin de yapıldığı merkezde, kısırlaştırılan sokak hayvanları sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra doğal ortamına bırakılıyor. Ayrıca Seyhan Belediyesi, sokak hayvanlarına yönelik ilçe genelinde belirlenen 84 farklı noktada mama ve kırıntı ile besleme de yapıyor.
    Vatandaşların, kendileri ve çocukları için “başıboş-saldırgan” olarak niteledikleri köpeklerden şikayet ettiklerini, hayvan severlerin ise sokak hayvanlarının besleme ve bakımları konusunda talepte bulunduklarını anımsatan Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, “Göreve geldiğimiz dönemde oluşan bu şikayet ve talepleri kısırlaştırma merkezinin de katkısıyla bir nebze çözüme kavuşturmuş olduk. 1 yılda yaptığımız kısırlaştırma işleminin olumlu sonuçlarını görüyoruz” dedi.
    “KISIRLAŞTIRARAK SALDIRGANLIĞI AZALTIYOR, BESLEME YAPARAK YAŞATIYORUZ”
    Sahipsiz kedi ve köpeklerin, kısırlaştırma sonunda kayıt altına alındığını da ifade eden Başkan Akay, şunları söyledi:
    “Kısırlaştırma ile sokak hayvanları, üreme hormonlarından kaynaklı hastalıklardan korunuyor. Operasyonun en önemli katkısı ise kısırlaştırılan sokak hayvanlarının saldırganlığının azalması oluyor. Uzmanlar, kısırlaştırılan sokak hayvanlarının insanlarla uyumlu olduğu ve trafikte seyreden araçların peşine koşmadığını belirtiliyor. Düzenli olarak besleme çalışması ve belgeli hayvanseverlere mama desteği ile de sokak hayvanlarına besleme katkısı da veriyoruz.  Kısaca sokak hayvanlarını kısırlaştırarak saldırganlığını azaltıyor, besleme yaparak yaşatıyoruz.”

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow