hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Tatarlı Höyük kazılarının 2019 yılı çalışmaları başladı

    Tatarlı Höyük kazılarının 2019 yılı çalışmaları başladı
    expand

    Tatarlı Höyük kazılarının 2019 yılı çalışmaları başladı

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ADANA,(DHA)- ADANA'da 2007 yılından itibaren Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çukurova Üniversitesi adına, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle yürütülen Tatarlı Höyük kazılarının 2019 yılı çalışmaları başladı. Tatarlı Höyük Ceyhan’ın doğusunda, Osmaniye sınırında yer alıyor.
    Son yıllarda Adana’nın tanıtımında da ciddi bir misyon üstlenmiş olan kazılarda Neolitik dönemden Geç Hellenistik döneme kadarki yerleşimler gün ışığına çıkarılıyor. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Kazı Başkanı Doç. Dr. K. Serdar Girginer, çalışmaların Adana’nın tanıtımı için son derece önemli olduğuna dikkati çekti. Girginer şöyle devam etti;
    “Hititler döneminde çok büyük bir şehir ile karşılaşıldı. Tapınakları, taş döşemeli ve rampalı kutsal tören yolu, şehre giriş yolunun kulesiyle kent surları ve seramik pişirme fırınları ile son derece gelişkin yerleşimin Orta Anadolu Hitit kentleriyle olan bağlantısını sunan önemli bilgilere ulaşıldı. Gözlemlerimize göre bu çağda kentin en az 2-3 km.lik bir alana yayıldığı görülüyor. Kentin Hitit Çağı’ndaki isminin Lawazantiya olduğu düşünülüyor. Son yıllarda höyüğün üst tabakalarında yaptığımız kazılarda ise, Hellenistik dönemde son derece faal bir yerleşimle karşılaştık. Kumaş üreten, bağcılıkta belki de bir marka olan yerleşimin Kıbrıs, Fenike sahilleri, Ege adaları ve hatta Mısır ile özellikle deniz yoluyla ticaret yaptığı ortaya çıktı. Çalışmalarımızda bu yerleşimcilerin ne ekip-biçtikleri, hangi hayvanları diyetlerine kattıkları gibi birçok yeni bilgiye ulaşıldı.”

    FOTOĞRAFLI

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow